Shutterstock

Nieuws Biologisch

Biologisch groeit met 2 miljoen hectare

13 Februari 2020 - Anne Jan Doorn - 32 reacties

De biologische landbouw is in 2018 met 2 miljoen hectare gegroeid. Het betekende opnieuw een recordgroei. Ook de biologische retail schrijft records: de wereldwijde markt heeft de grens van $100 miljard overschreden.

Dat bleek uit een studie van het FiBL, het onderzoeksinstituut van de biologische sector. De studie wordt vandaag gepubliceerd op de BIOFACH, de internationale vakbeurs voor biologische voeding. 

Eind 2018 was het biologische landbouwareaal 71.5 miljoen hectare. Volgens het onderzoek betekent dat een groei van 2,9% ten opzichte van 2017. Daarmee komt het aandeel biologische grond op het totale areaal landbouwgrond op 1,5%. 

Australië heeft wereldwijd gezien verreweg het grootste areaal biologisch: 35,7 miljoen hectare. Het land steekt daarmee met kop en schouders boven andere landen uit. Argentinië, dat op de tweede plek staat, heeft namelijk 3,6 miljoen hectare biologische grond. Europa heeft het op een na grootste gebied dat biologisch is met 15,6 miljoen hectare.

Relatief klein areaal in Nederland
Binnen Europa zijn de verschillen groot. In Oostenrijk is het aandeel biologische grond namelijk bijna 25%, terwijl dat in Nederland 3,1% is. In Nederland is het biologische areaal 69.000 hectare, waarvan een groot deel in de Flevopolders ligt. 

De biologische voedingsmarkt komt volgens schattingen voor het eerst boven de $100 miljard uit. De Verenigde Staten is met €40,6 miljoen marktleider, gevolgd door Duitsland (€10,9 miljard) en Frankrijk (€9,1 miljard). De biologische markt in Frankrijk groeide daarmee met ruim 15%. Sinds 2009 is het aantal biologische boeren wereldwijd met 55% gestegen tot 2,8 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
32 reacties
hans 13 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885860/biologisch-groeit-met-2-miljoen-hectare]Biologisch groeit met 2 miljoen hectare[/url]
Zolang er geen alomvattende definitie van "BIOLOGISCH" is, zeggen uitspraken over het biologisch areaal helemaal niets.
Henk 13 Februari 2020
Zie IFOAM Hans!!
hans 13 Februari 2020
IFOAM is een ONG, een soort lobby-club gestuurd door rijke elites, en deze heeft als doel;
"De missie van IFOAM is het leiden, verenigen en ondersteunen van de biologische landbouwbeweging in al haar diversiteit."

Zegt dus niks over standaarden of minimum eisen aan werkwijzen of producten.
Martin 13 Februari 2020
Mooi om te lezen dat de biolandbouw wereldweid toeneemt.
Goed voor de boer,de afnemers en tenslotte ook Moeder Aarde.
Laten we er vanuit gaan, dat veel mensen langzaam gaan inzien,dat goed voedsel de gezondheid bevordert
We zijn op de goede weg.Grt Martin
Joris 13 Februari 2020
Hans, de wet- en regelgeving voor biologische producten: www.skal.nl
gewone boer 13 Februari 2020
goede veengrond voor de melkveehouderij en zware klei
daar past biologisch bij
hans 13 Februari 2020
Skal ....

Sjoemelt al met normen in Nederland om toch maar biologische voorraad in de winkels te houden.
Heeft daarnaast een aantal collega-bedrijven die in het buitenland keuren, in of buiten de EU, op hun manier.

Want handel is heilig, normen zijn aanpasbaar, en de rest ...
(Zo mag een tomaat uit de kas in Frankrijk niet biologisch genoemd worden)
Joris 14 Februari 2020
Hans, ja verschil is er, mooi dat sommige landen verder gaan dan de minimum eisen. Onderbouw je uitspraken maar eens....
hans 14 Februari 2020
Minimum eisen .....

Ja, daarom worden er op gewone bananen uit (kolonies) van EU-landen tot 14x minder soorten (verboden in deEU) gewasbeschermingsmiddelen gevonden dan op biologische bananen uit bv Equador of de Dominicaanse Republiek. Ja, normen en elkaars normen accepteren ....

https://www.youtube.com/watch?v=Biw7UqrcauY
groenegekkie 14 Februari 2020
Hans stop maar met vechten tegen de groene leugens ze vinden toch dat ze het beter doen ook al zit er op biologisch buitenlands product tot 100% meer residu dan op regulier Nederlands geteeld. De biologische landbouw is de arrogantie van het rijke westen.
Klein probleempje 14 Februari 2020
De consumptie groeit niet mee met het aanbod , we schakelen met z`n allen te snel over ! Op dit moment al een behoorlijk overschot aan biologische producten en dit neemt de komende jaren alleen nog maar toe !
bolle niet boer 14 Februari 2020
Ik hoop het niet dat dan die rotszooi op de gangbare markt gedumpt wordt, blijven wij met onze kwaliteitsproducten zitten omdat die rotszooi geen enkel weldenkend mens wil eten
inno 14 Februari 2020
ben ook wel benieuwd hoe ze het allemaal schoon willen gaan houden. er was afgelopen jaar al schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. ik hoop dat het overal een grote klerebende wordt
Joris 14 Februari 2020
Best wel eng hè, dat biologische landbouw groeit? Ik kan mij ook best wel voorstellen dat je als boer eigenlijk ook heel graag volgens de biologische eisen zou willen werken. En gangbaar en kwaliteit...? Als je dat eens uit zou kunnen leggen.....
petatje 14 Februari 2020
Ja Joris, verrekte eng. Al die over schakelaars met hun adviseurs die als ze overgeschakeld zijn in het mes van de overschotmarkt vallen. Daar hebben die adviseurs en toejuichers geen last van, de boeren wel, krijgen een vet gat in hun begroting,als ze het al overleven. Worden gewoon voor de supermarktdeur gemangeld.
Wim 14 Februari 2020
Boer wilde biologische kippen houden maar kreeg geen afzetcontract, markt was verzadigd.
hans 14 Februari 2020
Echt eng zijn mensen als Joris.

Mensen dievan geen toeten of blazen weten, hier reclame-folders citeren en volledig buiten de realiteit leven.

Uit hoogmoed hier dan boeren uit de praktijk of mensen van de werkvloer van alles voor de voeten gooien, ongefundeerde riedels neerschrijven, en wanneer dit wordt weerlegd volkomen afwezig blijven.
Klein probleempje 14 Februari 2020
Met z`n allen richting biologisch gaat pas gebeuren op het moment dat de markt vraagt om een volledig biologisch pakket en daartoe bereid is en de financiële middelen heeft om dat op grote schaal te kunnen betalen, en niet zoals op dit moment dat slechts een klein deel van de bevolking dit kan betalen. Het neemt niet weg dat de gangbare producenten regelmatig met de biologische collega`s meekijken en ook hen bedrijfsvoering al rustig aan wat aan gaan passen. Dat stukje meer duurzaamheid in de gangbare werkwijze inbrengen wat nu al op veel bedrijven gebeurt is al een sterke stap vooruit.
peer 14 Februari 2020
als we met ons alle biologisch gaan telen zijn we van 2 dingen af namelijk de overproduktie en het gezeur van dat ze geen gewasbeschermings middelen kunnen vinden
peter 14 Februari 2020
politiek stemt voor CETA verdrag. Deze verdragen zijn erop gericht zodat grote multinationals goederen in dat land in kunnen kopen waar het op een bepaald moment het GOEDKOOPST geproduceerd wordt, oftewel mensen als slaven behandelen en voor een hongers loontjes konstant uit buiten!!!! politiek maakt het niet uit dat de welzijns-duurzaamheidsnormen vééél lager zijn dan in Nederland ook de EXTRA stikstof uitstoot voor het transport over lange afstand(canada-holandia) neemt politiek voor lief. Want het fasisme zegenviert de multinationals bepalen wat er gebeurt!!!!
Joris 14 Februari 2020
Ja Hans, een hoop beren op de weg. Die er misschien niet eens hoeven te zijn. En ook precies weten vanuit welke achtergrond iemand iets vertelt, de boer uit de praktijk. Iets met wegen en Rome.
hans 14 Februari 2020
Punt is Joris, ik ben niet tegen biologisch, ieder moet doen wat hem goed of beter lijkt.

Het gaat hier over handel, over concurrentie, over milieu, over onze toekomstige wereld.
Dan zeggen dat het biologisch areaal zo toeneemt, zonder daar verder iets over te zeggen. Waarom die focus op chemische gewasbeschermingsmiddelen (rie er dus internationaal niet is), terwijl vervoersafstanden evengoed hun desastreuze vervuiling achterlaat? Waarom kunstmest verafschuwen, terwijl verderop hele oerwouden gekapt worden om voldoende goedkoop voedsel te produceren?

Er leiden meer wegen naar Rome, knoop dat als nietswetend burger zeker in je oren.
Joris 14 Februari 2020
Hans ... jij denkt dat ik een niets wetende burger ben?
Laten we inderdaad doen wat ons zelf het beste lijkt, zonder daarbij alles wat daaraan krom is recht te praten.
hans 14 Februari 2020
Ja Joris, je bent een onwetende burger.

(Of in ieder geval doe je je best in je bijdragen hier om er voor een door te gaan.)
1 reaktie (skal) wat de doorsnee burger denkt en voor geweldig ziet, voor de rest niks inhoudelijks.
Joris 14 Februari 2020
Oef Hans..... Ben dan wel benieuwd wat jij precies weet van de biologische landbouw. Ik heb er als boer dagelijks mee te maken.
profiteur 15 Februari 2020
De biologische landbouw kan alleen bestaan door de vele subsidies, ze krijgen overal een voorkeursbehandeling en het zijn producten die er uit voorkomen die een normaal mens nog niet gratis zou willen eten
kikker 15 Februari 2020
profiteur schreef:
De biologische landbouw kan alleen bestaan door de vele subsidies, ze krijgen overal een voorkeursbehandeling en het zijn producten die er uit voorkomen die een normaal mens nog niet gratis zou willen eten
het zijn net teken ze profiteren enorm van hun omgeving, de spuitende buurman !
hans 15 Februari 2020
Joris, ik heb als boer dagelijks ook met oneerlijke concurrentie te maken.
Dat je afnemers eisen aan je stellen, of je je aan regels van de sector dient te houden, of zelfs nationale of EU regels.
Maar dat je dan wordt geconfronteerd met invoer van elders, geproduceerd onder heel andere regels, 100- of 1000den km. vervoerd door de lucht of over het water voor een (onbelaste)habbekrats ....

Ik vind ons boeren goed bezig, bio of niet, we produceren wat en op de manier die de consument HIER wenst.

Echter, waarom liggen die eisen van de consument, vertaald in de regels die gelden, hier op de boerderijen, en niet daar waar de consument koopt, in het winkelvak??

Daar moet de discussie over gaan, niet over hoeveel ha. bio (onder welke norm) er wel niet op de wereld bij gekomen is.
Joris 15 Februari 2020
Ja Hans, inderdaad de wereldwijde verschillen... Dat geldt voor alle landbouw. Hopelijk maakt de consument in de toekomst een bewustere keuze daarin.

Toch is het fijn om te lezen dat biologisch groeit, of een boer zich daarvoor certificeert of niet, meer duurzame bewustwording en uitvoering bij de boer is wereldwijd beter.

Profiteur en kikker, ik wil wel graag weten waar die subsidie te krijgen is;) Wordt ook wel tijd dat biologische boeren meer worden beloond. Ze hebben alleen maar last van die spuitende buurmannen.
kikker 15 Februari 2020
Joris schreef:
Ja Hans, inderdaad de wereldwijde verschillen... Dat geldt voor alle landbouw. Hopelijk maakt de consument in de toekomst een bewustere keuze daarin.

Toch is het fijn om te lezen dat biologisch groeit, of een boer zich daarvoor certificeert of niet, meer duurzame bewustwording en uitvoering bij de boer is wereldwijd beter.

Profiteur en kikker, ik wil wel graag weten waar die subsidie te krijgen is;) Wordt ook wel tijd dat biologische boeren meer worden beloond. Ze hebben alleen maar last van die spuitende buurmannen.
nou super toch ga met 250 bioboeren op een kluitje bij elkaar zitten in 1 polder en kijk dan wat ervan terecht komt met een echte reële ziektedruk en dus niet onder de paraplu van je spuitende buurman
c.v.roessel 5 Maart 2020
hans heeft een probleem met zichzelf moet eens wat meer om zich heen kijken
hans 5 Maart 2020
Nou c.v., laat maar eens wat zien!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden