Fotoreportage

Grote verschillen in Russische aardappelsector

31 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de agrarische sector van Rusland een sterke groei doormaakt verschillen bedrijven onderling sterk. Terwijl het ene bedrijf groot en modern is, zijn andere bedrijven klein, ouderwets en inefficiënt. Guido Mangnus, Global Marketing Director voor Miedema bezocht, het zuidwestelijke deel van het land.

‘Rusland is onze grootste exportmarkt en dus is het heel belangrijk om dit land in de gaten te houden’, zegt Mangnus die hiervoor enkele oblasten in Rusland heeft bezocht. ‘Dit zijn bestuurlijke eenheden die qua structuur vergelijkbaar zijn met onze provincies, maar dan net zo groot zijn als Nederland. Ik ben in de oblasten Moskou, Tambov, Tsjeljabinsk en Lipetsk geweest’, legt Mangnus uit.

Door de enorme omvang van het land zijn er ook enorme bedrijven, maar de verschillen zijn groot, zegt Mangnus. ‘Je hebt bedrijven van 50 hectare, maar er zijn ook bedrijven van 100.000 hectare en meer. Dit is geen uitzondering. Ook investeren sommige ondernemers flink in moderne apparatuur terwijl anderen nog veel met de hand doen.’

‘De investeringen worden op dit moment voornamelijk gedaan in de tarweproductie’, legt Mangnus uit. ‘De investeringen in de aardappelsector komen wel weer. De productie is met 30 ton per hectare en dus lager dan in Nederland. Daarnaast zitten er meer rotte aardappelen in.’

De onderstaande foto’s zijn door Mangnus gemaakt en tonen de grote verschillen tussen de bedrijven en de oogst van de aardappelen.

  •  IMG_0955.jpgTwee nieuwe Dewulf aardappelrooimachines worden klaargemaakt voor de oogst.
  • IMG_0968.jpgEen  aardappelrooimachine in actie. De periode waarin de aardappelen in de door Mangnus bezochte oblasten worden gerooid komt overeen met de Nederlandse oogstperiode.
  • IMG_0960.jpgNa een droge periode in het voorjaar wordt de tarweoogst verstoord door drie weken regen. Dit heeft geen schade veroorzaakt bij de aardappelen, maar om phytophthora te voorkomen wordt er wel om de vier dagen gespoten.  
  • IMG_0962.jpgDe door Mangnus bezochte oblasten is een gebied van extremen, ook wat betreft het weer. Voor de productie van aardappelen zijn grote beregeningsinstallaties noodzakelijk.
  • IMG_0965.jpgDe aardappelen worden in grote hoeveelheden aangevoerd.
  • IMG_0967.jpgBedrijven die voor een groot deel vertrouwen op menselijke arbeid zijn geen uitzondering in Rusland.
  • IMG_0979.jpgOok moderne, Europese apparatuur is flink in opkomst in Rusland.
  • IMG_0982.jpgNog andere bedrijven beschikken zelfs over een compleet laboratorium waar alles, tot en met de net aangeleverde diesel en de grond, wordt geanalyseerd. Dit is echter weer het andere uiterste in Rusland en vrij uitzonderlijk.
  • IMG_0989.jpgEen oude trekker naast een nagelnieuwe aardappelrooier toont het contrast is Rusland. Het reviseren van de machines in de buitenlucht is ook normaal.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden