Jos Lammers

Interview Aloys Putmans

'Nog voldoende ruimte in koel- en vrieshuizen'

23 April 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Er is veel onrust rondom de situatie in de vrieshuizen: is er nog wel voldoende ruimte om de overschotten door de coronacrisis op te vangen? Voor een antwoord op deze vraag spreken we met Aloys Putmans, CEO bij de Vereniging van Nederlandse Koel- en Vrieshuizen (Nekovri).

In Nederland is Nekovri de belangrijkste organisatie op het gebied van temperatuurgevoelige producten. Leden van de brancheorganisatie zijn koel- en vries, opslag- en transportbedrijven en koel- en vrieshuizen. In totaal zijn er 135 bedrijven aangesloten die gezamenlijk een opslagcapaciteit hebben van 15 miljoen kubieke meter.

We horen geluiden dat vrieshuizen in Nederland bomvol zijn, wat is hier van waar? 
'Er is nog voldoende opslagcapaciteit in Nederland. Doorgaans houden we rekening met een gemiddelde bezettingsgraad van 80%. De ‘vrije’ 20% wordt dan gebruikt om logistieke tegenslagen op te vangen, voor pieken tijdens seizoensoogsten en een crisis als deze. We houden er rekening mee dat de bezettingsgraad tijdens de coronacrisis kan oplopen naar 87%, maar dat is geen dramatische situatie.'

Dus de geluiden van volle vrieshuizen is stemmingmakerij? 
'Er heerst wel onrust op de markt, zo hebben we gemerkt. Dat heeft natuurlijk grotendeels te maken met het stilvallen van de horeca. Producten die normaal gesproken direct afgezet kunnen worden, blijven nu veel langer liggen. Ook zijn er (kleine) bedrijven en ondernemers die normaal amper gebruik maken van opslag, die nu bellen of ze hun producten toch bij ons op kunnen slaan. Soms gaat het maar om een aantal pallets, maar ook dit hoeft geen problemen op te leveren. Of ze nu 4 of 10 pallets willen opslaan: koel- en vrieshuizen hebben nog plek voor tienduizenden pallets. Een paar meer of minder op de gemiddelde capaciteit heeft geen desastreuze gevolgen. Cruciaal is wel de vraag voor hoe lang, want wij hebben wel een planning.'

Waar zit de moeilijkheid dan in?
'Het lastige aan opslag in koel- en vrieshuizen zit hem in het verschil tussen die twee en de producten die opgeslagen moeten worden. Bij het invriezen moet het product zo snel mogelijk, op de juiste manier ingevroren worden om de kwaliteit te behouden. Koelen is een ander verhaal, dit is veel meer productgericht waardoor er veel productkennis nodig is. Een levend product, zoals appels, worden bijvoorbeeld in een soort ‘coma’ gebracht. Ze worden op een specifieke manier gekoeld, waardoor het groeiproces in de appel stil komt te liggen.' 

'Bij zuivelproducten als boter is dat een ander verhaal, omdat je niet te maken hebt met een groeiproces. Naast dit verschil hebben we ook te maken met contaminatie; ofwel de mogelijkheid dat het ene product de smaak en het uiterlijk van het andere product aantast. Denk hierbij maar aan rode bessen en knoflook, deze kunnen niet samen opgeslagen worden omdat de knoflook uitwerking heeft op de bessen. Het kan dus voorkomen dat een koel- of vrieshuis een bepaald product niet kan opslaan, omdat ze dan de kwaliteit niet kunnen garanderen door eventuele contaminatie.'

Als een vrieshuis toch vol raakt, is daar dan een oplossing voor?
'Nederland beschikt over een ruime hoeveelheid vrieshuizen. Deze zijn uiteraard over het land verdeeld. Wat je uiteindelijk wel kan zien is dat een vrieshuis in de buurt van de ondernemer aan zijn capaciteit zit, of het product niet kan opslaan door contaminatie. Dan moet er gekeken worden naar een andere opslaglocatie. Normaal gesproken kunnen ze de producten binnen een straal van 5 kilometer opslaan, nu is dat misschien 40 kilometer. In principe hoeft een vol koel- of vrieshuis in de buurt dus geen probleem te zijn.'

Dus we hoeven ons nog geen zorgen te maken?
“In principe niet. Er is nog voldoende capaciteit, het vergt alleen veel organisatie. Soms is het misschien niet regionaal op te lossen, dan moet er wat verder gekeken worden. Enkele van onze leden hebben ook cellen in België die ze bij hoge nood beschikbaar kunnen stellen. Het landbouwministerie heeft ons ook met het oog op interventiemaatregelen gecontacteerd en dit is mogelijk.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Ley Breukers 23 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886867/nog-voldoende-ruimte-in-koel-en-vrieshuizen]'Nog voldoende ruimte in koel- en vrieshuizen'[/url]
t Is maar de vraag of het vol stouwen van koelhuizen wel de juiste oplossing is in deze periode... Schuiven we de problemen niet vooruit. Straks als alles weer (hopelijk) een beetje normaal is kan het de markt behoorlijk verstoren en is er hoogstwaarschijnlijk minder begrip voor dit probleem als nu op dit moment. Dus mijn mening... Nu oplossen... Hoe?... Tja... veel wijsheid gewenst!!
peter34 25 April 2020
@Ley Breukers. Als u weet wat 'een beetje normaal' is, mag u het zeggen.
tem 25 April 2020
stelling makerij om de prijs op de boer te laten zakken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden