a katz / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Trump koopt 3 miljard dollar aan producten op

11 Mei 2020 - Jorine Cosse

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen zaterdag bekend gemaakt dat de staat voor $3 miljard aan agrarische producten op koopt. De producten worden gebruikt voor het initiatief ‘Farmers to Family Food Box’.

Medio april werd bekend dat de Verenigde Staten (VS) een deel van het agrarische noodfonds van $19 miljard zou gebruik voor het opkopen van landbouwproducten. Tot afgelopen weekend was de invulling van het plan onbekend, noch was er bekend hoeveel geld ermee gemoeid zou zijn. Trump doorbrak zaterdag (9 mei) de stilte en maakte via Twitter bekend dat de Amerikaanse overheid aankomende week voor $3 miljard aan producten gaat opkopen.

Farmers to Family Food Box
De opgekochte producten worden gebruikt in het ‘Farmers to Family Food Box’, een initiatief van de Amerikaanse overheid. Maandelijks wordt er voor $100 miljoen aan vers fruit en groenten, $100 miljoen aan zuivel en $100 miljoen aan vlees ingekocht, zo meldt de United States Department of Agriculture (USDA).

In dit initiatief werkt de Amerikaanse overheid samen met lokale en regionale voedselproducenten als melkveehouders, vleesveehouders en akkerbouwers. Het doel is om voedselverspilling tegen te gaan door de producten beschikbaar te stellen voor non-profitorganisaties zoals voedselbanken.

Voedseloverschot
De Amerikaanse agrarische sector krijgt een flinke klap door de coronacrisis. Producten worden noodgedwongen vernietigd of weggespoeld omdat de voedselvraag flink gekrompen is ten opzichte van de ‘normale’ situatie. Veel agrarisch ondernemers hangt een faillissement boven het hoofd.

Na jaren van slechte prijzen en torenhoge kosten was een goed jaar wenselijk voor de Amerikaanse melkveesector. Tot de coronacrisis uitbrak, leek 2020 dan ook veelbelovend. Helaas is het sentiment volledig gedraaid waardoor steeds meer melkveehouders de handdoek in de ring gooien. Ook voor de vleesindustrie is het een lastige tijd. Er zijn door het hele land verschillende vleesfabrieken gesloten als gevolg van corona-uitbraken onder het personeel. Akkerbouwers nu te maken met enorme overschotten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden