Fotoreportage

Sojabonen van eigen bodem geoogst

24 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op 23 september oogstte schoolboerderij De Drieslag in Dronten hun perceel sojabonen. Het is de tweede keer dat het bedrijf het gewas teelt. De opbrengst lijkt op het eerste gezicht gelijk aan vorig jaar maar, de oogst verloopt dit jaar opmerkelijk beter. Echter, om een rendabel alternatief voor wintertarwe te bieden moet de opbrengst met nog een ton worden verhoogd. Veredeling moet dit mogelijk maken.

  • Oogst sojabonen Dronten 2014 01Op 23 september oogst Philip Kroes van Farm Coaching uit Dronten het perceel sojabonen van schoolboerderij De Drieslag uit Dronten. Het is het tweede jaar dat de teelt op dit bedrijf wordt beproeft op een praktijkschaal.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 02Vorig jaar werd op 1 oktober geoogst onder perfecte omstandigheden. Kroes grapte toen dat hij bij zulk droog weer wel 100 hectare wilde doen. Hij treft het want de omstandigheden zijn dit jaar nog beter.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 03Directeur Ton Kempenaar zaaide de sojabonen rond 5 mei. Vijf dagen eerder dan verleden jaar. Toch is de oogst niet bijzonder veel vroeger. De bonen zijn zeer mooi natuurlijk afgerijpt. Vorig jaar werd met verschillende rijafstanden geëxperimenteerd. Dit jaar is alles op 36 centimeter gezaaid.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 04Een groot probleem bij de huidige rassen is dat veel peulen laag bij de grond groeien en niet zijn af te maaien. Dit jaar kan lager worden gemaaid omdat het zaaibed zeer vlak was en de grond droog. Zo blijven maar weinig peulen achter.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 05De combine dorst het gewas moeiteloos. Kroes probeert expres niet het laatste vuil eruit te zeven. Dat levert beschadiging op aan de bonen, die relatief zacht zijn.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 06Kempenaar teelt de bonen op een driejarig contract met Agrifirm, die de verdere afzet regelt. Hiervoor is een speciale pool in het leven geroepen. De soja wordt voor consumptie gebruikt. Bijvoorbeeld als olie of drankjes. Omdat het Nederlandse gewas niet genetisch gemodificeerd is kan deze voor een relatief hoge prijs worden afgezet. Vorig jaar bedroeg die 60 tot 65 cent per kilo. Het scroot wordt afgezet als veevoer.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 07Tijdens het lossen stuift het flink. Kempenaar schat de opbrengst tussen de 2.800 en 3.000 kg per hectare. Dat is eigenlijk een ton te weinig om een goed saldo te maken. Echter, Kempenaar meent dat sojabonen wel het meeste perspectief bieden voor Nederland.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 08De maaidorser heeft een maaibord van negen meter breed. In het buitenland wordt meestal een zogenaamd "flex" maaibord gebruikt van kunststof, die de contouren van het land volgt. Kroes acht dat ook hier een noodzaak. Omdat de grond is gediepploegd buldozeren de planten gemakkelijk voor het mes uit.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 09Ondanks het grijze weer stuift het flink. De maaidorser geeft een vochtpercentage aan van 17 procent. In Nederland zal nadrogen wel altijd vereist zijn, net als bij korrelmaïs.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 10Om de teelt rendabel te maken zijn de ogen op de veredelaars gericht. In het perceel ligt daarom ook een proefveld met verschillende rassen. Meer kilo"s, een vroege afrijping en peulen die hoog groeien zijn belangrijk voor Nederland.
  • Oogst sojabonen Dronten 2014 11In het perceel ligt nog een groen proefveld. Deze is gebruikt om nieuwe rassen te kunnen kruisen en veredelen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden