Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Winst Rabobank daalt in eerste helft 2019

15 Augustus 2019 - Jeannet Pennings - 2 reacties

Rabobank heeft in het eerste halfjaar van 2019 een nettowinst geboekt van €1,2 miljard. Daarmee zet het een daling van 29% neer ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. In dat jaar lagen de kredietverliezen volgens de bank op een extreem laag niveau.

Het huidige niveau van de kredietverliezen komt weer dichter in de buurt van het langjarig gemiddelde. Daarnaast zijn de inkomsten in het eerste halfjaar van 2019 beïnvloed door het wegvallen van de resultaten van een aantal niet-strategische onderdelen. De lage rente had volgens Rabobank ook enige invloed op het resultaat. "Dit speelt al een aantal jaren en is veel hardnekkiger dan gedacht", aldus Bas Brouwers, de VFO van Rabobank.

Wiebe Draijer, de bestuursvoorzitter van de bank, is tevreden. Dit met het oog op de uitdagende omgeving. "De wereldwijde ontwikkelingen hebben de stabiliteit en groeiperspectieven verder onder druk gezet. Denk hierbij aan verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de gestegen kans op een harde brexit en de aanhoudende lage rente. Desondanks zijn we in staat geweest om wederom voortgang te boeken op onze strategie en missie."

Krediet food en agri
Het krediet van Rabobank aan food- en agribedrijven is in de eerste helft van het jaar met ruim 2% gestegen naar €105,5 miljard. Dat is 25% van de totale kredietverstrekking van Rabobank Group (€416,2 miljard). Van alle leningen aan de food- en agrisector, stond €38 miljard uit bij bedrijven in Nederland. Aan het einde van 2018 was dat slechts een fractie hoger. Wel neemt de kredietverlening van Rabobank aan agrarisch ondernemers al jaren geleidelijk af

Het aandeel food & agri in de leaseportefeuille van Rabobank steeg naar €13,5 miljard. De sector is daarmee goed voor een aandeel van 39% van de totale leaseportefeuille. Met een marktaandeel van 85% blijft de bank marktleider in de Nederlandse food- en agrisector.

Kostenverlaging
De €1,2 miljard winst in de eerste 6 maanden van 2019 is mede te danken aan een verdere kostenverlaging. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalden de kosten met 5%. Dankzij de herstructureringsmaatregelen verbeterde ook de 'cost/income-ratio' van 65,9% naar 64,4%. De kapitaalpositie van Rabobank blijft sterk. Met een common equity tier 1 (CET 1) ratio van 15,8% blijft de bank boven de gestelde target (minimaal 14%).

Rabobank wil de balans de komende jaren verder optimaliseren door te focussen op de kernactiviteiten. Het afstoten van de niet-agri-activiteiten van Rabobank National Association (RNA) in Noord-Amerika is daar een voorbeeld van. Het positieve effect daarvan zal echter pas in het derde kwartaal van 2019 zichtbaar worden. Door deze activiteiten in te brengen in Rabo AgriFinance, is Rabobank de op 3 na grootste financier van agribusiness geworden in Noord-Amerika. 

Verder heeft Rabobank onder andere de 'ACC loan portfolio' in Ierland verkocht en worden de retailactiviteiten in Indonesië verder afgebouwd. Door te focussen op kernactiviteiten, passend in de Food & Agri-strategie, ontstaat volgens Rabobank ruimte voor groei.

Klanten stimuleren te verduurzamen
Draijer over het komende halfjaar: "Onze inspanningen zijn gericht op de verdere invulling van de coöperatieve dienstverlening en verbinding met onze leden. We willen een betekenisvolle coöperatie zijn en daarbij een belangrijke bijdrage leveren aan de leefomgeving. Dat zien we terug in onze dienstverlening waarmee we klanten stimuleren om te verduurzamen."

Om de landbouwsector en voedselketen duurzamer te maken kondigde de bank eerder al de Groene Revolutie aan. Ook werd in mei de eerste impactlening verstrekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
tem 15 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883656/winst-rabobank-daalt-in-eerste-helft-2019]Winst Rabobank daalt in eerste helft 2019[/url]
laat ze eerst maar zelf groen worden.
John van Zijl 17 Augustus 2019
Jammer dat deze criminele bank winst maakt. Ze plegen valsheid in geschrifte door een achterstand in de aflossing van hypotheek te creeren van zeven maanden., terwijl er helemaal geen achterstand was. Op basis daarvan wordt het bedrijfspand geveild. De onderzoek plicht van de notaris wordt niet uitgevoerd. Het pand is geveild op basis van oplichting en de eigenaar is zijn werk en een tiental medewerkers kwijt.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden