Shutterstock

Achtergrond Energie

De opkomst van zonneparken in Nederland

30 Maart 2020 - Thomas Doornbos

Steeds vaker wordt landbouwgrond in Nederland gebruikt voor het realiseren van zonneparken. Hoe interessant is dit voor agrarisch ondernemers? Wat is het rendement en welke grond komt hiervoor in aanmerking?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2030 moet 70% van alle elektriciteit en minimaal 27% van alle energie duurzaam zijn opgewekt. Deze doelstelling hebben de lidstaten van de Europese Unie met elkaar afgesproken. Hiervoor moeten er stappen worden genomen in Nederland, waar in 2019 nog maar 8,6% van de energie duurzaam werd opgewekt. 

Een groot deel van de duurzame energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Opvallend is dat er steeds meer zonneparken komen in Nederland. Hiervoor wordt ook veel landbouwgrond aangewend. Welke eisen worden daarvoor gesteld aan de grond en hoe ziet een contract eruit? Boerenbusiness vroeg het een tweetal ontwikkelaars.

Dubbelfunctie
"De voorkeur qua locatie van een zonnepark gaat uit naar grond die niet wordt gebruikt", vertelt Abel de Voogd , project development manager van Trio Investment. Dit bedrijf is de initiatiefnemer van Green Farm Energy. "Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op een stuk grond tussen snelwegen, maar dat soort percelen zijn beperkt beschikbaar. Hierdoor wordt er uitgeweken naar onder andere landbouwgrond. De voorkeur gaat uit naar percelen die minder makkelijk in omgang zijn binnen de landbouw. Bijvoorbeeld een nat perceel."

Maarten de Groot, manager marketing & communicatie van GroenLeven, heeft het over gronden met een dubbelfunctie. Hiermee worden bijvoorbeeld grote zonnedaken, drijvende zonneparken of zonne-carports bedoeld. "In eerste instantie wordt door ons uitgekeken naar dit soort gebieden voor een zonnepark. Maar we realiseren ook zonneparken op landbouwgrond. Daarbij kijken we zoveel mogelijk naar moeilijkere landbouwgronden, zoals oxiderende veengrond."

Looptijden
Beide ontwikkelaars huren voornamelijk grond van grondeigenaren. Ook de optie kopen wordt voorgelegd, maar dat gebeurt aanzienlijk minder vaak. Voor het huren van de grond wordt een contract opgesteld. De duur van zo'n contract verschilt per situatie. Beide ontwikkelaars gaan bij een zonnepark uit van een levensduur van 25 jaar, al is er nog geen zonnepark in Nederland dat al 25 jaar oud is.

De zonneparken worden nog altijd gesubsidieerd, vaak door middel van SDE+-subsidie. Volgens De Groot is het de doelstelling om uiteindelijk zonneparken te realiseren zonder subsidie. "Dit is tot op heden echter (nog) niet mogelijk." De SDE+-subsidie wordt 15 jaar verstrekt, terwijl de levensduur van het zonnepark dus langer is. Een contract heeft daarom ook vaak de lengte van 20 tot 25 jaar, met optie tot verlengen. Zonder een SDE+ subsidie wordt een zonnepark ontwikkelen wel echt een ander verhaal.

Huurprijzen
De huurprijzen die ontwikkelaars betalen voor de aanleg van een zonnepark op landbouwgrond lopen sterk uiteen. De prijs die boeren ontvangen hangt vooral af van de ligging van het perceel. Ligt het perceel in de buurt van een centrale of moeten er nog veel aansluitingskosten gemaakt worden? GroenLeven en Green Farm Energy willen geen prijsrange noemen, omdat de bedragen volgens hen te sterk afhankelijk zouden zijn van de desbetreffende omstandigheden. Wel klinken er op de markt huurprijzen die vaak tussen de €5.000 en de €7.000 zitten.

Zonneparken worden vooral aangelegd in het noorden en oosten van Nederland. Met name Drenthe en Groningen zijn populair. In deze provincies is er relatief veel ruimte en de grondprijzen liggen lager dan in andere provincies.

Oplevering
Wat gebeurt er tot slot bij afloop van het contract? Ook hierover worden specifieke afspraken gemaakt met de desbetreffende verhuurders. Doorgaans wordt er afgesproken dat de landbouwgrond weer in de staat teruggebracht wordt waarin het verkeerde voor aanleg van het zonnepark.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden