Agrifoto

Nieuws Droogte

Beroep op overmacht in GLB is mogelijk

2 Augustus 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

De bedrijven die door de droogte niet kunnen voldoen aan de eisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen zich beroepen op overmacht. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hiervoor geldt een schadedrempel van 250 of 300 millimeter neerslagtekort.

Wanneer ondernemers niet kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de uitbetaling van de betalingsrechten, vergroeningsbetaling, extra betaling jonge landbouwers, graasdierpemie of agrarisch natuurbeheer komen zij mogelijk in aanmerking voor een beroep op overmacht, zo meldt RVO.nl deze week.

Drempel per grondsoort
RVO.nl. kijkt naar het neerslagtekort per regio. Hiervoor worden de KNMI-gegevens gehanteerd. Voor zand- en lössgrond ligt de schadedrempel op 250 millimeter neerslagtekort. Voor de andere grondsoorten is dat 300 millimeter. Het gaat om het tekort vanaf 1 april 2019. Elke aanvraag wordt door de Rijksdienst apart beoordeeld. Daarnaast wordt ook naar andere omstandigheden op het bedrijf gekeken.

Ook kunnen ondernemers een verklaring aanvragen waarmee bij de bank een overbruggingskrediet kan worden aangevraagd. Droogtemaatregelen voor het uitrijden van drijfmest, zoals in 2018, worden nu niet gehanteerd. De mestwetgeving is hierop namelijk al aangepast.

Oost-Nederland in aanmerking
Het landelijk gemiddelde neerslagtekort staat op 180 millimeter. Door de recente regenval en de voorspellingen neemt dit waarschijnlijk af tot zo'n 160 millimeter. Regionaal is dat beeld echter veel meer divers. In Twente en de Achterhoek bedraagt het neerslagtekort 270 en 240 millimeter. Bedrijven in dit gebied komen, gezien de grondsoort, wel in aanmerking voor een beroep op overmacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
belge 2 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883470/beroep-op-overmacht-in-glb-is-mogelijk]Beroep op overmacht in GLB is mogelijk[/url]
200 tot 300 mm nerslagtekort en TM aardapelen prijs 14 is voor April 2020 ! Kan iemand mij dat uitleggen ik begrijp het niet. Hoe lang worden wij voor de gek gehouden ?
Joost 4 Augustus 2019
Je opmerking etaleert dat je het zelf niet begrijpt.
Als je namelijk vindt dat de TM te laag is moet je kopen. Aangezien jij dat kennelijk niet doet, en met jou heel veel mensen niet is de prijs dus niet te laag. Maar precies in evenwicht. De TM prijs is namelijk exact het punt waarop kopers en verkopers het met elkaar eens worden.
Dus voordat je weer iedereen de schuld geeft over « voor de gek houden » zou je beter even in de spiegel kijken.
Abonnee
voorzichtig positief 5 Augustus 2019
Tm heeft niets meer met evenwicht in aardappelwereld te maken , eigenlijk niets meer met aardappelen.
puur speculatie van mensen die willen , durven en soms kunnen gokken en volgens mij zitten er een hoop grote inkoop - organisaties op de TM prijs te hoog veel aanbieden prijs zakt zo simpel is het wat er in werkelijkheid aan de hand is in de polders is maar van kleine invloed.
Ik denk dat we een TM van paraplu's aanmaken we dezelfde (in tegengestelde richting)_schommelingen zouden zien ze geven regen de prijs stijgt zomerhitte de prijs zakt.
En om een hoe groot percentage van alle aardappelen praten we op de termijnmarkt?

U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden