Shutterstock

Inside Rente

Banenmarkt VS krimpt sneller dan de statistieken

4 April 2020 - Edin Mujagic

In de Verenigde Staten zijn in maart 701.000 banen verloren gegaan. Aangezien er nomaliter zo'n 200.000 tot 250.000 nieuwe banen per maand bijkomen, betekent dat dat de coronaschade op het banenfront zo'n 1 miljoen banen bedraagt. Het werkloosheidspercentage is gestegen van 3,5 naar 4,4%.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit staat in het meest recente banenrapport die de VS hebben gepubliceerd. De arbeidsmarkt in de VS is een belangrijke graadmeter voor de economische conditie van het land en dus voor haar handelspartners.De klap voor de economie en de arbeidsmarkt was niet alleen hard, maar alles speelde zich in slechts enkele weken af. Dat is heel kort, waardoor het arbeidsmarktrapport behoorlijk verstoord kan zijn. Dat kan betekenen dat een en ander volgende maand wordt bijgesteld.

In de 2 weken tot op 28 maart, vroegen bijna 10 miljoen Amerikanen een WW-uitkering aan. Bij een werkloosheid van 3,5%, zijn circa 5,8 miljoen Amerikanen werkloos. In maart waren dat er 7,1 miljoen. Als je die 10 miljoen optel bij 5,8 miljoen, dan betekent dat dat alleen al op basis van de die eerder genoemde 2 weken de werkloosheid naar 10% en meer moet klimmen. Zo op het eerste gezicht, maar…

Direct beschikbaar zijn
Voor statistische doeleinden is het niet voldoende als je ontslagen wordt om als werkloze aangemerkt te worden. Je moet daarnaast bijvoorbeeld meteen beschikbaar zijn om te gaan werken. Voor te stellen is dat velen die ontslagen zijn, niet meteen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat ze voor een ziek familie- of gezinslid moeten zorgen of het even kunnen uitzingen met een WW-uitkering. Of uit vrees voor het coronavirus even niet willen werken.

De recente arbeidsmarktcijfers zijn gebaseerd op enquêtes afgenomen tussen 8 en 14 maart. Dat houdt in dat een groot deel van de circa 10 miljoen Amerikanen die in de twee weken daaropvolgend zijn ontslagen buiten deze statistieken vielen. Zij komen voor in de werkloosheidscijfers die we begin mei krijgen, over de maand april. Verwacht dan een behoorlijke stijging van de werkloosheid.

Langzaam opduiken in statistieken
Naarmate de situatie normaler wordt of de angst afneemt en/of de uitkeringsperiode afloopt, gaan zij zich melden als werkzoekende en vanaf dat moment als werkloos worden geteld. Dat houdt in dat het grootste deel van de 10 miljoen Amerikanen die in de afgelopen weken zijn ontslagen, langzaam aan opduiken in de werkloosheidsstatistieken.

Er waren 1,4 miljoen meer mensen in maart dan in februari die part-time werkten, terwijl ze fulltime willen werken. Ofwel: dat kun je zien als mensen die voor een deel van hun werktijd zijn ontslagen. Telt evenwel niet mee in de werklosheidsstatistieken, maar is wel van belang voor de consumptie van die huishoudens de komende tijd.

Afwezig van het werk
Tel bij dat alles diegenen op die nog ontslagen gaan worden in de komende weken en de kans is groot dat het werkloosheidspercentage dat we te horen krijgen op de eerste vrijdag van mei, aanmerkelijk hoger is dan 4,4%. Uiteindelijk gaat het werkloosheidspercentage in de komende maanden richting 15% en meer klimmen.

Veel Amerikanen zijn niet werkloos maar afwezig van hun werk, zegt het Amerikaanse bureau voor de statistiek. De bedoeling was dat die mensen ook worden meegeteld als werklozen. Het is echter duidelijk, aldus het bureau, dat dat niet altijd is gebeurd. Dat kon gebeuren doordat de instructies voor diegenen die de enquêtes deden niet duidelijk overkwamen, de ondervraagden de vraag verkeerd begrepen of de ondervragers de antwoorden verkeerd hebben opgeschreven. Het Amerikaanse bureau voor de statistiek schat in dat als alles goed was verlopen, het werkloosheidspercentage bijna 1 procentpunt hoger had gelegen dan het gemelde percentage van 4,4%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden