Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Corona

Actie tegen stopzetten rente op Rabobank-certificaat

8 April 2020 - Wouter Baan - 30 reacties

Vanwege de coronacrisis is de rentevergoeding op Rabobank Certificaten stopgezet, een product die ook veel (gestopte) boeren in bezit hebben. Beleggersplatform IEX meent echter dat de Rabobank de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) verkeerd heeft geïnterpreteerd en is daarom een actie gestart. 

Eind maart nam de Rabobank het besluit om ten minste tot 1 oktober geen rentevergoeding van 6,5% uit te keren op de uitgegeven certificaten. Deze beslissing werd genomen na de oproep van de ECB en de Nederlansche Bank die vinden dat banken in deze crisistijd beter dit geld als lening uit te zetten, om daarmee de economie op gang te houden. Ook ING en ABN Amro besloten daarop om voorlopig geen dividend uit te keren.

Rentevergoeding is geen dividend
Op dit punt wringt de schoen, want de ECB vroeg banken in Europa geen dividend uit te keren. Volgens IEX heeft dit geen betrekking op de rentevergoeding op certificaten die de Rabobank heeft uitstaan, omdat dit volgens de letter van de wet geen dividend is. 

Het beleggersplatform heeft berekend dat de schade voor houders van deze ledencertificaten oploopt tot €1,2 miljard. Onder de certificaathouders heerst dan ook veel onbegrip. IEX is een actie gestart, om een vuist te maken tegen de beslissing van de bank. Ondertussen hebben zich al ruim 3.500 certificaathouders bij het beleggersplatform gemeld.

Reactie Rabobank
De Rabobank laat desgevraagd weten dat ze zich niet herkennen in de kritiek van IEX. De bank is van mening dat met het voorlopig stopzetten van de rentebetaling aan de certificaathouders gehoor wordt gegeven aan de aanbeveling van de ECB. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
30 reacties
Durk 8 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886613/actie-tegen-stopzetten-rente-op-rabobank-certificaat]Actie tegen stopzetten rente op Rabobank-certificaat [/url]
De voorganger van deze RC waren Rabo-ledencertificaten, in bezit van leden en het personeel van deze bank omdat er vertrouwen was van in hun coöperatie.
Later zijn deze Rabo-ledencertificaten omgezet in RC en naar de beurs gegaan, de oorspronkelijke beleggers zijn vaak blijven zitten.

De grote vraag blijft of de externe beleggers van ‘Eigen Vermogen’ in Rabobank ook de komende 9 maanden hun rente niet krijgen, of moeten alleen de particuliere beleggers in RC hun rente passeren??

Met deze move van het Hoofdbestuur hebben de zittende leden en het personeel het vertrouwen in HUN BANK behoorlijk verloren.
JJW de Waardt 8 April 2020
Rabo certificaten zijn ca 6 jaar geleden aan rabo rekeninghouders aangeboden met de kanttekening niet meer dan 20% van het vermogen er in te beleggen. Wij hebben deze certificaten in de portefeuille van wege de 6,5%. De koersval als mede de onzekerheid op mogelijke rente is een tegenvaller, te meer daar er bij de transacties rente is verrekend.
W. van den Burg 8 April 2020
Ik ook wat van deze certificaten dus ik vind het een goede actie.
J.jansen 8 April 2020
Mijn pensioen bijdrage van de een op de andere dag weg .Is de RABO soms op dieven pad ? ?
P.F. van Bruggen 8 April 2020
Waarom wordt door de Rabobank , net zoals veel verhuurders met de huurders is overeengekomen dat de huurbetaling van de huur wordt uitgesteld tot hun zaak weer open mag, de betalingsverplichting niet UITGESTELD tot 1 oktober 2020 ? Immers het rentepercentage is 6,5 % op jaarbasis. Ik ben er een voorstander van dat ALLE CEO's , commissarissen en managers van de RABOBANK tot 1 oktober 2020 GEEN salaris en/of vergoedingen en/of bonussen krijgen, want zij hebben geen oog voor de leden en andere rekeninghouders van hun coöperatieve bank.
Nicola Veldhuizen 8 April 2020
Hoe komt het in 2021 als de bank de regel van Basel moet toe gaan passen .Mogen ze het niet meer tot hun eigen vermogen rekenen
Peter34 8 April 2020
@P.F. van Bruggen. De leden? Leden waarvan?
Ooit had ook deze cooperatie het motto "van de leden, voor de leden, door de leden". In welke la is dat motto verdwenen? Want ik merk daar niet meer van. De CEO's etc ook niet lijkt me. Dat werkt voor hen veel gemakkelijker. De leiding van een bankgenoteerde bank heeft nog ergens verantwoording af te leggen. Heeft de CEO etc. van de Rabo, naast de Nederlandse Bank, nog ergens een baas?
Voorheen werd je nog gekend. Is, mede door steeds weer nieuwe gezichten, ook niet meer. De leden hebben nog een functie: de cooperatieve status handhaven. Op een dergelijke grond zou een nieuwe cooperatie geen stichtingsvergunning krijgen.
G.Rutten 8 April 2020
Eerst is de "leden" geadviseerd een deel van de certificaten af te stoten i.v.m risicospreiding. Deze hebben ze toe zelf "gekocht" !!. Er waren adviseurs die zich schaamden voor deze , gedwongen" move. En nu doen ze het dus zo !!. Dat verzoek kwam wel gelegen !!!. Maar zo ga je niet met je leden om !!!.
Abonnee
plantuitje 8 April 2020
er is altijd gewaarschuwd dat het een diep achtergestelde lening is dus iedereen had het kunnen weten maar het komt alsnog rouw op ons dak
???!!! 8 April 2020
...en opnieuw een reden om die bank nooit meer één cent handel te gunnen.
Z. Uurpruimen 8 April 2020
Liever een paar keer missen dan nooit meer rente ontvangen lijkt me? De huidge situatie is niet te overzien en kan ons financiële systeem hard raken. Niemand kan zeggen welke impact dit precies heeft.

Jarenlang lekker je rente ontvangen met je achtergestelde obligatie, pas maar op. Straks ben je alles kwijt ;-).
Jan Schenkel 8 April 2020
Iedere drie maanden krijg ik bijschrijving COUPONRENTE en geen Dividend. Bonussen Dividend is heel iets anders.
Was tot 2011 Dividend Daarna Rente, Het is kasspekken voor Rabobank.
Richard Kamphuis 9 April 2020
Ik ga er vanuit dat op obligaties nu ook geen rente meer wordt vergoedt. Als Rabobank het begrip dividend zo oprekt om liquiditeiten in kas te houden, dan toch zeker ook de couponrente op obligaties passeren!?
volkers 9 April 2020
Een deel van mijn pensioen komt uit deze certificaten, volgens de bank mocht ingehouden worden. Juridisch dan. Ze verwezen me naar het UWV. Is dat zo?
Coenen 9 April 2020
You never walk alone. De reclame slogan van de Rabo.
Deze heet nu , You walk alone en zoek het maar uit,
Wat een dieptriest en onzorgvuldig besluit om de rente stop te zetten.
Het is geen dividend vergoeding dus wordt er onterecht misbruik gemaakt van de huidige Corona crises om deze maatregel te nemen.
Komt nog erbij dat vermeld wordt dat de Rabo daarna gaat bekijken wat de nieuwe rente gaat worden.
Gesproken wordt over de huidige rente, minder of zelfs nihil!!!
Ik hoop dat de journalstiek dit misleidend -en wanbeleid onder de aandacht gaat brengen.
Ik ga dit gegeven bij het t.v. programma KASSA onder de aandacht brengen.

C.J.Bernouw 9 April 2020
De Rabobank heeft de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) verkeerd heeft geïnterpreteerd!
Rabo-ledencertificaten de rentevergoeding is geen dividend !!
David 10 April 2020
Beste,

Misschien een idee dat de gederfde rente omgezet wordt extra Rabo ledencertifcaten? De bank heeft nu iets meer ruimte en de certificaathouders worden achteraf weer gecompenseerd dmv de extra certificaten.
damhuis 10 April 2020
6,50% was vast geld, in eens is het 0,00% 1 oktober 2020 nemen ze een besluit over de Certificten die nihil ,lager of hoger dan voorheen (nu 0,00%) kan zijn.
Het vertrouwen in de RABO is weg (ik denk weer aan het woekerpolis tijdperk )
Dit waren toch achtergestelde leningen, komt die iets later O.K. kan ik begrijpen in deze tijd , maar komen moet het ….
Kees 10 April 2020
Achtergesteld wil zeggen bij faillissement laatste aan de beurt ,of komt dat nog spreekt niet veel vertrouwen uit voor de toekomst
Ger Duijn 10 April 2020
Boerenleenbank heette het vroeger. De bank voor het volk. Het volk bestaat nu uit bankiers zakkenvullers zijn het . In 2019 heeft de Rabo een nettowinst van 2,2 miljard euro gemaakt. Dat is ruim 55 miljoen per dag?? En nu ook nog onze couponrente stelen met als smoes met toestemming van de ECB hieruit blijkt dat de bank alleen aan zichzelf denkt . Ander bank dan maar??....
Jan Schenkel 10 April 2020
Coenen wil dit Kassa onder de aandacht brengen. Zou zeggen neem dan gelijk Radar mee.. Dubbelgenaaid houdt beter toch..
Is vreemde zaak dat Rabobank zich niet herkend in Dividend en Rente afnemen. Is toch duidelijk.
Drikus 11 April 2020
Klopt geen zak van . Zolang zij de hulp zoekende ondernemers gewoon dikke afsluit provisie in rekening brengen moet dit niet mogen . De liefde moet dan wel van twee kanten komen . De een levert in om de ander te helpen . Maar degene die geholpen moet worden betaald gewoon volle pond . En neem maar aan dat ze niet lenen aan iemand waar ze van denken niet terug te beuren . Dus de certificaat houders die als ware hun geld aan de bank hebben uitgeleend betalen als ware voor dat risico wat naar mijn mening niet zo groot is . En zij dragen het risico van hun geld te verliezen als de bank in nood komt .De RABO bank handelt hier niet erg maatschappelijk . Mensen in nood volle pond laten betalen en bij andere ook nog geld weg halen om de kas te spekken onder het mom van dat mogen we .Het addertje zal zijn dat de rente vergoeding op certificaten te hoog is . En ga er vanuit dat in de toekomst deze omlaag gaat . Met het argument we hoeven niet uit te betalen als we in moeilijkheden dreigen te komen , Dus als we de hoge rente betalen komen we in moeilijkheden dus aan u de keuze of lagere rente of risico van alles te verliezen , Wie gaat of kan dit controleren . En lid of geen lid wie is eigenlijk de echte eigenaar van de bank . Er is niemand die mij daar een antwoord op kan geven . Want niet de leden . Want ben lid geworden zonder een cent in te leggen en heb ook nog nooit gehoord dat iemand uittreed geld kreeg . Dus worden we niet allemaal voor de gek gehouden met alle handen verhalen . En nu weer met inhouden van rente . Want het is geen dividend of winst uitkering . Ik vraag mij verder af of er nog echt coöperaties bestaan . Zijn deze niet verworden tot grote commerciële bedrijven die goedkoop aan geld willen komen zonder risico . En trouwe lid die klant is als hij of zij niet oplet uitgemolken wordt .
schoenmakers1 12 April 2020
Het is zelf dat bij sommige banken ook bij tussentijdse renteherziening weer gewoon afsluitprovisie betaald moet worden, RABO is er hier een van
Ronald 12 April 2020
Ik heb jarenlang bij de Rabo gewerkt als dsi senior beleggingadviseur en dit beleggingsproduct bij heel veel klanten weggezet. De Rabobank heeft in haar bestaan nog nooit verlies gemaakt. 6,5% rente was voor heel veel relaties een welkome aanvulling op hun pensioen. Nu de mogelijkheid zich voordoet draait Wiebel Draijer dit gelijk terug mooie kans natuurlijk nu er gratis geld is, 0,01% op de spaarrekening maar wel 10% in geval van rood staan op je rekening. Omdat de certificaten achtergesteld zijn heeft dit een positieve invloed op TIER nu er geen rente meer uitgekeerd wordt gaat de rentabiliteit ook nog eens fors omhoog. Rabo was ooit coöperatief maar tegenwoordig niets beter dan ing of abnamro.
Zakkenvullers zijn het.
Ronald 12 April 2020
Ik heb jarenlang bij de Rabo gewerkt als dsi senior beleggingadviseur en dit beleggingsproduct bij heel veel klanten weggezet. De Rabobank heeft in haar bestaan nog nooit verlies gemaakt. 6,5% rente was voor heel veel relaties een welkome aanvulling op hun pensioen. Nu de mogelijkheid zich voordoet draait Wiebel Draijer dit gelijk terug mooie kans natuurlijk nu er gratis geld is, 0,01% op de spaarrekening maar wel 10% in geval van rood staan op je rekening. Omdat de certificaten achtergesteld zijn heeft dit een positieve invloed op TIER nu er geen rente meer uitgekeerd wordt gaat de rentabiliteit ook nog eens fors omhoog. Rabo was ooit coöperatief maar tegenwoordig niets beter dan ing of abnamro.
Zakkenvullers zijn het.
norah 15 April 2020
Hallo, mijn naam is NORAH LIAM en u kunt ook contact met mij opnemen via mijn persoonlijke e-mail op norahliam501@gmail.com, ik ben hier om u aan te bevelen aan een legitieme geldschieter die me een lening van $ 200.000 heeft gegeven, zijn naam is de heer JOHN WILLIAMS van John Financial Investments , ik wil er bij u op aandringen dat u financiële hulp nodig heeft om vriendelijk contact met hem op te nemen via e-mail voor uw leningaanvraag: johnloanfirm2@gmail.com OF WHATSAPP-NUMMER OP +447418349840
Henk 18 April 2020
Afgezien van het feit dat het geen dividend is dit wel een gemakkelijke manier om klanten te helpen........ Je haalt het geld bij de ene klant weg en helpt daarmee een ander. Kost je als bank niet; gewoon wat geld heen en weer schuiven. Ja, zo kan ik ook wel iemand helpen.
hw.rademaker 29 April 2020
de rat draaier heeft zich wel wat op de hals gehaald,
dividend en rente is in benaming verschil en ook in uitvoering.
rabo ooit genoemd door kok ruimt alle boeren op.
er is hier sprake van arrogantie van de macht
rechtspraak kijk je eerst naar jurispredentie.
dat moet de criteria zijn voor andere rechtspraken.
een rechter zal wel heel wat uit de kast moeten trekken
rente en dividend onder de zelfde noemer te brengen
zal ook voor de belasting gevolgen hebben.
maar eu adviezen kunnen ook eu gevolgen hebben.
dan wordt de rechtspraak buiten werking gezet


Johan 3 Mei 2020
Jaren geleden door beleggingsadviseur Rabobank ledencertificaten als een welkome aanvulling voor pensioen inkomen aangeprezen. Nu ik gepensioneerd ben en hiervan gebruik maak en al meer dan 60 jaar lid te zijn van een coöperatieve bank die hun eigen leden hun jarenlange gespaarde pensioengeld nu op deze manier een rentevergoeding ontnemen, schande, schande van een coöperatieve bank die iedere dag meer dan 55 miljoen winst maken.
Frans 4 Mei 2020
De Rabobank heeft de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) volledig verkeerd heeft geïnterpreteerd!
Rabo-ledencertificaten de rentevergoeding is geen dividend !!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden