Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Aantal boerenleningen bij Rabobank daalt opnieuw

13 Februari 2020 - Jeannet Pennings - 6 reacties

Bij Rabobank is het aantal leningen aan Nederlandse boeren en tuinders in 2019 opnieuw gekrompen. De bank had een krediet van €25,2 miljard uitstaan, bijna 3,5% minder dan in 2018. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Rabobank donderdag 13 februari heeft gepresenteerd.

De nettowinst van Rabobank in 2019 komt in totaal uit op €2,2 miljard. Dat is fors lager dan het voorgaande jaar toen een winst van €3 miljard werd genoteerd. Met name het renteklimaat heeft grote impact gehad op de resultaten, zo geeft de bank aan.

“2019 was een bewogen jaar”, zegt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. “We hadden internationaal te maken met politieke en economische instabiliteit en een aanhoudende lage rente. We zien de consequenties hiervan nu terug in onze resultaten.” Ondanks deze uitdagende omgeving realiseert Rabobank een positief resultaat, stelt de topman vast. “Bovendien hebben we goede progressie laten zien op onze strategische doelstellingen.”

Verduurzaming voedselketen
Volgens Draijer is de rentewinst licht gedaald en wist Rabobank de kosten verder te verlagen (-4%). “Onze kapitaalpositie is verbeterd en blijft solide. We hebben de verkoop van niet-kernactiviteiten afgerond en geïnvesteerd om ‘future proof’ te zijn.” Verder geeft Draijer aan dat er goede vooruitgang is geboekt op maatschappelijke thema’s. Een voorbeeld volgens hem is verduurzaming van de voedselketen. “Dat krijgt internationaal steeds meer vorm, mede dankzij het door Rabobank geïnitieerde AGRI3-fonds en de inspanningen van Rabo Foundation in Afrika.”

Internationaal gezien verwerft Rabobank al jaren een steeds een grotere positie in de food- en agrisector. Van alle kredieten is wereldwijd 26% verleend aan de food- en agrisector. In 2019 is het uitstaande krediet in deze sector met 4% gestegen tot €107,2 miljard. Het aandeel food en agri in de leaseportefeuille steeg naar €14,5 miljard euro. Van de kredieten die verstrekt zijn bleef €37,9 miljard binnen Nederland. €25,2 miljard daarvan betreft leningen aan boeren en tuinders en dat is €900 miljoen minder dan in 2018.

Boeren blijven ondersteunen
Desondanks geeft Draijer aan dat Rabobank de partner is en blijft van Nederlandse boeren. “Wij blijven de agrarische sector ondersteunen op hun weg naar meer duurzaam landgebruik in balans met de natuur. Daarbij verliezen we het behoud van toekomstperspectief voor de boeren zelf niet uit het oog. Wij zullen ons in het komend jaar verder en actief inzetten om deze transitie te ondersteunen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
ps 13 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885861/aantal-boerenleningen-bij-rabobank-daalt-opnieuw]Aantal boerenleningen bij Rabobank daalt opnieuw[/url]
Zijn er al zoveel collega's gestopt of aan het rentenieren dat ze dat bij de banken ook al merken of daar last van hebben!!!!!!!!!
Pietje1 13 Februari 2020
RABO Ruimt Alle Boeren Op
Kjol 13 Februari 2020
Logisch, wie met zo’n lage rente niet extra kan aflossen is wel heel bijzonder aan het ondernemen, gezien de hele politieke ommezwaai wbt de toekomst van de gehele agrarische is dat ook erg verstandig om te doen! Zorg dat je schuldenvrij wordt!
Frans 13 Februari 2020
Veel varkenshouders zwaaien nu de bank uit in plaats van andersom.
onderduiker 13 Februari 2020
Kjol schreef:
Logisch, wie met zo’n lage rente niet extra kan aflossen is wel heel bijzonder aan het ondernemen, gezien de hele politieke ommezwaai wbt de toekomst van de gehele agrarische is dat ook erg verstandig om te doen! Zorg dat je schuldenvrij wordt!
hoe kan je nou aflossen met deze prijzen voor product .
al jaren te weinig betaald voor de agrarische producten
volgens veel mensen op dit forum.
Of snap ik iets niet.
kan iemand nou eindelijk eens de waarheid vertellen.
Of doen ze dit van subsidies???
gerrit 14 Februari 2020
De Rabobank heeft geen vertrouwen in de agrarische sector, ze gaan de rente verhogen omdat de sector te risicovol is .
Ze gaan liever de particuliere sector in en lenen daar het geld goedkoper uit ,
Ze zijn flink aan het vergroenen .
De bank hoop op veel uitstroom in de sector en laat de boer maar creperen .
Er is geen enkele verantwoording naar de sector te bekennen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden