Green Farm Energy

Achtergrond Energie

Zonne- en windpark: waar en hoeveel?

17 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 15 reacties

Door het Klimaatakkoord verschijnen in steeds hoger tempo wind-en vooral zonneparken in het agrarische landschap, ondanks verzet van boer en burger. In de conceptversie van de zogenaamde Regionale Energiestrategie (RES) zijn of worden de nieuwe zoekgebieden voor zonnevelden en windmolens aangegeven.

In juni van dit jaar moeten alle 30 RES regio’s in Nederland een RES conceptversie hebben gemaakt. Tot nu toe zijn niet de afspraken uit het Klimaatakkoord over de agrarische sector zelf, maar de afspraken over de energietransitie letterlijk en figuurlijk het meest zichtbaar op het boerenerf. Er is geen boer meer die niet direct of indirect te maken heeft gekregen met de komst van zonnepanelen en/of windparken in zijn omgeving of op zijn bedrijf. Voor de één een geweldige kans, voor de ander een grote bedreiging. Het vergroot immers de grondschaarste.

2 miljard extra SDE subsidie
Er is in het Klimaatakkoord afgesproken dat er 35 TerraWattuur (TWh) duurzame elektriciteit boven land moet worden geproduceerd door zonnevelden en windparken in 2030. Om versneld dit doel te halen, heeft de regering begin maart de SDE subsidie met een bedrag van maar liefst 2 miljard verdubbeld. De weg richting 35TWh wordt de Route35 genoemd. Deze route is een verdeelsystematiek van de 30 RES plannen, waarin bestuurlijke regio’s aangeven hoe en waar ze de productie van elektriciteit door zonnepanelen en windmolens kunnen opschalen.

Bestuurlijk gezien is er gekozen voor deze aanpak om te voorkomen dat de energietransitie van bovenaf door de landelijke overheid dwingend wordt opgelegd, maar ook om te voorkomen dat de landelijke coördinatie ontbreekt en de invulling per gemeente kan verschillen. Zonder dat rekening is gehouden met de (on) mogelijkheden in de regio.

Per gemeente en per regio zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden ook heel verschillend, afhankelijk van onder meer de stedelijke bebouwing en de aanwezigheid van Natura2000-gebieden. Er gelden dus geen specifieke taakstellingen per regio. In grote lijnen wordt in de kustgebieden vaker gekozen voor windenergie. In het binnenland, waar het minder waait, wordt vaker voor zonne-energie gekozen, legt Auke Jan Veenstra, LTO beleidsmedewerker Klimaat & Energie, uit. 

Biogas later
De Regionale Energiestrategie gaat in de meeste regio’s alleen over elektriciteit. Andere vormen van duurzame energie opwekking, zoals biogas en aardwarmte (geothermie) komen later in beeld als de plannen worden ontwikkeld voor de opschaling van duurzame warmteproductie in plaats van aardgas. Biogasproductie, volgens de site Energieopwek.nl goed voor 5 tot 10% van de totale duurzame energieproductie, komt in de meeste RES conceptversies dan ook niet voor.

Komt het agrarische belang voldoende tot uitdrukking in het RES? Sowieso is het lastig om het gezamenlijke agrarische belang eenduidig te formuleren, vertelt biologisch melkveehouder Kees van Zelderen, die portefeuillehouder LTO Klimaat & Energie is. “LTO bepaalt niet voor individuele leden welke keuze ze moeten maken als ze de mogelijkheid krijgen grond voor zonnevelden of windparken te verhuren/verkopen. Maar in het algemeen hanteert LTO het zonneladder principe."

"Dit houdt in dat eerst naar het potentieel van verloren ruimtes, dubbel ruimtegebruik en daken wordt gekeken”, vertelt Van Zelderen. Maar in de praktijk blijkt dat vanwege veel maatschappelijke weerstand tegen windparken, volgens LTO Noord op haar website, een forse claim wordt gelegd op de inzet van kostbare landbouwgrond voor zonneparken

LTO Salland luidt noodklok
LTO maakt zich hard voor consequente toepassing van de Zonneladder. Van Zelderen: “We kaarten dit aan bij de gemeenten en stimuleren LTO -afdelingen om het collectieve boerengeluid op de vele RES-bijeenkomsten te laten horen.” De LTO afdeling Salland heeft de daad bij het woord gevoegd en de noodklok geluid over de komst van 800 hectare zonnepanelen in het buitengebied van de gemeente Deventer. “Dit kan een ecologische ramp veroorzaken”, zegt vice-voorzitter Rudi Haarman. De flora en fauna onder de zonnepanelen gaat immers grondig op de kop. Het protest van de LTO afdeling Salland leidde tot minder grote ambities van de gemeente Deventer met zonneparken op landbouwareaal.  

Er zijn ook voorbeelden van regio’s waar de RES meer aandacht heeft goed rekening houdt met de belangen van de agrarische sector, zegt LTO beleidsmedewerker Veenstra. In de Zeeuwse RES 1.0 (dat niet alleen over transitie naar duurzaam elektriciteit maar ook over duurzame warmte gaat) krijgt zonne-energie op daken de voorkeur boven zonneparken op het land of in het water. In Zeeland kan dan ook een relatief groot aandeel duurzame elektriciteit worden opgewekt door windmolens op zee. Bovendien draait de kerncentrale van Borssele in Zeeland ook nog steeds.

Het Zeeuwse energieakkoord is in februari gepubliceerd. Hierin wordt nadrukkelijk aangegeven dat de verdeling in verschillende vormen van duurzame energie en de snelheid waarmee de productie wordt opgevoerd, regelmatig wordt geëvalueerd en kan worden aangepast.

Wat als de 35Twh niet wordt gehaald?
Omdat er geen taakstelling per RES regio geldt, bestaat de mogelijkheid dat de optelsom van de 30 landelijke concept RES plannen niet tot 35 TWh extra duurzame elektriciteit in 2030 uit zonne-en windenergie leidt. “Als dat daadwerkelijk zo blijkt te zijn, verwacht ik dat de landelijke overheid alsnog een taakstelling per regio oplegt”, zegt Veenstra. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
bep 17 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886236/zonneveld-en-windpark-waar-en-hoeveel]Zonneveld en windpark: waar en hoeveel?[/url]
Maatschappelijke weerstand omdat de grond meestal toevallig van een boer is. en omdat veel burgers denken dat de grond van de boer die achter hun woning ligt hun tuin is. het wordt je niet gegund om van zonne -energie een boterham te verdienen.
Toos 17 Maart 2020
Nou Bep, je hebt weer lekker onzin uitgekraamd.
Abonnee
Vrij grof 17 Maart 2020
Ben het wel met Bep eens. Vaak duidelijk merkbaar.
Narcos 17 Maart 2020
Veel zonne parken komen op semi overheidsgronden of percelen met een recreatieve bestemming.
Boeren land wordt amper toegestaan, daarnaast is afname door de netbeheerder is drama.
Bedrijven die hun dak willen vol batsen krijgen nul op rekest
info 17 Maart 2020
Bep het klopt wat je schrijft, maar laten we eerst de daken die beschikbaar zijn vol leggen, dan de in natura 2000 gebieden waar heel veel open plekken zijn te vinden verplicht vol leggen. Deze zijn veel in beheer van grote organisaties zoals natuurmonumenten ed. welke elk jaar heel veel subsidie gelden ontvangen van ons als burger en er tot de dag van vandaag er niets voor terug doen. Dan is de roep om op boerenland waar we voedsel op moeten produceren voor de samenleving al vele malen minder, en kan het (on)gedierte wat in die open plekken graast er gewoon onder schuilen en eten. En heeft de plaatsing van zonnevelden voor het wild een grote positieve ontwikkeling, maar ik zal het wel weer heel verkeerd hebben.
Gehaktbal 17 Maart 2020
bep schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886236/zonneveld-en-windpark-waar-en-hoeveel]Zonneveld en windpark: waar en hoeveel?[/url]
Maatschappelijke weerstand omdat de grond meestal toevallig van een boer is. en omdat veel burgers denken dat de grond van de boer die achter hun woning ligt hun tuin is. het wordt je niet gegund om van zonne -energie een boterham te verdienen.
Bep volkomen gelijk. Zijn vaak ook nog "rijke lui" die tegen zijn.
Blijkbaar gunnen ze het de inetatief nemers niet.
Ze denken zekers dat die grond van hun is.
Gerard* 18 Maart 2020
Zon en wind zullen nooit genoeg energie leveren en beide zijn erg schadelijk voor de natuur, de landbouw en de burgers: we zien enorme kosten tegemoet, veel kosten die gerelateerd zijn aan wind- zon- en biomassa-energie worden middels subsidie uit uw en mijn portemonnee gehaald via belastingen. Trap er niet in!
Abonnee
plantuitje 18 Maart 2020
als er meer dan 5000 euro betaald word dan heb je een makkelijk leven zonder werk en zonder zorgen je moet je niet afvragen of het kan maar profiteer ervan
Gehaktbal 18 Maart 2020
5000 euro halen nog niet zo heel veel gewassen dat klopt
Jan 18 Maart 2020
LTO afdeling Salland wil geen 800 hectare aan zonnepanelen in het buitengebied van de gemeente Deventer.

800 ha is best veel grond.

Als je leest wat Zilverstroom in Tilburg daar mee kan doen dan wordt het interessant.

Zij bieden een alternatief voor wind- en zonneparken volgens hun website.

Volgens Zilverstroom Energy kun je op 800 ha circa 5 GW CO2 vrije aan opwek vermogen plaatsen.

Dat levert dan per jaar 43.800.000.000 kWh op.

Dat is ongeveer net zo veel als 150.000.000.000 zonnepanelen.
Abonnee
HM 19 Maart 2020
Hetvverhaal over Zilverstroom aangehoord!
Te mooi om waar te zijn .
SJ 20 Maart 2020
Inderdaad gaat de flora en fauna geheel op zijn kop (ten opzichte van bijv. een maiisakker). Bijzonder dat de lto daar bang bvoor is... ik dacht dat ze ook het deltaplan biodiversiteit getekend hadden.

Bij een goede zuidgeorienteerde opstelling bruist het er namelijk van het leven. zonder mest en gif krijgen bloemen weer de kans om te bloeien, insecten, akkervogels en keine zoogdieren varen er wel bij!
https://www.naturalis.nl/persberichten/zonnepark-veilige-haven-voor-biodiversiteit
Jan 20 Maart 2020
Wij hebben onze daken vol liggen en voorzien 1000 woningen van stroom en halen er een ton jaarinkomen uit. Prima dat andere boeren daar hun bed nog niet voor uit komen, ik vind het mooi geld.
Emine 20 Maart 2020
Melkkoetje! Ja, ja, boeren zorgen voor ons voedsel.... het kan ze geen zak schelen, waar zij hun geld mee verdienen. Het zijn dus ook gewoon mensen..
gehaktbal 26 Maart 2020
@Emine. Ho ho boeren zorgen wel degelijk voor ons voedsel. En inderdaad een keer een zonneparkje om de saldo's wat op te krikken.
Want de consument wil niet graag meer betalen voor ons voedsel, dus de boer schakelt over, om de tent draaiende te houden!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Analyse Energie

Boeren en oliegiganten samen tegen elektrificatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden