Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

Agractie praat met supers voor betere boerenprijs

21 Januari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Agractie Nederland overlegt met de Nederlandse supermarkten, verenigd in het CBL, en het ministerie van Landbouw over prijsverbetering voor agrarische producten. Om haar pleidooi kracht bij te zetten, organiseert de boerenbeweging op zaterdag 21 maart de eerder aangekondigde actie Boerderijprijzen.

Op deze dag gaat Agractie op 40 locaties in grote steden onbewerkte agrarische producten verkopen tegen de prijs die de boer ervoor krijgt. Daarmee wil de organisatie aan de consument duidelijk maken hoe slecht de positie van de boer is in de agrarische keten.

Agractie geeft aan dat gesprekken over betere boerenprijzen zijn gevoerd met het CBL en het ministerie, maar dat "meer druk nodig is om tot concrete stappen richting prijsverbetering te komen." Dat wordt dus de actie Boerderijprijzen. De animo onder boeren en burgers met een boerenhart, zoals Agractie het omschrijft, om hier aan mee te doen is groot, zo schrijft de beweging in een verklaring. "Al zijn we nog altijd op zoek naar mensen die kunnen en willen helpen." 

Trage gesprekken
In een update aan haar volgers heeft Agractie maandag aangegeven inmiddels 4 gesprekken te hebben gevoerd op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor een betere positie van de boer en herwaardering van de landbouw. Naast de prijsvorming is daarin ook gesproken over knelpunten binnen de sector, als vanggewassen, rijenbemestingsplicht, neonicotinoïden en de export naar Rusland. "Deze gesprekken gaan traag, vooralsnog zonder erg concreet te worden over oplossingen", aldus Agractie.

Ook voor beleid om Nederlandse producten voorrang te geven en te komen tot een structurele verbetering van de positie van de agrarische sector in Nederland, is aan bod gekomen. Een concrete uitkomst daarvan is volgens Agractie dat het ministerie heeft gevraagd plannen aan te leveren voor "acties vergelijkbaar met Amsterdam, met financiële onderbouwing." Ook wordt gesproken over een landelijk netwerk van professionele gastsprekers over de agrarische sector op scholen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
H.bruins 21 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885466/agractie-praat-met-supers-voor-betere-boerenprijs]Agractie praat met supers voor betere boerenprijs[/url]
Strak plan !
Vooral zonder de branche organisaties erbij.
De voormannen laten de oren naar de politiek hangen en komen niet verder dan een ontbijtje in het catshuis !
Het direkte contact met de consument is het beste plan.
Abonnee
pruikenmaker 21 Januari 2020
Mooi initiatief van Agractie.
Ik zal wel de winkelprijzen van zuivel, groenten en fruit nu in kaart brengen want als de acties plaats vinden laat het CBL de prijzen toch zakken.
Marc Jansen heeft nog bij LTO gewerkt en is daarna directeur van CBL geworden. Het is net zo'n Judas als Tjeerd de Groot alleen veel slimmer.
Jan 21 Januari 2020
Leuk die boertjes van buuten. Ze mogen ook thuis blijven bie klazina
Jaap 21 Januari 2020
Vraag studenten verenigingen om mee te helpen in ruil voor producten. Mooie actie!
Piet 21 Januari 2020
Onnozele actie! Kwestie van vraag en aanbod.
Dit wordt weer een boeren jank- en klaagfestijn.
Dieuwke 21 Januari 2020
Mooi initiatief, maar zal in een markteconomie geen effect sorteren. De oude Prijzenwet bestaat en moet van stal worden gehaald. Alleen hiermee kan de prijs omhoog. Dus druk op de regering opvoeren.
carolien 21 Januari 2020
de meeropbrengst verdwijnt bij RFC in de bodemloze put en in veel gevallen zullen ASR en de andere grootgrondbezitters deze meer waarde ook doorberekenen in de pachtprijs resultaat 0
Abonnee
roy 21 Januari 2020
heel goed initiatief. Neonics, phytoftora en luizenbestrijding zijn van levensbelang voor de sector. Zonder deze middelen wordt het leed voor de sector niet te overzien. Bovendien zal dan ook de biologische sector grote verliezen lijden.
Frans 22 Januari 2020
Goed plan, ook de trekker dealer erbij zetten met de trekkers van een ton die hij aan boeren verkoopt en de makelaar met bunders van 80.000 euro. Weet de consument ook waar zijn geld blijft.
???!!! 22 Januari 2020
Frans schreef:
Goed plan, ook de trekker dealer erbij zetten met de trekkers van een ton die hij aan boeren verkoopt en de makelaar met bunders van 80.000 euro. Weet de consument ook waar zijn geld blijft.
Frans, de consument is gewend €250/m2 of meer te betalen. Die zal €8 niet geloven. (overigens; goede grond heeft een vanafprijs van €12 of meer.)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden