Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Economische krimp groter in plattelandregio's

15 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

De impact van de huidige coronacrisis heeft voor met name de plattelandregio's meer impact dan in stedelijke regio's. Zo blijft de krimp relatief beperkt in en rondom Den Haag en Utrecht. Geen enkele Nederlandse regio ontspringt echter de dans, meldt Rabobank in een regioprognose  

De economen van de bank geven aan dat de grootstedelijke regio's in het westen de crisis beter doorstaan dan de regio's aan de randen van het land. Volgens hen heeft te maken met de economische structuur van de gebieden en het regionale ondernemingsklimaat is een factor.

"Regio's met een oververtegenwoordiging van sterke krimpsectoren, als de horeca en de industrie, krijgen het waarschijnlijk zwaarder te verduren dan regio's waarin die sectoren zijn ondervertegenwoordigd. Het omgekeerde geldt voor sectoren met een relatief kleine verwachte krimp als het onderwijs en de zorg", verklaart Rabobankeconoom Rogier Aalders.

De impact van de coronacrisis is dus ongelijk over de Nederlandse regio's verdeeld. Aalders: "Wij verwachten dat een aantal regio's aan de randen van het land een negatievere impact ervaart dan de stedelijke regio's in de Randstad." Zo zijn bijvoorbeeld in Amsterdam veel commerciële diensten, waardoor mensen ook veel kunnen thuiswerken. In gebieden waar de productiesectoren een groot deel van de economie beslaan, hebben minder mensen die mogelijkheid, vervolgt hij. "Daar komt bij dat de steden in de Randstad een sterk ondernemingsklimaat hebben. Daar profiteren ze nu waarschijnlijk ook van."

De regioprognoses zijn omgeven met veel onzekerheden, benadrukt Aalders. "Zo gaan we er in deze ramingen vanuit dat er geen nieuwe uitbraak van het coronavirus komt. Als dat wel gebeurt, dan verslechteren de verwachtingen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden