Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Zonnepanelen: waar let je op?

14 Juni 2019

Je ziet ze steeds vaker: grote zonnepaneleninstallaties. Maar, waarom investeren boeren zoveel in zonnepanelen, en waar moet je op letten? In dit artikel helpen we u op weg om een goede keuze te maken voor uw situatie.

Met zonnepanelen wordt de agrarisch ondernemer de energieleverancier. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie; het hele jaar door. Eigenlijk zouden ze ook lichtpanelen kunnen heten. Alhoewel de zon in Nederland niet iedere dag volop schijnt, zijn zonnepanelen in Nederland toch heel interessant.

De opgewekte stroom kan de boer zelf gebruiken of terugleveren aan het net. Bovendien zijn er vandaag de dag flink wat interessante subsidies en regelingen om die investering extra aantrekkelijk te maken. Behalve dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu, zijn ze eveneens goed voor de portemonnee. Daarnaast stijgt vaak de waarde van het bedrijf, omdat uw energielabel beter wordt.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Een dak is al snel geschikt voor zonnepanelen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor het installeren van zonnepanelen: zowel voor platte als voor schuine daken (zoals golfplaten daken of stalen daken met sandwich panelen).

Uiteindelijk draait het echter om de opbrengst en niet om de grootte van uw dak. Een dak hoeft daarnaast niet per se op het zuiden te liggen om een goede opbrengst te halen. Te veel schaduw op uw dak heeft wel een negatief effect op de opbrengst van een installatie.

Hoe bereken je de opbrengst?
De opbrengst van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht dat op de zonnepanelen valt. Maar, er spelen veel meer factoren een rol bij de opbrengst.

  • Wattpiek: het vermogen van de zonnepanelen. De meeste panelen hebben een vermogen van tussen de 285 en 340 Wattpiek per paneel.
  • Locatie: het westen van Nederland heeft meer zonuren dan het oosten van Nederland.
  • Dakoppervlakte: hoe groter dak, hoe meer ruimte voor panelen.
  • Schaduw: schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst. Met het juiste legplan en de juiste materialen kunt u echter ook met schaduw op uw dak een hoge opbrengst opwekken.
  • Hellingshoek: de hellingshoek van het dak (of bij een plat dak de hellingshoek van het frame waar de panelen op geïnstalleerd zijn) bepaalt onder welke hoek de zon op de panelen schijnt.
  • Oriëntatie: een dak hoeft niet per se op het zuiden te liggen. Bij een dak met een niet al te grote hellingshoek schijnt de zon ook voldoende als deze die op het noorden ligt. Een andere mogelijkheid is een 'oost-west-opstelling', waardoor de zonuren gedurende de dag over de panelen verdeeld worden.

Met alle variabelen in beeld maakt Energy Shift een professioneel legplan met een bijbehorende verwachte opbrengst. Het bedrijf heeft zoveel ervaring met het maken van deze berekeningen, dat een minimale opbrengstgarantie wordt geven. Met de Online Calculator kunt u variabelen invullen, waar een voorlopige opbrengstverwachting uitrolt. Deze calculator is gratis en vrijblijvend in te vullen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel stroom je verbruikt. Stroomverbruikers zijn in te delen in kleinverbruikers en grootverbruikers.

  • Kleinverbruikers hebben een aansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère.
  • Grootverbruikers hebben een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère.

Een kleinverbruiker mag salderen: de dagen dat hij meer opwekt dan hij verbruikt, worden verrekend met de dagen dat deze minder opwekt dan wordt verbruikt. Het doel van een kleinverbruiker is dus: precies genoeg zonnepanelen installeren om het jaarverbruik op 0 te krijgen. Let op: de salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023, daarna wordt hij stapsgewijs afgebouwd (meer info hier).

Een grootverbruiker kan per opgewekte kWh subsidie krijgen. Ook kan hij de stroom die hij niet zelf verbruikt, terugleveren (verkopen) aan het net. Een grootverbruiker wordt daardoor zelf de energieleverancier. Voor een grootverbruiker is het daarom interessant zoveel mogelijk zonnepanelen te installeren.

Welke belastingvoordelen en subsidies zijn er?
Er zijn een aantal manieren om de investering in zonnepanelen op daken financieel aantrekkelijker te maken.

1. Belastingvoordelen
Er zijn een aantal regelingen omtrent de belastingaftrek waarmee je de terugverdientijd van zonnepanelen inkort: de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

2. Subsidies
Voor grootverbruikers zijn zonnepanelen alleen interessant met subsidie. De meest bekende is de SDE+-subsidie. Hiermee krijgt u per opgewekte kWh een bedrag subsidie om zo het opwekken van duurzame energie te stimuleren.

Lees hier nog veel meer over belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen.

Tot slot
Aan de zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld. Door diverse omstandigheden (zoals stof, zand, vocht en ammoniak) hebben zonnepaneleninstallaties het steeds zwaarder te verduren. Energy Shift uit Barneveld biedt boeren daarom kwaliteit zonnepanelen met een hoge opbrengstgarantie, waarbij al het werk uit handen wordt genomen. Meer weten? Klik hier om naar de website van Energy Shift te gaan.

Dit artikel is een deel van het hele artikel over zonnepaneleninstallaties. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden