Shutterstock

Inside Rentemarkt

Fed schiet met meerdere monetaire bazooka's

27 Maart 2020 - Edin Mujagic

Er komt maar geen einde aan de maatregelen die centrale banken wereldwijd nemen om de (wereld)economie te helpen de coronacrisis te boven te komen. Ook de Amerikaanse Fed heeft al tot een behoorlijk aantal verregaande maatregelen besloten

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als het al niet duidelijk was dat de bank dat ook meende, dan is dat afgelopen maandag wel gebeurt, me dunkt. In het pokerspel tussen bank en markten, is het nu helder dat de bank niet bluft. "De economie heeft te maken met zware verstoringen," schrijft de bank. “Agressief optreden van alle partijen is nodig om de schade voor banen en inkomens te beperken en een snel herstel mogelijk te maken, zodra de verstoringen wegebben."

Met dat doel kondigde de bank aan onbeperkt Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Daarnaast geeft de Fed ook geld uit aan bedrijfsobligaties. De bank roept tevens een paar nieuwe noodfaciliteiten in het leven.

Hulp aan bedrijven
1. De Primary Market Corporate Credit Facility (PMCCF) heeft als doel om kredietstromen aan de gang te houden richting de grote bedrijven. Investment grade-bedrijven kunnen bij dit loket leningen met maximale looptijd van vier jaar opnemen, waarbij ze er zelf voor kunnen kiezen in de eerste zes maanden geen rente en aflossingen te betalen. Om zo meer geld achter de hand te hebben om hun leveranties en werknemers te kunnen betalen zolang de crisis duurt. De Fed kan die grace period vervolgens naar eigen inschatting verlengen.

2. Via Secondary Market Corporate Credit Facility (CMCCF) zorgt de bank voor voldoende liquiditeit op de secundaire markt voor schuldbewijzen van grote bedrijven. De Fed gaat die obligaties opkopen en zo als het ware de facto marktmaker worden.

Samen zorgen deze twee maatregelen ervoor dat grote bedrijven voldoende nieuw geld kunnen ophalen om overeind te blijven. Terwijl beleggers in obligaties die deze bedrijven eerder hebben uitgegeven geen reden hebben de stukken van de hand te doen. Waardoor de rente niet sterk kan stijgen, dus paniek achterwege blijft.

Iedereen geholpen
3. Met de Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF) poogt de Fed de leidingen, waardoor geld naar de Amerikaanse huishoudens vloeit, vrij van obstakels te houden. Banken kunnen leningen, zoals autoleningen, studentenleningen, creditcardleningen etc, bundelen en aan de Fed verkopen. Het moeten dan wel nieuwe of recent verstrekte leningen zijn. Het doel is duidelijk: het stimuleren van de verstrekking van nieuwe kredieten om de economische schade van het coronavirus te beperken.

4. De Money Market Mutual Fund Liquidity Facility (MMLF) heeft als doel lagere overheden van voldoende middelen te voorzien om de crisis het hoofd te kunnen bieden.

Binnenkort komt bij dat alles ook het Main Street Business Lending Program (MSBLP) om ook aan mkb-bedrijven een reddingsboei toe te werpen. Enfin, er is nu geen sector meer in de Amerikaanse economie die níet in aanmerking komt voor steun van de Fed.

Bazooka plus
De eerdere maatregelen van de Fed werden al als een monetaire bazooka omschreven. De optelsom van alle faciliteiten die maandag bekend zijn gemaakt, betekent dat er geen sprake meer is van een bazooka. De Fed is een all-out aanval begonnen op de crisis.

Een recessie als gevolg van de coronacrisis is onvermijdelijk. Maar de lengte en de diepte ervan is afhankelijk van de acties van onze beleidsmakers. Gezien wat er allemaal is aangekondigd en gedaan, lijkt het gezien de stand van zaken geen langdurige recessie. De kans is groot op een economisch bijzonder slechte eerste helft van 2020 (ik ga al die voorpagina’s van kranten bewaren, het worden collectors items),  waarna richting het einde van het jaar een stevig herstel volgt.

Wel op tijd stoppen!
Tot slot: Er is een reden waarom de centrale banken dit soort wapens niet in stelling brengen in goede economische tijden. Zij behelzen namelijk nogal wat bekende risico’s en, gezien de omvang van wat recentelijk aangekondigd is, waarschijnlijk ook allerlei risico’s die ons allen nog onbekend zijn. Het is daarom van groot belang dat al die noodingrepen ongedaan worden gemaakt, zodra de coronacrisis wegebt en het herstel optreedt. Of dit gebeurt, is maar zeer de vraag. 

Al die noodprogramma's van de Fed en de ECB betekenen dat op de toch al lange lijst van afkortingen van noodprogramma’s vandaag TALF, PMCCF, SMCCF, MMLF en MSBLP toegevoegd mogen worden. Als het maar tot OBR (One Big Recovery) leidt. Te beginnen op de financiële markten, want die lopen altijd op de zaken vooruit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden