Vorstschade in de nacht van 19 op 20 april
Lady Rosetta zonder vliesdoek
Lady Rosetta met vliesdoek
Aardappelen onder vliesdoek kregen ook een tik van de vorst
Annabelle onder vliesdoek
Annabelle aardappelen beregenen tegen de vorst
Op de beregende aardappelplantjes heeft zich een beschermende laag ijs gevormd

Inside: Aardappelmarkt

Fikse vorstschade Duitse aardappelen

20 April 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Onder aardappeltelers van vroege aardappelen in Duitsland zijn grote zorgen. De vorst heeft in de nacht van woensdag op donderdag aanzienlijke schade toegebracht aan de jong aangeplante aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Dat heeft een verwachte vertraging van 7 tot 10 dagen als gevolg, schat directeur Ferdi Buffen van het Duitse handelshuis Weuthen in. 'We hadden tot nu toe een zeer vroege start, maar deze voorsprong is nu weer ingelopen.' Het hardst vroor het in de Pfalz waar het zo’n 5 graden onder nul werd. De extra vroege percelen (meestal tafelaardappelen) staan onder plastic en worden, net als fruitbomen, tegen de vorst beregend.

'Over 24 uur weten we pas hoe groot de schade precies is, bij wat niet onder de vorstberegening staat, maar dat de vroeg uitgelopen percelen zeker een week vertraging oplopen, is zeker', reageert Buffen.

0,70

cent

stijging van het juni 2017 contract

Ook in het Rijnland
Ook in het Rijnland, waar het min 2 graden werd, is schade aan aardappelen ontstaan. Ook hier schat hij een groeivertraging, omdat planten zijn afgevroren. 'De planten die inmiddels goed waren opgekomen en zo’n 5 tot 10 cm hoog waren, moeten nu opnieuw opkomen. Dat kost  zo'n 7 tot 10 dagen.' De percelen met voorgekiemde tafelaardappelen onder plastic hebben volgens hem lichte schade.

In de Pfalz (vroegste teeltgebied van Duitsland) zijn telers die hun aardappelen hebben beregend. 'Deze plantjes zijn goed door de koude nacht heen gekomen.' Maar lang niet alle vroege percelen kunnen tegen de vorst beregend worden en deze waren ook al mooi uitgelopen. Behalve in Rijnland-Pfalz was er ook sprake van nachtvorst in de vroege teeltgebieden in Nedersaksen, rondom Freiburg en Limburg.

Honderden hectaren
In totaal gaat het om honderden hectaren met vroege aardappelen die vorstschade hebben opgelopen. Voor sommige telers is dat jammer, omdat ze juist aan het begin van het seizoen kansen zagen. De markt voor aardappelen is al krap en door de vertraging moeten we nog langer met de oude oogst doen. Het is de vraag of de markt dat kan hebben.

De aardappeltermijnmarkt steeg donderdagochtend met 0,30 cent en bereikte om 11.30 uur een stand van 22,20 euro per ton. Het juni 2017 contract steeg nog iets sterker met 0,70 cent tot 24,50 euro. Het gevaar is nog niet geweken, want ook de komende nacht wordt vorst in Duitsland en Nederland voorspeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden