Shutterstock

Aangeboden door Bayer

Schieters in bieten veilig verwijderen

16 Augustus 2019

Het handmatig verwijderen van schieters in bietenpercelen is een belangrijke maatregel om onkruidbieten te voorkomen. De blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen (door de vervroegde aanpak van bladschimmel) blijft echter een risico. "Het is goed dat we elkaar als telers hierop wijzen", stelt Jan Verhoeven.

Verhoeven is loonwerker en akkerbouwer in het Noord-Brabantse Erp. Hij geeft toe dat de eerste bespuiting tegen bladschimmels de laatste jaren flink naar voren is geschoven. "Vaak moeten we al in de eerste of tweede week van augustus optreden. Behalve dat Cercospora steeds vroeger in het seizoen voorkomt, zijn telers er ook steeds scherper op geworden. Er wordt minder lang gewacht met spuiten; telers zien de noodzaak van een tijdige bescherming."

Blijf wat langer uit gewas
Dat dit risico's met zich kan meebrengen bij het handmatig verwijderen van schieters, beaamt Verhoeven. "Sommige bietentelers halen na een bespuiting tegen bladschimmels ook de late schieters er uit. Dat gebeurt echter niet altijd met beschermende kleding aan. Ik denk dat het goed is dat we elkaar als bietentelers hierop wijzen. Blijf even wat langer uit het gewas als er gespoten is, zéker als je er langer doorheen gaat lopen."

Lees het hele artikel over het belang van het tijdig verwijderen van deze schieters in bieten en het voorkomen van onnodige blootstelling aan de gewasbeschermingsmiddelen. Inclusief het interview met Jan Verhoeven over de aanpak op zijn bedrijf.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden