ForFarmers

Nieuws Halfjaarcijfers

ForFarmers ziet winst kelderen

15 Augustus 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

ForFarmers heeft een moeizaam eerste halfjaar achter de rug. Het beursgenoteerde veevoerconcern heeft het voornamelijk moeilijk op de Nederlandse markt, waar het geconfronteerd wordt met krimpende dieraantallen. De winst pakt fors lager uit.

De operationele winst (EBITDA) noteert over de eerste 6 maanden van dit jaar €35,8 miljoen, wat een daling is van ruim 30%. Onderaan de streep is de winst meer dan gehalveerd, waardoor deze uitkomt op €11,9 miljoen. De lagere resultaten komen niet uit de lucht vallen. ForFarmers gaf eerder al een winstwaarschuwing af.

Volumegroei dankzij overnames
In de 5 landen waar ForFarmers actief is, noteert de totale voerafzet een plus van 5,2% tot 5,1 miljoen ton. Het mengvoervolume in al deze landen samen steeg met 7,2% tot 3,6 miljoen ton. Die toename is een gevolg van de overnames die het bedrijf in de tweede helft van 2018 gedaan heeft. In Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk tonen de afzetvolumes wel een daling.

Yoram Knoop, de CEO van veevoerconcern ForFarmers, kijkt terug op een teleurstellend halfjaar. Naast de volumedaling, wijdt Knoop de mindere resultaten aan ongunstige inkoopposities waar ForFarmers al een paar kwartalen op rij mee kampt. De CEO zegt dat die posities inmiddels zijn gesloten en in de toekomst geen negatief effect meer geven.

Geen nieuwe fabriek in Duitsland 
Om de kosten te drukken, gaat ForFarmers (zoals eerder aangekondigd) 4 fabrieken sluiten. In het jaar 2021 moet dit voor een kostenreductie van €10 miljoen hebben gezorgd. Daarbij geeft Knoop aan dat er een streep gaat door de geplande bouw van een nieuwe fabriek in Duitsland. ForFarmers is voornemens om de lichte volumegroei op te vangen middels strategische samenwerkingen met andere partijen. Dit is een goedkopere oplossing die bovendien minder risicovol is.

Voor de rest maakt ForFarmers bekend dat het werkt aan een nieuwe strategie voor de periode 2020 tot 2025. Deze plannen worden begin 2020 onthuld. In de nieuwe strategie zal expliciet aandacht zijn voor overheidsmaatregelen die voor de veehouderij in Noordwest-Europa van invloed zijn.

Aandeel omlaag
Beleggers reageerden vanochtend 15 augustus negatief op de mindere cijfers. Het aandeel, genoteerd aan het Damrak in Amsterdam, noteerde donderdag 15 augustus kort na opening zo’n 5% lager omstreeks de €6,30 per aandeel. Ruim een jaar geleden lag de waarde nog boven de €10. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Piet 15 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883653/forfarmers-ziet-winst-kelderen]ForFarmers ziet winst kelderen[/url]
Van alles overnemen is makkelijk. Winst maken moeilijk, misschien eens met VION bellen? Kwaliteit holt achteruit, klanten kunnen beter een fabriekscheck opzetten, in plaats dat ze continue hun eigen boerzijn laten controleren door margegedreven voorlichters.
gerrit 16 Augustus 2019
De beurs gang van For Farmers is toch geen goede zet geweest .
De directeur heeft zich gekroond tot CEO heeft ook weinig meerwaarde blijkt .
Abonnee
frans 18 Augustus 2019
directeuren spreken onder elkaar af om de ander over te nemen hebben die stomme boeren toch geen erg in maar hun salaris is dan veilig gesteld kunt beter bij een kleinere firma zitten krijg je de directeur direct te spreken als het nodig is
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden