De eerste uien komen boven in Wezup.
Op de foto is te zien dat de uien staan te vlaggen.
De opkomst van de uien in Ysselsteyn.
Het eerste pijpje zit erin, op het perceel in Ysselstey.
Opkomst van uien in Kortgene.

Gewastour Week 17

Eerste uien Gewastour 2020 komen door

23 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

Op de eerste percelen van de Boerenbusiness Gewastour zijn de uien de afgelopen week doorgekomen. De percelen in Wezup, Ysselsteyn en Kortgene zijn 3 tot 4 weken geleden gezaaid en afgelopen week zijn de uien doorgekomen.

In Wezup (Drenthe) zijn de uien rond 1 april gezaaid. Door de droge omstandigheden is er gekozen om 4,2 eenheden per hectare te zaaien, dat zijn meer eenheden dan anders. De teler heeft de hoop dat er hierdoor genoeg zaad gaat kiemen en zo ondanks de droogte een mooie opbrengst kan waarborgen.

"Ik merk niet veel verschil met andere jaren qua opkomst, dat is waarschijnlijk te verklaren doordat ik meer heb gezaaid. Alleen de hogere gedeeltes blijven wat achter door mindere toegankelijkheid tot vocht, verder staan de uien mooi te vlaggen", zo laat de Drentse teler weten. Nu de uien staan te vlaggen is het uitkijken voor contactherbiciden, uien hebben hier een een lage tolerantie voor.

Eerste pijpje boven
Het perceel in het Limburgse Ysselsteyn is het eerste Gewastour-perceel dat gezaaid is en waar ook de uien als eerste door zijn gekomen. Op de foto is te zien dat er een pijpje aan de ui is gekomen. Mochten de eerste pijpjes groot genoeg zijn, dan wordt de tolerantie voor contactherbicide groter. De teler merkt weinig verschil met andere jaren door vroeg te zaaien.

Geen mogelijkheid tot beregenen
De teler in Kortgene (Zeeland) heeft geen mogelijkheid tot beregenen. Op het perceel is dit goed zichtbaar. Na de bewerkingen worden de kluiten steeds kleiner en op het perceel liggen veel kleine kluitjes en her en der nog een grovere kluit. In het perceel zijn verschillen in zwaarte van de grond. In de lichtere gedeeltes komen de uien al goed zichtbaar door, zwaardere gedeeltes lopen wat achter, maar zijn na de neerslag van zaterdag 18 april meer gaan kiemen als daarvoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden