Achtergrond Overzicht 2019

Stikstof overheerst Top 10 kijkcijfers Boerenbusiness

27 December 2019 - Eric de Lijster

Niet geheel verrassend domineert stikstof de Top 10 van meest gelezen artikelen van 2019 op Boerenbusiness.nl. Het ontluiken van de stikstofcrisis liet vanaf afgelopen najaar diverse pieken zien in de kijkcijfers van Boerenbusiness. Maar weersextremen en fosfaatrechten zijn ook onderwerpen die boeren boeien.

Het gaat hierbij wel specifiek om de artikelen die op Boerenbusiness worden geplaatst. Grote trekpleisters op onze website zijn onder meer ook de termijnmarkt voor aardappelen en tarwe die op Boerenbusiness kunnen worden gevolgd. Ook de Melkprijsvergelijker (waarin de melkprijzen van de Nederlandse zuivelfabrikanten met elkaar worden vergeleken) en Agroweer (voor de laatste perceelspecifieke weerprognoses) zijn graag gezien.

De hoogte van de kijkcijfers zijn voor de redactie van Boerenbusiness een nuttige graadmeter voor het ijken van de relevantie van de informatie die zij verstrekt. De redactie legt de nadruk echter op de need-to-know informatie aan haar abonnees, te weten de agrarische ondernemers en de ondernemers in de agribusiness. Met de duiding van de ontwikkelingen en het doorgeven van marktdata wil Boerenbusiness daarin van toegevoegde waarde zijn. De artikelen voor abonnees zijn besloten en komen daardoor, op 1 na, niet in onderstaande ranglijst voor.

Dit zijn de meeste gelezen artikelen van 2019:

1. Stikstof: de meesterroof van de overheid
Op een hoogtepunt van het boerenprotest, net na de acties in onder meer Groningen en de tweede Malieveld-demonstratie in Den Haag, schreef Jaap Majoor een indringende column over de impact van het stikstofbeleid op een boerenbedrijf die wil investeren. Met een treffende conclusie dat niet alleen de boer, maar vooral de mens zelf de kringloopwijzer sluitend moet zien te krijgen.

2. Masterclass: Stikstofbeleid van Schouten ontrafeld
Na het bekendmaken van het nieuwe stikstofbeleid van landbouwminister Carola Schouten waren er enorm veel onduidelijkheden, die door de bewindsvrouw niet direct werden verhelderd. In een speciale masterclass legde Lubbert van Dellen, agrarische directeur van Accon avm, in de Boerenbusiness-studio haarfijn uit wat de impact van het stikstofbeleid gaat zijn. Ruim 2,5 maand later nog steeds relevant.

3. Nieuwe peildatum stikstof en fosfaat 4 oktober 2019
De aankondiging en uiteenzetting van het nieuwe stikstofbeleid van landbouwminister Schouten, 3 dagen na het massale boerenprotest op het Malieveld in Den Haag, trok vanzelfsprekend veel aandacht op Boerenbusiness. Voor veel boeren leverden deze bijzondere timing wel een kater op. Zij hebben het gevoel dat het protest van 1 oktober niets heeft uitgehaald in de voornemens die het kabinet stelt.

4. Schade in Engeland door extreme neerslag
Weersextremen trekken traditioneel de aandacht van de Boerenbusiness-bezoeker. Dat is niet vreemd, want droogte, neerslag en vorst kunnen de agrarische markten stevig beïnvloeden. Ruim voordat de stikstofcrisis ten volle ontluikte, trok het bericht van overvloedige neerslag in Engeland (en de schade daardoor in aardappelen en tarwe) veel bezoekers. Britse telers hadden tot diep in het najaar overigens de grootste moeite de aardappelen binnen te krijgen door de grote hoeveelheid neerslag en buiten haar oevers getreden rivieren.

5. Dit zijn de grootste 10 akkerbouwbedrijven
Lijstjes doen het traditioneel altijd goed op Boerenbusiness. Dus als begin 2019 de 10 grootste akkerbouwbedrijven van Nederland achter elkaar worden gezet, levert dit altijd veel nieuwsgierige kijkers op. Inclusief discussie op ons forum. 

6. Oudste melkveebedrijf in Californië nokt ermee
De impact van een artikel hangt niet af van de lengte van het verhaal. Een kort bericht dat het oudste melkveebedrijf van de Amerikaanse staat Californië stopt, werd veel gelezen. Regelgeving, lage melkprijzen en stijgende arbeidskosten zijn oorzaken waarin veel agrarische ondernemers zich in kunnen herkennen.

7. Gestopte melkveehouder dumpt fosfaatrechten
Veel bezoekers die dit bericht met de boeiende titel wilden lezen, werden teleurgesteld. Dit is namelijk specifiek artikel bedoeld voor onze abonneees van Boerenbusiness Melk&Voer over de ontwikkelingen op de markt van fosfaatrechten. In dit bericht van 18 september valt te lezen dat de DCA notering van fosfaatrechten in 1 week is gekelderd met €12 per kilo.

8. 'Commotie omtrent stikstof is totaal onnodig'
Franca Damen, advocaat bij Kneppelhout, heeft zich juridisch helemaal ingetijgerd in het stikstofdossier. In een interview met Wouter Baan legt zij uit dat de commotie die is ontstaan nadat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is afgeschoten, totaal onnodig is. De overheid handelt volgens haar bovendien onzorgvuldig, gezien de meetmodellen van het RIVM onbetrouwbaar zijn.

9. Fosfaatrechten leiden tot triest einde van Ko-Kalf
Het openhartige interview met Ko van Twillert over de verkoop van zijn bedrijf Ko-Kalf uit het Gelderse Doornspijk maakte afgelopen voorjaar indruk. Het bedrijf schakelde in 2015 over naar biologische melkvee, maar door een tekort aan fosfaatrechten zet Van Twillert het geheel nu te koop. "Ik ben een van de zwaarste gedupeerden van het fosfaatrechtenstelsel."

10. Baudet: 'Boeren moeten hun gang kunnen gaan'
Forum voor Democratie heeft zich zich in de stikstofcrisis en de boerenprotesten ontpopt als een explicite pro-boer-partij. Een stempel die de partij daarvoor helemaal niet had. Partijleider Thierry Baudet legt maandag 14 oktober in een exclusief gesprek met Boerenbusiness uit wat zijn drijfveren zijn en welke oplossingen hij ziet. Het interview is ook massaal bekeken op het YouTube-kanaal van Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Boerenbusiness Onderzoek

Wat vind jij van Boerenbusiness?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden