Shutterstock

Politiek Mercosur

Brazilië beschuldigt EU van protectionisme

29 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Brazilië heeft kritiek op de plannen van de Europese Commissie om in de Europese Unie geen producten als vlees, palmolie en soja meer toe te laten uit gebieden waar voor de productie bos is gekapt. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken omschrijft de maatregelen als 'protectionistisch' en 'kortzichtig'.

Brazilië is in belangrijke mate afhankelijk van export en de Europese plannen hebben de verhoudingen met de rechts-populistische president Bolsonaro op scherp gezet. "We kunnen geen genoegen nemen met maatregelen die feitelijk een vorm van handelsprotectionisme zijn", vertelt de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Alberto Franco França, in de Monetary Insances. "Dat is slecht voor de consumenten en de handelsstromen. Ik geloof dat dat kortzichtig beleid is van de Europese Unie."

Volgens França valt ook op het Europese landbouwbeleid het nodige af te dingen. Als voorbeeld noemt hij Frankrijk. "Ik begrijp dat Frankrijk politieke redenen heeft om de boeren te ondersteunen. Maar het is vanuit het milieuoogpunt verkeerd om boeren te subsidiëren. Grond en water zijn schaars en op deze manier houd je inefficiënte bedrijven in de benen."

Mercosur
Deze frictie tussen Brazilië en de Europese Unie werkt niet bevorderlijk voor de ratificatie van het Mercosur-verdrag, waar ook Argentinië, Paraguay en Uruguay aan deelnemen en waarover na twintig jaar onderhandelen de besluitvorming muurvast zit. De Europese Unie is erg voorzichtig met het zetten van vervolgstappen en het nemen van besluiten vanwege stevige oppositie vanuit een aantal lidstaten, die onder meer bezorgd zijn over het natuur- en milieubeleid van Brazilië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
SjefO 29 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10895449/brazilie-beschuldigt-eu-van-protectionisme]Brazilië beschuldigt EU van protectionisme [/url]
Ja,Ja, Fransje maakt meer kapot dan je lief is
Abonnee
Gwoon 29 November 2021
Als men vorige week naar Zembla heeft gekeken over de ontbossing in Brazilië en dan in welk tempo het er daar naar toegaat zijn als 3 x oppervlaktes van Frankrijk geheel ontbost met nu ...Soja dat verbouwd wordt en o.a. naar Amsterdam wordt verscheept o.a naar grote veevoer producten in NL wordt verscheept en vervolgens via onze vee stapel in de consumptie markt terecht komt... dan beweren onze grote spelers o.a. grote supermarkt keten uit Zaandam- de grootse Vleesverwerkende industrie. V..N en een verwerkende melkproduct in Friesland met droge ogen dat dit " duurzaam geproduceerde Soja is " dat op akkers wordt verbouwd dat niet is ontbost. !! niemand was bereikbaar voor commentaar.....dus niet ...helaas wordt er tot op de dag van vandaag ontbost en verschepen deze producten richting de EU... en hier jagen de de boeren het land uit voor...natuur.. woningmarkt en industrie.... genetische gemanipuleerde Soja en in Zuid Amerika is vorig jaar door Bayer 120 GMB toegelaten die in NL al meer dan 10 jaar niet meer zijn toegelaten...hoezo Duurzaam!!
Abonnee
Frites 30 November 2021
In 2017 nam Brazilië heel de Europese frites industrie in de houtgreep door ad hoc een invoerheffing in te voeren om zodoende hun binnenlandse fabrikant te beschermen. Is dat geen protectionisme? Dit had de EU al veel eerder moeten doen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden