Shutterstock

Nieuws Stikstofbeleid

Landbouw Collectief maant Tweede Kamer tot actie

17 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Het Landbouw Collectief roept alle partijen in de Tweede Kamer op om in actie te komen in het stikstofbeleid. Het verbond van agrarische belangenbehartigers wil dat het parlement de stikstofplannen van het collectief omarmt. "Voorkom onnodig smijten met gemeenschapsgeld."

De Tweede Kamer debatteert komende donderdagmorgen 20 februari met landbouwminster Carola Schouten over de maatregelen die de landbouw kan nemen om de stikstofproblematiek te beteugelen. Toevallig is dat gelijktijdig met de presentatie van het Mesdag Zuivelfonds, die de stikstofdata van het RIVM zelf heeft laten doorrekenen.

Een verzoek van de PVV om het landbouwdebat uit te stellen, in afwachting van de Mesdag-cijfers, is door veel politieke partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, PvdD en Van Haga) afgewezen. Enkel de SGP stemde voor, het Forum voor Democratie heeft niet gestemd. Het Landbouw Collectief roept overheid en politiek met klem op de uitkomsten van de doorrekeningen mee te nemen in het debat. 

Maximale helderheid
Het collectief heeft aanwijzingen uit de analyse van het Mesdagfonds dat "ingrijpende maatregelen zoals opkoop en verplaatsing van bedrijven nauwelijks effect hebben op de neerslag van stikstof in Natura2000-gebieden. Ook lijkt het aandeel van de landbouw in de depositie op deze gebieden veel lager dan tot nu wordt genoemd." Het collectief eist maximale helderheid, zodat de maatregelen ook daadwerkelijk effect hebben. "Het gaat bij opkoop en verplaatsing van bedrijven om maatregelen, die diep ingrijpen bij de betrokken boeren en hun gezinnen."

Het Landbouw Collectief benadrukt dat de maatregelen die zij heeft voorgesteld al in 2020 een besparing opleveren van omgerekend 15 mol stikstof per hectare per jaar. "Dat is ruim drie keer zoveel als waar alles opgeteld het kabinet mee komt en genoeg voor vele jaren woningbouw." De organisatie doet ook een appél op de Kamer door boeren geen dwingende maatregelen op te leggen, zoals nu in de Spoedwet Aanpak Stikstof dreigt te gebeuren.

Rantsoen dwingend aanpassen
Daardoor dreigen veehouders verplicht het rantsoen aan te moeten passen, zodat er minder stikstof in de mest terecht komt. "Den Haag mag nooit tot in detail voorschrijven wat wanneer aan een koe, varken of kip gevoerd moet worden. Dat gaat alleen maar tot problemen leiden, niet in de laatste plaats voor de gezondheid van de dieren", verklaart het collectief. "Niemand beter dan de boer weet wat zijn of haar dieren nodig hebben en hoe tegelijk een vermindering van stikstofuitstoot verantwoord kan worden gerealiseerd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
AJ oet Twente 17 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885904/landbouw-collectief-maant-tweede-kamer-tot-actie]Landbouw Collectief maant Tweede Kamer tot actie[/url]
Ik snap niet dat er politieke partijen zijn , die maatregelen nemen om de maatregelen en niet om het resultaat .
Ook de linkse , milieupartijen zijn toch gebaad bij resultaat voor hun milieu. En niet voor maatregelen voor de goede sier .
Als het Vollenbroek/Valentijn Wursten om het milieu ging , hadden zij al lang een brief naar de Tweede kamer moeten sturen , wacht op de cijfers van het Mesdagfonds.
Ik denk dat het Landbouwcollectief in gesprek moet met de Europese commissie : Rutte 3 verkwanseld de natuur , om de boeren uit te roken .
Martin 17 Februari 2020
de veehouderije moet weg , de rest is hellig door dit linkse *** kabinet
Boertje 17 Februari 2020
Weet als Schouten deze week de etiketten van de Israeliche wijn niet goed maakt (dwz. gewoon made in Israel laten staan op de flessen wijn) ben ik er niet gerust van of ze nog minister kan blijven??
Bezorgde Burger 17 Februari 2020
Het blijkt maar weer wat voor een regering er zit in Den Haag niet te vertrouwen Door de uitslag van het Mesdag Fonds te willen negeren
Hopelijk worden er een paar wakker en trekken aan de noodrem en laten dat kabinet ploffen dan maar vervroegde verkiezingen zuy we eens zien wat er gebeurd alles beter dan dit zooitje
willie van Gemert 17 Februari 2020
Lekker stoer van de politiek om niet uit te stellen, schofferend naar de landbouw. Heb altijd gedacht dat de politiek er voor de inwoners was, dienstbaar , behulpzaam en luisterend.
hans 17 Februari 2020
Nou Willy, dan heb jij wel erg lang in Dromenland vertoefd.
Friese Breton 17 Februari 2020
De politiek zit alleen voor zich zelf en om zich zelf te verrijken en de burger in Nederland mag dat betalen , kan het niet links om dan maar rechts om . Nederland moet groen worden zonder de agrarische sector en visserij , met zonneparken en windmolens parken tot dat het donker wordt en de wind weg valt .
Alie 17 Februari 2020
Mannen, wees kerels en geen struisvogels. Wij produceren nu eenmaal teveel ammoniak. Dat moet echt met 50% terug. Zo moeilijk is dat niet.
???!!! 17 Februari 2020
Alie schreef:
Mannen, wees kerels en geen struisvogels. Wij produceren nu eenmaal teveel ammoniak. Dat moet echt met 50% terug. Zo moeilijk is dat niet.
in het geval dat de wereld bestaat uit NL en niets dan NL: mogelijk, deels.
in het geval de wereld groter is: onzin

in het geval ik van de 'verkeerde kant' (lees linksextremisd66) ben, onzin, niet genderneutraal aangesproken. die vooringenomenheid! foei!
Koos 18 Februari 2020
@Alie, 50% teveel ammoniak?
Hoe denk je dat wij aan onze schone lucht komen?
Verdiep je ff in wat AdBlue in een dieselmotor doet en word wakker!
Gewoon ff googlen, dan hoef je mij niet te geloven, maar kun je het zelf ontdekken!
Natuur in NL waar het slecht mee gaat, zul je moeten beheren, anders krijg je overal van die Oostvaardersplassen situaties en het is nogal flauw om daar de boeren de schuld van te geven.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden