Inside Corona

Hoe starten agrarische grondstoffen deze week?

16 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

De grondstofmarkten beven op hun grondvesten door de vele uitbraken van het coronavirus, met een (bijna) 'lockdown' in veel landen is het gevolg. Wat is de laatste stand van zaken op de agrarische markten? 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vraag naar olie levert in
De vraag naar olie levert op korte termijn behoorlijk in, verwachten veel analisten. Door de vele 'lockdowns' en inreisverboden staan de economische activiteiten en (vlieg)verkeer op een lager pitje. De olieprijs is in de afgelopen weken echter al extreem afgewaardeerd, dus een verdere grove koersval ligt niet per se voor de hand. Een vat brent-olie sloot gisteren (zondag 15 maart) $1 lager op $32. 

Dalende olieprijs beheerst markt.
De tarwemarkten hebben zich eind vorige week iets weten te stabiliseren. Vooral de oliecrisis heeft ingehakt op de prijsvorming. Maandagochtend 16 maart opende de Matif €1 per ton lager. Voor de CBoT is een klein plusje merkbaar.

Door de olieproductie fors op te schroeven poogt Saoedi-Arabië vooral Rusland op de knieën te krijgen. Daarnaast valt de vraag weg door de gevolgen van het coronavirus. Dit heeft als gevolg dat de roebel flink in waarde is gedaald.

Voor de exportmotor is dat positief, waardoor Zwarte Zee tarwe meer competitief is op de wereldmarkt. Voorheen bleek dit juist een belemmering. Aan de vraagkant loopt het nog goed door. Zo schrijft Jordanië een tender uit voor 120.000 ton tarwe en Algerije een van 50.000 ton voor durumtarwe en 50.000 ton voergerst.

Boer het land in
Het krachtenspel van een verminderde vraag naar olie (= bodemprijzen) én wisselende valutakoersen blijft de granenmarkt beheersen. Naast de emotionele termijnmarkten is er de fysieke situatie. Akkerbouwers in heel Europa gaan nu eindelijk het land op om een broodnodige eerste stikstofbemesting uit te voeren. Verzopen wintergranen of koolzaad moeten worden overgezaaid en een fiks areaal aan zomergranen staat te trappelen om de grond in de gaan. Dat houdt de akkerbouwer nu mede bezig.

Marktwetten het raam uit
Waar de koersen van tarwe en maïs op de CBoT eind vorige week stabiliseerde, bleef de koers van sojabonen dalen. De week eindigde $9,64 lager dan hij begon. De grootste verlaging sinds augustus. Daarbij wordt de aandelenmarkt én de olieprijs geschaduwd. In Amerika wordt gesproken over hysterie op de termijnmarkt, waarin alle traditionele marktregels buitenboord worden gegooid. Ook kopers zijn aarzelend om nu in te stappen. Prijzen kunnen verder dalen, waardoor iedereen zijn adem inhoudt.

Korrelmaïs mist afzetmarkt
Het verhaal voor maïs is grotendeels vergelijkbaar met die van de andere commodities. Daarbij speelt mee dat het verwerken van maïs tot ethanol plots fors minder interessant wordt bij het huidig zeer lage olieprijsniveau. De CBoT stabiliseerde vrijdag en dat gold ook voor de Matif. Eerder zag de maïsmarkt nog zijn grootste verlies in 4 maanden tijd.

Duikvlucht Nederlandse varkensprijs
In navolging op de trend in Duitsland verschieten ook de Nederlandse varkensprijzen van kleur. De DCA Beursprijs kelderde afgelopen vrijdagavond met maar liefst 10 cent tot €1,82 per kilo. Het varkensaanbod is vrij plotseling ruim geworden. Door de onzekerheid vrezen vleesvarkenshouders een verdere prijsval en daarom worden massaal varken aangeboden. Slachterijen nemen door de 'lockdown' in veel landen daarentegen juist voet van het gas, waardoor er deze week sprake is van een onbalans tussen vraag en aanbod.

Ook grove correctie voor biggenprijs
Ook de biggenprijs krijgt deze week een flinke opdoffer. De Duitse VEZG-notering verliest deze week maar liefst €3,50 tot €79,50 per big. Een dergelijke prijsdaling is historisch gezien in deze tijd van het jaar erg ongebruikelijk, gezien de vraag naar biggen in het voorjaar altijd goed is. De daling is een gevolg van de duikvlucht die de varkensprijzen maken. Ook de Nederlandse biggenprijs (DCA BestPigletPrice) houdt het vanmiddag waarschijnlijk niet droog. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden