Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

LTO-lid wil geen harde actie, maar wel resultaat

13 December 2019 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

Boeren en tuinders die lid zijn van LTO Nederland zijn in overgrote meerderheid geen voorstander van harde acties in de stikstofdiscussie. De voorkeur gaat uit naar publieksvriendelijke acties. Een maximaal resultaat uit onderhandelingen vinden de leden belangrijker dan 'alles of niets'.

Dit komt naar voren uit een peiling die LTO heeft gehouden onder de leden. Deze zijn volgens de organisatie door bijna 5.000 leden ingevuld. Volgens LTO is 30% van haar achterban voorstander van harde acties, waarbij er aan toe wordt gevoegd dat in deze de sympathie van de maatschappij moet worden vastgehouden. 70% van de leden spreekt zich uit voor publieksvriendelijke acties. LTO meldt dat leden vinden dat de acties een gericht doel moeten dienen en binnen wettelijke kaders moeten blijven.

De leden van LTO hechten in het stikstofdossier het meeste belang aan het voorkomen van een generieke krimp van de veestapel, het behoud van latente ruimte en de herijking van Natura2000-gebieden. Dit zijn ook de speerpunten van het Landbouw Collectief die met landbouwminister Carola Schouten overlegt en waar LTO in deel neemt. 

Overleg Landbouw Collectief
Andere belangrijke punten zijn een generieke drempelwaarde voor stikstof, en geen gebiedsspecifieke. Ook moet er geen vergunningsplicht komen voor beweiden en bemesten. LTO schrijft de visie van haar leden mee te nemen als zij binnen het Landbouw Collectief maandag aan tafel zit met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. 

LTO verklaart zelf geen concrete acties te hebben gepland. Dat laat zij afhangen van het uiteindelijke stikstofbeleid van het kabinet. Agractie organiseert vandaag (13 december) een publieksvriendelijke actie in het centrum van Amsterdam, met een boer-burger-brunch. Dan staan er ook 25 trekkers op de Dam. Farmers Defence Force heeft een harde actie aangekondigd op woensdag 18 december. Maandagochtend dient daarvoor een kort geding, aangespannen door de supermarkten verenigd in het CBL. Die willen voorkomen dat de boeren de distributiecentra blokkeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Ans 13 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885023/lto-lid-wil-geen-harde-actie-maar-wel-resultaat]LTO-lid wil geen harde actie, maar wel resultaat[/url]
Ja. Voorstander om gratis ammoniak rechten af te staan voor andere sectoren buiten de landbouw. Varkens en kippen boeren gaan extra geld lenen om flink reductie te kunnen halen. 85% snelle transitie. Alle belangen mensen praten al over lagere uitstoot per dier. Je voelt dat gewoon met de vergaderingen van mensen die mee praten achter de schermen met politieke partijen. Landbouw wil flink bijdragen. Gratis. Of gaan we toch geld vragen voor reductie. Niks voor niks. Eerst lto afschaffen
Hans 13 December 2019
LTO hoef je niet af te schaffen Ans, daar zijn ze zelf al mee bezig.
hans 13 December 2019
Nee Hans, LTO zal tot het laatste lid, waarschijnlijk vriendje RFC, proberen haar stem als "boerengeluid" uit te braken.
zomer 13 December 2019
Lto is al flink gereduceerd in leden, dat gaat gewoon door ondanks ze alle gezinsleden meetellen als leden. Met alleen eten uitdelen krijgen we geen invloed op de besluiten. Hardere acties zullen toch nodig zijn. De regering moet zich realiseren dat , als we willen, HEEL Nederland kunnen platleggen. Ook de bouwers zouden er toe in staat zijn als het hun ook nog moeilijker gaan maken.
De akkerbouwers hebben het ook steeds moeilijker met bemesten en spuiten. Op de import mag nog alles zitten of vleesvee dat van alles heeft gehad. Hier is het voedsel zoveel veiliger. DAT MOETEN ZE EENS MET JOURNAAL VERTELLEN AAN DE CONSUMENT.
Niet alleen maar halve verhalen en negatief zijn
Hans St. 13 December 2019
Ik principe zou ik het met het standpunt van L.T.O eens kunnen zijn.
Maar de hele huidige L.T.O. organisatie realiseerd zich toch hopelijk wel dat we dankzij hun jarenlange "geweldige" belangenbehartiging zijn gekomen waar we nu zijn.
Ze hebben zich volledig in de luren laten leggen door de Nederlandse overheid.
Alleen blijken ze dat zelf nooit door te krijgen.
Als er geen contributie was geheven maar een systeem van: No qure no pay, dan had de hele top van L.T.O. al heel lang niks verdiend.
Jammer gewoon dat het nu zo moet maar het is nu helaas niet anders.
Ik heb me er jaren verschrikkelijk aan zitten ergeren.
Geertje 13 December 2019
LTO wil niks dan praten praten en weer toegeven ze hebben toch nooit anders gedaan ?????/
Cvdo 14 December 2019
Alle vertrouwen door jaarlijks €1000,00 contributie te betalen om een PVDA'er je belangen te laten verdedigen!!
Jan kievit 14 December 2019
Zonder lto was ned al natura2000 gebied
Abonnee
Zuidboer 14 December 2019
Makkelijk gezegd Jan echter is het beleid van LTO al jaren gebaseerd op schadebeperking. De ingestelde gebieden doen ons nu de das om. Iedere keer weer moet er worden ingeleverd en worden fundamentele rechten afgenomen en dient de achterban te volgen en te slikken. Dit gaat goed zolang een ieder de veranderingen kan bijbenen en de gelederen gesloten blijven. Nu bedrijven in hun voortbestaan worden bedreigd komen ze voor zichzelf op en wordt er voor geknokt. Een ieder maakt daarin voor zichzelf wel uit hoe en op welke manier zij zich daarvoor inzet. Zolang dit binnen de kaders van de wet blijft hoeft niemand dat te veroordelen.
regelbedenker 14 December 2019
Beste meneer Kievit, waar kun je nu als boer nog iets doen zonder dat je met natura 2000 rekening moet houden? Dus je geeft zelf ook toe dat ze er voor spek en bonen bijzaten!
Bolle boer 14 December 2019
Er is hier maar 1 partij zichzelf aan het afschaffen, en dat zijn de boeren. Geweldige zet van MvdO om boeren met joden te vergelijken. Zo wordt namelijk de ene helft van de boeren binnenkort opgeknoopt door de andere helft (en de 'gewone' bevolking). Hoeven we ze ook niet meer uit te kopen, stuk goedkoper.
Wat fijn dat sommige ongedierten zichzelf bestrijden!

Moge de boeren die wel het beste met de natuur en zijn toekomst voor hebben en zich niet de enige werkende van Nederland voelen, een financieel fijne toekomst tegemoet gaan.
drent 14 December 2019
helaas voor jou blijven de meeste burgers de boeren steunen, iedereen zegt in het heetst van de strijd wel eens dingen die je beter anders had kunnen formuleren, en het is soms maar net hoe je het horen wilt.
Kjol 14 December 2019
@Bolle boer, je waagt je wel aan Stalinistische uitspraken, vele miljoenen burgers waaronder 100.000-en boeren zijn onder hem vermoord of gedeporteerd. Ik zou maar een beetje inbinden als ik jou was.
Geertje 15 December 2019
Lto is een instituut met veel belangen in Den Haag vergeet dat niet...
Negeer bolle boer dat is geen boer zit hier alleen maar te stoken..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden