360b / Shutterstock.com

Inside Rente

Deelakkoord VS met China lastig uit te voeren

20 December 2019 - Edin Mujagic

China en de Verenigde Staten hebben recentelijk eindelijk hun deelhandelsakkoord gesloten. Een bron van onzekerheid voor de wereldeconomie en financiële markten is op korte termijn daarom redelijk opgedroogd. Het betekent echter niet dat de onzekerheid ook voor heel 2020 weg is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sterker nog, de onzekerheid kan juist hevig terugkeren als de 2 landen en de markt zich focussen op deel II van het handelsakkoord. Dat wordt veel lastiger, omdat China en de Verenigde Staten dan gaan praten over échte heikel punten. Daarnaast wordt verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump zich weer harder gaat opstellen richting China in die fase, zeker naarmate de verkiezingen in de Verenigde Staten dichterbij komen. Hij wil de kiezer tonen dat de Verenigde Staten niet met zich laten sollen en ook het vervolgdeel van het akkoord binnen wil halen.

Hardere opstelling
Maar, die harde opstelling kan ook door iets anders worden veroorzaakt. Lang niet alle details van het handelsakkoord zijn bekendgemaakt, maar we weten wel dat een van de afspraken is dat China komend jaar en het jaar daarop Amerikaanse landbouwproducten ter waarde van $50 miljard koopt. Op termijn mikt China, volgens de Amerikanen, ieder jaar op $50 miljard aan inkoop van landbouwproducten.

Het is echter nog maar zeer de vraag of China zich aan die afspraak kan houden. Dat kan verklaren waarom de Chinese overheid, anders dan de Amerikanen, de afgelopen dagen vaag is over de afspraken. Tot 2022 elk jaar €25 miljard dollar voor Amerikaanse landbouwproducten betekent ruwweg een terugkeer naar het volume van voor de handelsoorlog. Dus €50 miljard per jaar betekent een verdubbeling van normale aankopen van landbouwproducten uit de Verenigde Staten.

Dat is zeer onwaarschijnlijk. China heeft namelijk sinds de handelsoorlog met de Verenigde Staten langlopende afspraken afgesloten met andere landen over afname van producten: bijvoorbeeld uit Latijns-Amerika. De producten uit deze landen zijn goedkoper voor de Chinezen, dankzij een wisselkoersdaling. Daarbij hebben Chinese bedrijven de laatste tijd grote landbouwovernames gedaan in bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland. Daardoor gaan uit deze landen meer landbouwproducten, zoals zuivel, naar China.

Als China echt voor de genoemde bedragen landbouwproducten uit de Verenigde Staten koopt, dan moet het land in feite voedsel gaan opslaan in gigantische opslagplaatsen. Dat lijkt onwaarschijnlijk. Het wekt daarom geen verbazing als China die toezeggingen heeft gedaan om het akkoord binnen te hengen. De Chinese economie lijdt namelijk veel onder de handelsoorlog.

Deal niet uit te voeren
In de loop van 2020 kan het de Amerikanen duidelijk worden dat het akkoord voor een belangrijk deel puur retorisch is en niet uit te voeren. Op dat moment valt een 'Twitterstorm' vanuit president Donald Trump te verwachten, het ongedaan maken van de afname van de invoerheffingen en een aankondiging van nieuwe heffingen. Met alle gevolgen van dien voor de financiële markten. De kans daarop is hoger als de economische groei in de Verenigde Staten afneemt, zo vlak voor de verkiezingen begin november 2020.

Een ander detail uit het deelhandelsakkoord lijkt te zijn dat de Chinese import uit de Verenigde Staten de komende jaren moet klimmen richting $300 en later zelfs $400 miljard. Dit betekent meer dan een verdubbeling betekenen met 2019. Ik heb het eerder gezegd, maar herhaal het maar: de kans dat we op 31 juli 2020 een Elfstedentocht gaan rijden op natuurijs in Friesland acht ik groter. Houd er dus rekening mee dat de goede invloed van het deelhandelsakkoord op de markten van korte duur is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden