Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Rabobank: diepe recessie niet te voorkomen

9 April 2020 - Erik Colenbrander

Rabobank gaat ervan uit dat ondanks de ongekende steunmaatregelen van de nationale en Europese overheid een diepe recessie niet is te voorkomen. De werkloosheid zal de komende maanden fors toenemen.

Aangenomen dat de corona-beperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld, krimpt de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 5 procent.

Tweeledig effect
Het effect van de virusuitbraak op de Nederlandse sectoren is tweeledig. In eerste instantie is er een rechtstreeks effect door de virusuitbraak zelf en de maatregelen gericht op het terugdringen ervan, zoals de verplichte sluitingen en verstoorde toeleveringsketens. In tweede instantie krijgen veel sectoren ook te maken met een lagere vraag als gevolg van een slechtere economische omgeving in binnen- en buitenland.

Deze verslechterende economische situatie komt bijvoorbeeld tot uiting in een lagere export, een hogere werkloosheid en een negatiever sentiment. Dit beeld gaat de land-en tuinbouw niet voorbij, verwacht de Rabobank.

De steunmaatregelen van de overheid, banken en andere partijen zullen de pijn verzachten, maar niet geheel kunnen wegnemen. Veel bedrijven zien hun omzet dalen en een stijging van het aantal faillissementen ligt voor de hand. Dit zet ook de werkgelegenheid en de inkomens van huishoudens onder druk.

Herstel derde kwartaal
De Rabobank verwacht dat in het derde kwartaal van 2020 geleidelijk herstel op gang komt, ervan uitgaande dat de corona-maatregelen pas per 1 juni worden versoepeld.  Consumenten en bedrijven zullen de hand nog op de knip houden. Uit onzekerheid, of omdat hun inkomens en buffers door de crisis flink zijn geslonken. Bovendien komen fabrieken niet direct op stoom door de verstoring in de mondiale waardeketens. De Rabobank verwacht daarom dat het nog geruime tijd zal duren voordat de Nederlandse economie weer op het niveau zit van vóór de coronacrisis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden