Shutterstock

Inside Corona

Dit is de laatste stand van zaken op grondstofmarkt

18 Maart 2020 - Wouter Baan

De financiële- en grondstoffenmarkten worden volledig gedicteerd door het coronavirus. Wat is de laatste stand van zaken? 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Olieprijs onder $30 per vat
De olieprijs heeft het laagste punt in bijna 17 jaar bereikt en is door de grens van $30 per vat heen geschoten. De vele ‘lockdowns’ en inreisverboden beperkt de vraag naar olie, terwijl de productiekraan in Saoedi Arabië juist volop open gaat. Zicht op herstel is er niet. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de prijs in het tweede kwartaal terugzakt tot een schamele $20.

Beurs blijft in mineur
Ondanks de steunmaatregelen van veel overheden gaan de beurskoersen wereldwijd alsmaar verder omlaag. De AEX-index opende vanochtend opnieuw lager en staat nog maar kort boven de 400-punten grens. Gisteren (17 maart) sloot de index wel hoger, dankzij koopjesjagers die toesloegen. Sommige bankanalisten denken dat de corona-angst nu grotendeels is ingeprijsd. Anderen vrezen een verdere koersval.

Broos herstel voor tarweprijs
Beter nieuws is er voor de tarweprijs. De termijnmarktnotering op de Matif in Parijs sloot gisteren €4 hoger op €179,50 per ton. De stijging kwam door kopers in Afrika die tenders hadden uitgeschreven. Dat creëerde wat stemming. Ook de maïsprijs liftte op de achtergrond mee. Of het herstel doorzet, moet de komende dagen blijken. Vooralsnog lijkt het een broos herstel. 

Struikelende veeprijzen
Corona drukt wereldwijd de veeprijzen. De live-cattle future, genoteerd op de CBoT in Chicago, is intussen teruggezakt tot het laagste niveau in 10 jaar. Nu de horeca in Europa en delen van de VS op slot zit, wordt er waarschijnlijk fors minder rundvlees geconsumeerd. Ook in Europa en Australië staan de veeprijzen zwaar onder druk. 

Aardappelprijs blijft dalen  
Op de aardappelmarkt is de grote vraag hoe de afzet van eindproduct (frites) zich ontwikkelt deze weken, nu de horeca gesloten is. Verwerkers kopen daarom nauwelijks grondstof meer en telers blijven met voorraden zitten die met de dag minder waard worden. Het april-contract op de EEX in Duitsland sloot gisteren op €4,50 per 100 kilo. 

Global Dairy Trade negatief
De magere melkpoeder-notering op de digitale-zuivelveiling in Nieuw-Zeeland leverde gisteren maar liefst 8,3% in tot $2.527 per ton. Dit is het laagste niveau sinds september. De prijs van volle melkpoeder daalde met 4,2% tot $2.797 per ton. Dit is het laagste niveau in zelfs ruim een jaar tijd. De daling komt doordat China dit jaar, naar schatting van de Rabobank, zo'n 20% minder zuivel importeert.

Graadmeter op varkensmarkt valt weg
De Internetbeurs in Duitsland gaat voorlopig niet door, vanwege het coronavirus. Daarmee vervalt de digitale graadmeter van de varkensmarkt. De Internetbeurs neigt soms om extreem op marktomstandigheden te reageren en dat oefent vervolgens druk uit op de fysieke varkensprijzen. Qua prijsdruk hoeft het vervallen van de digitale varkensveiling dus niet slecht uit te pakken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden