Shutterstock

Achtergrond Honduras

Is Honduras dé oplossing voor Verenigde Staten?

14 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

De positieve economische groei in Honduras zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven (zoals hotels en restaurants) zich willen vestigen in het Midden-Amerikaanse land. Dit creëert nieuwe exportmogelijkheden voor de Verenigde Staten. Is dit land dan dé gouden oplossing in tijden van de handelsoorlog met China?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Honduras grenst aan de Caraïbische Zee (of Caribische Zee genoemd) en Noordelijke Stille Oceaan. Het land kent een totale oppervlakte van ruim 112.000 vierkante kilometer. Ter vergelijking: Nederland is net iets groter dan 42.000 vierkante kilometer. Over 2018 telde het Midden-Amerikaanse land 9,2 miljoen inwoners, waarvan het grootste gedeelte tussen de hoofdstad Tegucigalpa en San Pedro Sula woont.

Trouwe handelspartners
De Verenigde Staten en Honduras zijn al jaar en dag trouwe partners van elkaar. Het land staat op plaats 30 voor wat betreft de belangrijkste Amerikaanse exportmarkten voor landbouwproducten en importeerde in 2018 voor $713 miljoen aan Amerikaanse landbouwproducten. De Verenigde Staten staan daarmee op plaats 1 als het gaat om de grootste leveranciers aan Honduras (met een aandeel van 38%).

In 2018 steeg de export van Amerikaans varkensvlees naar Honduras bijvoorbeeld naar een recordhoogte van 30,6 miljoen kilo, wat 10% meer is dan in 2017. De exportwaarde kwam in dat jaar uit op $59 miljoen (+8%). Dit bleek echter niet de top, want in de eerste helft van 2019 steeg de varkensvleesexport naar Honduras opnieuw met 11% tot 44,6 miljoen ton. De exportwaarde steeg vervolgens met 12% naar $106,8 miljoen.

De Amerikaanse varkensvleesexport naar Honduras neemt al jaren toe. Bron: USMEF.

Niet alleen voor varkensvlees lijkt Honduras een trouwe handelspartner, want de Verenigde Staten exporteren ook al jaren relatief grote hoeveelheden sojabonen, maïs, tarwe en diervoeders naar het land. In 2017 was de exportwaarde van de Amerikaanse tarwe-export richting Honduras $51 miljoen, terwijl de waarde van de maïsexport dat jaar zelfs $85 miljoen noteerde.

Nieuwe kansen
Nu Honduras een forse economische groei doormaakt, zien de Verenigde Staten kansen om de export naar het land verder uit te breiden. Volgens het Global Agricultural Information Network (GAIN) heeft de groei van de voedselverwerkende industrie, net zoals de groei in de hotel-, restaurant- en retailsector, ervoor gezorgd dat de vraag naar Amerikaanse producten de laatste maanden toeneemt. Daarbij hebben ook de snelgroeiende supermarktketens in het land de focus gelegd op modernisering, en een Amerikaans product in het schap lijkt daar een onderdeel van te zijn.

De 2 landen hebben recent de Midden-Amerika Vrijhandelsovereenkomst (CAFTA-DR) getekend, waardoor de handel richting Honduras zo goed als zonder tarieven kan plaatsvinden. Het tarief op varkensvlees bedraagt op het moment nog 2% tot 7%, maar het doel is dat alle tarieven tegen 2020 worden afgebouwd richting 0%. Voor de Verenigde Staten komt deze deal natuurlijk op het perfecte moment, met de handelsoorlog die het met China voert in het achterhoofd.

De Amerikaanse president Donald Trump startte deze 'oorlog' door in juni 2016 te zeggen dat hij van plan was om tarieven in te stellen op Chinese producten, die in augustus 2017 ook daadwerkelijk ingevoerd werden. Vandaag de dag heeft China importtarieven ingesteld op onder meer varkensvlees, sojabonen en vele andere landbouwproducten uit de Verenigde Staten (en vice versa). Hierdoor is de export van China naar de Verenigde Staten in het eerste halfjaar van 2019 met 8,1% gedaald, terwijl de import vanuit de Verenigde Staten in die periode al met 29,9% afnam.

De handelsoorlog zorgt voor een negatieve handelsrelatie tussen beide landen. Bron: SCMP.

Dé oplossing?
Het is dus niet helemaal verrassend dat de Verenigde Staten op zoek zijn naar nieuwe, betrouwbare handelspartners zoals Honduras. Toch kan het Midden-Amerikaanse land niet heel veel betekenen in de ruzie tussen de beide landen. Net zoals veel andere landen in die regio, scoort Honduras relatief laag als het gaat om vleesconsumptie per hoofd van de bevolking. Hoewel de vraag naar vlees de laatste 10 jaar is gestegen, en de Verenigde Staten nu kunnen profiteren van het gat tussen productie en consumptie, is het niet de verwachting dat Amerika nu ineens tonnen meer kan exporteren.

Niet alleen de zeer geringe vleesconsumptie is een uitdaging voor de Amerikaanse exporteurs, maar ook de koopkracht in het land vormt een 'probleem'. Vooralsnog kopen inwoners van Honduras slechts spaarzaam hoogwaardige voedselproducten, gezien 30% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking (het gemiddelde jaarinkomen van 1 inwoner) bedraagt in het land circa €4.999, terwijl dat in bijvoorbeeld Nederland gemiddeld boven de €47.000 ligt.

Al met al hebben de Verenigde Staten een sterke positie in Honduras. De Amerikaanse producten genieten een goed imago en onderscheiden zich op basis van kwaliteit. Daarnaast duurt het transport slechts 2 à 3 dagen. Echter, naar verwachting zal Honduras geen volwaardige vervanging zijn voor de producten die niet naar China kunnen. De verschillen tussen de 2 landen (bijvoorbeeld op gebied van inwoneraantal, behoeften en welvaart) zijn daarvoor immers te groot.

Honduras is een van de belangrijkste exportmarkten voor de Verenigde Staten. Bron: USDA.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden