StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Wat levert btw-verlaging op boodschappen op?

12 Juni 2020 - Niels van der Boom - 6 reacties

Daags nadat Duitsland bekend maakte het btw-percentage op dagelijkse boodschappen als groente en fruit te verlagen van 7% naar 5%, heeft ook Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laten weten te onderzoeken of dit in Nederland mogelijk is. Betekent dit dat zuivel, aardappelen, uien en peen vaker over de boodschappenband gaan?

Om de Duitse economie te stimuleren wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd. Op luxegoederen van 19% naar 16% en op verse groente en fruit van 7% naar 5%. De maatregelen zijn onderdeel van een pakket met coronamaatregelen ter waarde van €130 miljard, die de Duitse overheid donderdag 11 juni aankondigde. Vanaf 1 juli worden boodschappen in Duitse supermarkten goedkoper. In Nederland bedraagt de belasting op onder andere groente en fruit 9%.

Nederland twijfelt
Ondernemers in de grensgebieden zien knarsetandend toe hoe het zo nóg lucratiever wordt om over de grens te gaan shoppen. De staatssecretaris van Financiën schiet het idee niet direct af voor Nederland, maar staat ook niet te springen. Zo moet bij de Belastingdienst veel worden aangepast voor een periode van 6 maanden, zoals in Duitsland wordt gehanteerd. De maatregel staat niet bovenaan zijn prioriteitenlijst.

Eind vorig jaar werd het idee ook al door minister Hugo de Jonge, van Volksgezondheid, overwogen. Het idee was dat de btw op gezonde producten naar beneden moest om de consumptie te stimuleren. Voor de staat, die jaarlijks €58 miljard aan inkomsten uit btw ontvangt, zou dit een kostenpost van €350 miljoen betekenen. Ook De Jonge concludeerde dat het voor problemen zou zorgen bij de Belastingdienst.

Wat levert het op?
Zelfs wanneer er een btw-verlaging komt, is het de vraag wat agrarische ondernemers hiervan gaan merken. Het eetpatroon van consumenten is door de coronacrisis wel degelijk veranderd. Zo worden meer tafelaardappelen geconsumeerd, maar ligt ook de omzet van biologische producten hoger. Het is vooral de retail die er met de winst vandoor gaat. Zij zagen hun omzet tot 10% stijgen sinds de crisis. Een mogelijke btw-verlaging is vooral positief voor de fysieke omzet en waarschijnlijk niet voor de financiële omzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
JC Vogelaar 14 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887793/wat-levert-btw-verlaging-op-boodschappen-op]Wat levert btw-verlaging op boodschappen op?[/url]
Niels,
Btw verlagingen zijn voor ondernemers en de hele keten een niet te onderschatten voordeel.
De uiteindelijke consumentenprijs is bij een lager Btw tarief namelijk lager.


Stel de totale jaarbestedingen voor alle diensten en aankopen en overige lasten van een gezin zijn € 20.000 dan geeft 3% Btw verlaging € 600 aan besparing .

Het totale economische effect van een Btw verlaging heeft serieus effect op de gehele economie .
Bij eenzelfde besteedbaar inkomen is er meer ruimte om te besteden of te sparen.

jan 14 Juni 2020
ook voor ons als boeren scheelt die 3% ook veel geld bij hoef je minder afgedragen dus laten we terug gaan naar 6% voor iedereen beter
subsidieverslaafd 15 Juni 2020
Om de economie te stimuleren zei de wolf tegen het schaap.
Annemarie 15 Juni 2020
Gewoon doen net als G5 experiment, tot het tegendeel is bewezen.
peer 15 Juni 2020
ik kom uit een tijd dat er 4 % btw werd geheven
btw is alleen voor de consument en niet voor de bedrijven die krijgen de btw terug consument niet
en waar denk u het gat van de btw te kunnen dichten er is nu al een tekort
profiteur 15 Juni 2020
koningshuis opdoeken, rivm ook
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden