Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Inside Corona

EU biedt nog geen oplossing voor aardappelcrisis

26 Maart 2020 - Jeannet Pennings

Europa biedt een handreiking om de gevolgen van de coronacrisis voor de landbouw te beperken. Toch zijn aanvullende maatregelen nodig, onder andere voor de aardappelsector. Zo benadrukte landbouwminister Carola Schouten in de videoconferentie met haar Europese collega's.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese landbouwministers hebben woensdag 25 maart met elkaar gesproken over de gevolgen van de coronacrisis voor de agrarische sector. Daarbij werden de reeds genomen en de geplande maatregelen op Europees en nationaal niveau onder de loep genomen. Schouten liet vooraf al weten dat er meer EU-maatregelen nodig zijn om de landbouw het hoofd te bieden. Tijdens de videoconferentie heeft zij benadrukt dat sectoren als de aardappelverwerking, melk en sierteelt het hardst getroffen worden in Nederland. Zo werd eerder duidelijk dat een overschot dreigt van 1 miljoen ton fritesaardappelen.

Green lanes
Het goed functioneren van de interne Europese markt was een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek. In dat licht vroeg Schouten om alle agrarische producten onderdeel te maken van de EU-overeenkomst inzake de zogenaamde green lanes. Daarmee moeten grenscontroles worden beperkt en wachttijden bij grensovergangen langer dan een kwartier worden voorkomen. De Europese Commissie heeft toegezegd hier samen met de lidstaten werk van te maken.

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski liet weten dat voedselzekerheid voor de 500 miljoen EU-burgers de prioriteit heeft. Er wordt ingezet op een effectieve voedselketen op het hele continent. “We worden met een ongekende crisis geconfronteerd”, zegt Wojciechowski die zijn dankbaarheid betuigt aan "onze boeren en producenten voor hun voortdurende harde werk, ondanks de toenemende moeilijkheden en druk.”

Drempel staatssteun omhoog
Om die druk te verlichten deed de landbouwcommissaris onder meer de toezegging om de termijn voor de Gecombineerde Opgave met een maand te verlengen. De aanvraag voor GLB-betaling moet uiterlijk 15 juni binnen zijn in plaats van 15 mei. Verder verwees Wojciechowski naar het Corona Response Investment Initiative, waarmee €37 miljard beschikbaar komt voor de lidstaten. 

Daarbij werden de maximumbedragen aan staatsteun verhoogd tot €100.000 per bedrijf dat actief is in de primaire landbouwproductie en €120.000 voor bedrijven in de visserijsector. Voor bedrijven die zich bezighouden met de verwerking en afzet van landbouwproducten, wordt de drempel vastgesteld op €800.000.

Of er op Europees niveau nog eventueel aanvullende maatregelen genomen worden, moet komende periode nog blijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden