Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Dagvaarding FDF

Actie FDF: hinderen mag, blokkeren niet

17 December 2019 - Anne Jan Doorn - 12 reacties

De rechtbank in Lelystad verbiedt Farmers Defence Force (FDF) om distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Wanneer zij dat wel doen, moet deze actiegroep een dwangsom betalen van €100.000 per locatie. De rechter stelt daarnaast echter dat de boeren wel gewoon actie mogen voeren.

Bij het protest van Farmers Defence Force (FDF) mag 'enig hinder' worden veroorzaakt. "Een verbod op het veroorzaken van enig hinder zou feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren", aldus de rechter van de rechtbank Midden-Nederland.

Toegang niet belemmerd
Concreet betekent dit verbod dat de toegang via de openbare weg van en naar een distributiecentrum en/of andere bedrijfslocaties van alle leden van het CBL voor vrachtverkeer of overig verkeer feitelijk niet mag worden belemmerd. Ook de normale bedrijfsvoering van de distributiecentra mag niet worden verstoord. 

De voorzieningenrechter eist wel dat distributiecentra bereikbaar moeten blijven. Dit omdat een blokkade schade kan opleveren voor consumenten en supermarkten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) lijkt hiermee het kort geding (om een blokkade van haar distributiecentra te voorkomen) gewonnen te hebben.

FDF draait op voor kosten
Behalve dit verbod op het blokkeren van distributiecentra, eist de rechter ook dat Farmers Defence Force een bericht op haar social media-kanalen plaatst waarin het verbod gedeeld wordt. Daarbij moet de organisatie de proceskosten aan het CBL betalen: circa €1.700. FDF schrijft in beroep te gaan tegen het vonnis. Volgens de advocaat van de actiegroep wordt een zogeheten spoedappèl ingediend.

De actiegroep heeft inmiddels brieven gestuurd naar gemeenten. Daaruit blijkt dat Farmers Defence Force bij 45 distributiecentra van onder andere Jumbo en Albert Heijn wil protesteren. Of dit plan doorgaat (gezien deze uitspraak) en in welke vorm, blijft onbekend. Wel roept FDF op haar Facebookpagina op om af te zien van iedere actie tegen leden van het CBL, zolang er geen andere uitspraak is op het spoedappèl. FDF stelt dat 'we monddood zijn gemaakt'. 

FindFarm
In het verlengde van de acties, maakt Farmers Defence Force bekend de website FindFarm gelanceerd te hebben. Het idee daarachter is dat de consumenten diverse boerenlandwinkels kunnen bezoeken wanneer er minder beschikbaar is in de supermarkten.

Bekijk hier de volledige uitspraak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Bob 17 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885064/actie-fdf-hinderen-mag-blokkeren-niet]Actie FDF: hinderen mag, blokkeren niet[/url]
Het wordt tijd dat er een leveringsstop komt aan distributie,dat kunnen we wel bereiken in overleg met boeren in omringende landen,dan hoef je de hele zooi ook niet plat te leggen
Harry 17 December 2019
Opdoeken die FDF, maken onze reputatie kapot.

Uitspraak van den Oever gaan over alle grenzen, erg dom
tot hier en niet verder 17 December 2019
Nee Harry, dat heeft lto gedaan door alles weg te geven, zonder lto waren we nooit zo ver gezakt. En zonder lto had de overheid niet de macht gehad om ons allemaal KAPOT te maken
petatje 17 December 2019
Och Harry, maak je dan eens druk om mevr. Ouwehand die veehouderij bij herhaling concentratiekampen noemt en boeren als kampbeulen afschildert. Notabene een kamerlid en geen VVD of CDA die daar kamervragen over stelt? Hoe 'NETJES' wil je 't hebben. Nee de staatsomroep met z'n linkse vriendjes halen alle framing insrrumenten uit de kast om de landbouw kapot te maken, en jij bent een van hun prooien zonder het zelf te beseffen beste Harry.
Normaal mens 17 December 2019
Petatje, petatje, zit je met je vingertjes tussen de deur dat je zo onhebbelijk doet of is er iets anders .
Doe toch een beetje normaal dan hebben we het allemaal wat gezelliger en komt er een oplossing voor iedereen door in gesprek te blijven met elkaar.
kikker 17 December 2019
hinderen kan toch ook een leuk spelletje worden!
petatje 17 December 2019
Normaal mens schreef:
Petatje, petatje, zit je met je vingertjes tussen de deur dat je zo onhebbelijk doet of is er iets anders .
Doe toch een beetje normaal dan hebben we het allemaal wat gezelliger en komt er een oplossing voor iedereen door in gesprek te blijven met elkaar.
Ja in gesprek met elkaar heeft LTO al veel te lang gedaan. Gezellig naar de verdoemenis, kip met de gouden eieren als soepkip. En voor wie? Het grote geld van de natuurlobby?
Open je ogen en zie wat er gebeurt.
Onrecht kan petatje niet goed tegen.
jan 17 December 2019
die rechter is linker
Connie 17 December 2019
@ Petatje. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, zoals jij erin staat. Alle boeren moeten nu eindelijk eens de ogen goed openen, want het enige, waar de gehele overheid op uit is, om goedkoop te komen aan de grond en bedrijven van de diverse boeren. En hoe doe je dat?? Door de boeren eerst met allerlei regels kapot te maken en daarna de grond goedkoop te onteigenen, of zogenaamd uit te kopen. Goede voedselvoorziening is een groot goed, maar alle mensen zijn totaal vergeten wat belangrijk is. Denk daarbij maar eens aan voedselbanken. Zo leren mensen nooit goede keuzes te maken, want als voedsel gratis kan worden afgehaald geven ze hun overgehouden geld gewoon ergens anders aan uit. Ook wanneer mensen weinig geld hebben is het belangrijk te weten, dat voedsel het allerbelangrijkste is, waar je je geld aan moet besteden. Het het moet ook nog eens Nederlands voedsel zijn, omdat in het buitenland de regels voor bestrijdingsmiddelen etc. minder streng zijn, en je er dus eerder ziek van kunt worden. Door al dat import voedsel, hebben wij hier tegenwoordig steeds meer kankergevallen, maar daar wordt nooit over gesproken. Ze doen liever, of dat uit de lucht is komen vallen. Supermarkten maken megawinsten over de rug van de boeren, welke maar een fractie van de kostprijs ontvangen. Het moet beter en snel.
Abonnee
Roy 17 December 2019
hele goede reactie Connie. De boeren moeten eruit en dus de hele goede voedselvoorziening, niet alleen voor Nederland maar ook voor de export(en dus de nederlandse welvaart). Maar de immigranten krijgen wel ruim baan met bijbehorende stikstofdruk, criminaliteit en uitkeringen. Goede deal hoor Links Nederland.
Kjol 17 December 2019
Aalt Dijkhuizen bereikt in 1 week meer dan Calon in 100 jaar....
Peter B. 17 December 2019
Er is geen akkoord,,,, lnv probeert op deze manier de angel uit de boeren acties te halen.
Lto en Boerenbusiness laat zich bewust gebruiken om nep nieuws te verspreiden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden