Nationale Beeldbank

Nieuws Asbestverbod

Kabinet komt met fonds voor saneren asbestdak

14 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

Er is een nieuw plan voor het verwijderen van asbestdaken, zo schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Die aanpak bevat onder andere een fonds met leningen voor degenen die van hun asbestdak af willen.

Het eerste wetsvoorstel werd in juni verworpen door de Eerste Kamer. Dit nadat de staatssecretaris eerder die dag nog bekendmaakte dit verbod te verschuiven van 1 januari 2025 naar 1 januari 2028. Veel van de senatoren dachten toentertijd dat het voor ondernemers onbetaalbaar zou worden om voor 2025 hun dakbedekking te laten vervangen. Van Veldhoven heeft daarom nu een nieuw plan gepresenteerd.

Fonds met leningen
Een van de maatregelen is het oprichten van een fonds waaruit leningen voor het verwijderen van de asbestdaken verstrekt kunnen worden. Deze leningen blijven beschikbaar tot 1 januari 2028, de datum waarop het asbestverbod in werking moet treden. Volgens Van Veldhoven stimuleert dit mensen om tijdig in actie te komen. "Het Rijk draagt (met provincies, gemeenten en banken) bij aan dit fonds, die in 2020 operationeel moet zijn", aldus de staatssecretaris.

Verder is het volgens staatssecretaris Van Veldhoven belangrijk dat een gebiedsinventarisatie wordt gemaakt en dat er ook een landsdekkende monitoring wordt opgezet. "De rol van het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS) wordt ook meegenomen", aldus Van Veldhoven. "Tenslotte zijn er acties in gang gezet om de uitvoering van de sanering en vervanging van asbestdaken te vereenvoudigen en zo de kosten te beperken. Dit proces wordt voortgezet en waar mogelijk versneld."

Bekijk hier de Kamerbrief en de aanpak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden