Shutterstock

Nieuws Onderzoek ACM

Ontvangt boer nu echt een te lage prijs?

25 Juli 2019 - Jeannet Pennings - 3 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de prijzen in de voedselketen onderzoeken. Uit de zogeheten monitor prijsvorming moet straks blijken welke prijs ondernemingen betalen voor inkoop van een product en wat de verkoopprijs is.

Het onderzoek vindt plaats op verzoek van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), die eerder al liet weten dat agrarisch ondernemers de rekening betalen voor goedkoop voedsel. De monitor moet per schakel in de keten de prijsvorming in beeld brengen. Ook gaat de monitor de verschillen in prijsopbouw beschrijven tussen een aantal reguliere producten en de duurzame variant daarvan.

Zes agrarische producten
Het gaat in eerste instantie om 6 producten: uien, witte kool/zuurkool, tomaten, peren, melk en varkensvlees. Dit is een dwarsdoorsnede van Nederlandse agrarisch assortiment, zo motiveert ACM. Naast de prijs wordt ook ingezoomd op de ontwikkelingen op de agrarische markten.

Wageningen Economic Research gaat de data voor de ACM verzamelen en doet dat tenminste 2 jaar. De resultaten worden jaarlijks gepresenteerd. De eerste rapportage wordt halverwege 2020 verwacht.

Positie boer versterken
Veel boeren en tuinders vinden dat ze weinig invloed hebben op de prijs die ze kunnen vragen voor hun producten, verklaart ACM. De toenemende eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid vertalen zich niet naar betere opbrengsten. Minister Schouten wil de positie van boeren in de voedselketen versterken, staat in de verklaring, om er zo voor te zorgen dat hen niets in de weg staat om te verduurzamen.

De monitor moet resulteren in een maatschappelijke discussie die kan worden gevoerd op basis van feiten. Ook wordt gekeken naar mechanismen achter de prijsvorming om de verschillen tussen bijvoorbeeld ondernemingen, productvarianten en seizoenen beter te kunnen verklaren.

Oneerlijke handelspraktijken
Ondertussen wordt ook gewerkt aan Nederlandse wetgeving die oneerlijke handelspraktijken in de agrarische sector moet verhinderen. Dit is een vertaling van een Europese verordening. In het wetsvoorstel staat dat de ACM gaat toezien op het verbod op oneerlijke handelspraktijken, die moet bijdragen aan een sterkere positie van boeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
JP Bierema 25 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883382/ontvangt-boer-nu-echt-een-te-lage-prijs]Ontvangt boer nu echt een te lage prijs?[/url]
Worden we nog weer bij de poot genomen, want afgelopen jaar liet zien dat met de droogte de prijzen eindelijk eens goed waren. De 5 jaren ervoor monitoren minister, daar hebben we meer aan. Ik voorspel dat het onderzoek zoals die nu wordt voorgesteld ons weinig gaat opleveren.
Bob 25 Juli 2019
Volgens mij zijn er boekhoudrapporten genoeg van de laatste jaren,daaruit kun je wel concluderen dat het de laatste jaren geen vetpot was en dat de kosten en regels als maar stijgen.
Dat hoeft dus geen 2 jaar te duren.
tem 25 Juli 2019
acm werkt voor de overheid. en daar geld maar een woord koopkracht.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden