Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

'Rutte en Schouten grote afwezigen op protest'

19 Februari 2020 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Premier Rutte en minister Schouten zijn de grote afwezigen op dit boerenprotest. Ze durven het volk dat ze vertegenwoordigen niet eens in de ogen te kijken. Dat zei Mark den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force, woensdag op het boerenprotest in Den Haag.

De minister en premier werden uitgedaagd om alsnog te komen. Als zij niet kwamen, voor 15:00 uur, hield Van den Oever nog stevigere acties voor vandaag achter de hand. "Dan gaan we optoeren en gas geven." Of dit werkelijk gaat gebeuren, is de vraag. Veel boeren zijn ondanks zijn oproep al vertrokken. 

Kamerleden die zich wel lieten zien, zijn onder meer de CDA'ers Jaco Geurts en Maurits von Martels. Geurts stelde dat het kabinet serieus moet kijken naar de plannen van het Landbouw Collectief. Desondanks kregen de CDA'ers geen heel warm ontvangst. FDF riep hen op niet met woorden te komen, maar met daden.

Stekker uit kabinet trekken
"Het CDA moet de stekker uit het kabinet trekken als het stikstofbeleid niet verbetert", stelde Van den Oever. "Jullie moeten niet alleen zeggen dat het CDA voor de boeren is, maar het ook laten zien." Hij riep het publiek op om op het CDA te stemmen als zij het kabinet laten vallen en het lidmaatschap op te zeggen als dat niet gebeurt.

"Het protest van vandaag is met name gericht op het stikstofdebat van morgen", stelde FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen. "Morgen wordt de dag van de waarheid. Dan gaat blijken of er werkelijk daden komen vanuit de politiek of dat het bij eindeloos gepraat blijft."

Emotionele oproep
Ook vanuit de akkerbouw kwam er een emotionele oproep. Akkerbouwer Kees Hanse ging in op de zorgen die er spelen: "We hebben te maken met onwerkbare eisen rondom de aardappelbewaring en bietenteelt", aldus Hanse. Hij raakte emotioneel toen hij schreeuwde: "Schouten, kom het mijn zoon uitleggen als ons bedrijf dat al generaties lang in de familie is, wordt vernietigd!"

Behalve CDA-Kamerleden waren ook de beide Forum voor Democratie (FVD) voormannen vertegenwoordigd op het protest. "Het is schandalig dat de Nederlandse agrarische sector wordt afgeknepen vanwege een papieren probleem", stelde Thierry Baudet. "Zeker als we zien dat er afgelopen week besloten werd om producten waaraan minder eisen zijn gesteld makkelijker op de Nederlandse markt kunnen komen." Theo Hiddema stelde dat het de politiek maar om 1 ding te doen is: "Het gaat hen om jullie grond, die willen ze van jullie afpakken. Het maakt niet uit of dat linksom of rechtsom gaat." 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pieter 20 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885930/rutte-en-schouten-grote-afwezigen-op-protest]'Rutte en Schouten grote afwezigen op protest'[/url]
Terecht! Ze moeten werken voor hun geld. Hoe komen boeren aan zoveel vrije tijd. En dan nog klagen ook.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden