Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Agrarische sector krimpt minder dan andere

18 Augustus 2020 - 2 reacties

Het bruto binnenlands product (bbp) van de agrarische sector is in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van andere sectoren niet veel gedaald. In het eerste kwartaal steeg de toegevoegde waarde zelfs enkele procenten.

Als een van de weinige sectoren is de agrarische sector in het eerste half jaar van 2020 nauwelijks gekrompen. Net als ten tijde van de financiële crisis blijkt de agrarische sector minder conjunctuurgevoelig. Mensen moeten toch blijven eten, luidt de even simpele als afdoende verklaring van het CBS.

Grootste krimp ooit gemeten
Sectoren die zelfs meer toegevoegde waarde realiseerden dan vorig jaar, zijn handel en verhuur van onroerend goed, financiële dienstverlening en energiebedrijven. Maar dat zijn uitzonderingen op de regel dat door de coronacrisis de economische activiteit fors is afgenomen.

Volgens de eerste berekeningen van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5% gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De agrarische sector noteerde een krimp van 2,4% in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het eerste.

Krimp van de zorgsector
De daling van het bbp in het tweede kwartaal is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gedaalde consumptie door huishoudens. Cultuur, recreatie, horeca en delfstoffenwinning zijn de sectoren die het hardst zijn gekrompen.

Ook de krimp van de zorg is ongekend en vooral toe te schrijven aan het feit dat er door de coronacrisis per saldo minder gezondheids- en zorgdiensten zijn geleverd. In ziekenhuizen zijn in het tweede kwartaal veel afspraken en operaties uitgesteld of geannuleerd.

Buiten Nederland nog meer krimp
Verder namen ook de investeringen en het handelssaldo sterk af. De krimp in Nederland was wel kleiner dan gemiddeld in de eurozone en in de ons omringende landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Meer over

Economiekrimp
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
jan veltkamp 18 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888813/agrarische-sector-krimpt-minder-dan-andere]Agrarische sector krimpt minder dan andere [/url]
Als de landbouw niet krimpt en de rest wel dan stijgt dus het aandeel van de landbouw in het BBP. M.a.w. de landbouw is nog weer belangrijker geworden dan ze als was. In deze economisch moeilijk tijd is dat ook nog een dubbel zo veel waard.
Abonnee
plantuitje 18 Augustus 2020
iets dat slecht is kan bijna niet meer krimpen
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Edin Mujagic

Sparen: een gegarandeerd verlieslatende activiteit

Analyse Edin Mujagic

Power Powell blijft zonder holle frase rente verhogen

Opinie Edin Mujagic

Spoedvergadering bij ECB, lang hoge inflatie dreigt

Analyse Rente

Hogere rente ECB een meesterzet, maar ook gok

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief