Fotoreportage Potato Europe

Nieuwe rooimachines tot uiterste gedreven

12 September 2013 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Waar er binnen vooral de mogelijkheid was om te netwerken met veredelaars, afzetbedrijven en verwerkers, ging het er buiten spectaculairder aan toe op Potato Europe 2013. Door de enorme modderpoel die na alle neerslag ontstond, werden de rooimachines tot het uiterste gedreven. Dat viel niet altijd mee in deze kritische omstandigheden.

  • Potato Europe 2013 1Om negen uur opende de burgemeester van Emmeloord Potato Europe 2013. Deze editie was een stuk natter dan de vorige, in 2009. Al vroeg stroomde de beursvloer vol met veel internationale bezoekers die ondanks de modder het buitenterrein niet schuwden.
  • Potato Europe 2013 2De verschillende rooidemonstraties blijven een van de grote publiekstrekkers. Dit jaar werd de demonstratie nog spectaculairder gemaakt door de nattige omstandigheden. Twee dagen voor de show regende het nog ruim 50 millimeter.
  • Potato Europe 2013 3Deze RA 3060 twee rijïge bunkerrooier van Dewulf weet wel raad met de natte Emmeloordse klei. In zulke omstandigheden komt de capaciteit van een zelfrijder goed naar voren. De getrokken bunkerrooiers hadden het beduidend moeilijker.
  • Potato Europe 2013 4AVR demonstreerde onder meer de nieuwste Puma+ vier rijïge bunkerrooier. Deze machine is voorzien van een aantal technische ontwikkelingen. Zo kan de rooibek met diabolo"s worden gebruikt om de rug kapot te drukken, maar de diabolo"s zijn ook als tasters te gebruiken of helemaal niet door zonder diabolorollen te rooien.
  • Potato Europe 2013 5Mechanisatiebedrijf Gebr. Blok uit Espel ontwikkelde samen met Ag Leader importeur Louis Nagel een nieuwe ploegbesturing: SmartPlough. Deze hoeft niet meer via een apart kastje bediend te worden, maar is geïntegreerd in de Ag Leader GPS-terminal.
  • Potato Europe 2013 6Een Case IH Puma 230 CVX trekker op Zuidberg Westtrack rupsen. Case IH en Steyr leverden voor het gehele evenement de trekkers. Deze trekker op rupsen is een demomachine, die door Nederland en België worden gedemonstreerd.
  • Potato Europe 2013 7Tijdens de Interpom beurs in Kortrijk liet AVR voor het eerst haar eigen pootmachines zien, die de fabrikant produceert na de overname van het Noorse Underhaug. De Ceres 400 is een gedragen model, in dit geval in combinatie met een aanaardkap. Dit jaar produceerde AVR alleen maar getrokken pootmachines.
  • Potato Europe 2013 8Al vroeg in de ochtend was het baggeren op het buitenterrein. Vooral waar de diverse inschuurlijnen stonden opgesteld viel het niet mee. Toch waren de weersomstandigheden tijdens de eerste beursdag overwegend goed.
  • Potato Europe 2013 9Miedema trok met deze enorme CP Extreme aardappelpoter de aandacht. Een machine voor de Noord-Amerikaanse markt. Hij poot zes rijen van 36 inch, 90 centimeter. Ervoor staat een Miedema RF hakenfrees, gebouwd door Struik.
  • Potato Europe 2013 10Er waren meer Struik-machines te zien op de stand van Miedema. Nadat afgelopen winter de samenwerking met AVR werd opgezegd moest Miedema een andere partner zoeken. Dat werd Struik uit Wieringermeer.
  • Potato Europe 2013 11Ook de inschuurlijn van AVR was voor het eerst in de praktijk te zien. De productie vindt plaats bij Climax in Veendam, wat AVR eerder dit jaar overnam. Vooralsnog wordt het bestaande productprogramma van Climax onder de AVR naam en in het groen geleverd.
  • Potato Europe 2013 12Grimme introduceerde de Varitron 470 aardappelrooier afgelopen jaar met wielen achter, in plaats van een rupsonderstel. In Emmeloord was hij voor het eerst in de praktijk te zien.
  • Potato Europe 2013 13Mechatec bouwt de Box Master kistenvuller sinds 2011. Op Potato Europe werd het allernieuwste model tentoongesteld. Onder meer de stevigheid en stabiliteit zijn flink verbeterd. De machine vult kisten direct met het product, en kan ze tot drie hoog stapelen. Lege kisten schuiven door de machine, worden gevuld en vervolgens gestapeld. Volgens Mechatec kan zo een heftruck worden uitgespaard. De machine is redelijk eenvoudig om te bouwen om hem geschikt te maken voor het wassen of roteren van kisten.
  • Potato Europe 2013 14AVR lanceerde afgelopen jaar de Spirit 9200 bunkerrooier. Dit is de opvolger van de 8200. De machine kan uitgerust worden met een crossrollenset. Deze vervangt de derde zeefmat en bestaat uit vier kunststofrollen. Alle onderdelen van de rooier worden hydraulisch aangedreven. Dit verhoogt de capaciteit en vermindert beschadigingen
  • Potato Europe 2013 15De Tolmac MT 14 zorgt ervoor dat met een twee rijïge rooier toch vier rijen kunnen worden gerooid. Twee kleine rooielementen rooien ieder een rij en gooien het product tussen de volgende twee aardappelruggen. Er is ook een versie voor verstekrooiers, waarbij twee rijen aan de zijkant worden afgelegd.
  • Potato Europe 2013 16DLV Plant demonstreerde verschillende "robottechnieken" op hun stand. Deze New Holland Boomer trekker rijdt volledig autonoom met een Hardi veldspuit. De trekker kan zelf naar het land rijden, spuiten en weer naar huis keren. Gewassensoren registreren de onkruiddruk, waardoor de machine plaatsspecifiek kan spuiten.
  • Potato Europe 2013 17Wingssprayer past hun systeem deze winter iets aan en liet dit proefmodel voor het eerst zien op Potato Europe. De carbonstrip zorgt niet alleen voor meer stevigheid, maar dient vooral om de vleugel schoner te houden en het gewas nog meer open te blazen. Alle koppelingen van de spuitleidingen worden nu ook in RVS uitgevoerd, net als het frame.
  • Potato Europe 2013 18Amazone nam de gloednieuwe Pantera 4502 veldspuit mee naar Emmeloord. Op de Agritechnica wordt hij officieel geïntroduceerd. Nieuw zijn de 4.800 liter tank, Deutz motor met roetfilter en een spoorbreedteverstelling van 2.25 naar 3 meter. Amazone koopt nog wel onderdelen in bij Agrifac, maar benadrukt dat het onderstel volledig zelf wordt gebouwd.
  • Potato Europe 2013 22Amazone heeft twee schermen voor de bediening. Rechts het kleine scherm voor het mechanische gedeelte van de Pantera. Links hangt Amazone"s optionele Amapad touchscreen. Hiermee worden alle spuitfuncties bediend. De bediening kent veel overeenkomsten met een tablet, wat het gebruiksgemak sterk ten goede komt.
  • Potato Europe 2013 19Fabrikant Verbruggen demonstreerde nieuwe software voor hun palletiseermachine en wikkelaar. Deze is nu aan te sturen via een tablet of smartphone. Ook nieuw is een programma om zelf de indeling van een pallet in te delen. Dit doe je door een zakkenmaat in te voeren en deze op de pallet te slepen, in het computerscherm.
  • Potato Europe 2013 20Een van de publiekstrekkers op het demoterrein was deze Case IH Magnum 370 CVX met een drie assige Miedema kipper. De pk"s waren niet overbodig om de kipper door de modder te sleuren.
  • Potato Europe 2013 21Dewulf kan hun RA2060 getrokken bunkerrooier nu ook leveren in combinatie met een loofklapper. Deze is net voor de rooibek gemonteerd. De chauffeur heeft zo een optimaal zicht. De loofklapper en rooibek lopen op drie stalen wielen.
  • BB_kipper.jpg De Miedema kippers kwamen nog wel door de modder heen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Reacties
2 reacties
jpkk 12 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotos/foto/item/10834083/Nieuwe-rooimachines-tot-uiterste-gedreven]Nieuwe rooimachines tot uiterste gedreven[/url]
geen folder kan hier tegenop
kwaliteit wordt nu bewezen
Schandalig 12 September 2013
Bij z'on groot evenement waarbij de mensen uit frankrijk duitsland en misschien nog wel verderr komen, en waarbij je ook nog is 17,50 voor een kaartje durft te vragen vind ik het schandalig dat er vandaag geen rooidemonstraties waren. Zogezegd niet omdat de rooiers niet konden rooien, maar omdat de kippers zogezegd niet voor de stortbak konden komen. Grote flauwekul en met een paar rijplaatjes opgelost. Juist met deze omstandigheden had je je rooier als fabrikant kunnen bewijzen. Bedroevend vind ik deze beslissing van de organisatie. Pluspuntje was voor de bussen de aan en afvoer was prima. Het niet rooien een GROTE Misser !!!!
Johan 12 September 2013
Schandalig schreef:
Bij z'on groot evenement waarbij de mensen uit frankrijk duitsland en misschien nog wel verderr komen, en waarbij je ook nog is 17,50 voor een kaartje durft te vragen vind ik het schandalig dat er vandaag geen rooidemonstraties waren. Zogezegd niet omdat de rooiers niet konden rooien, maar omdat de kippers zogezegd niet voor de stortbak konden komen. Grote flauwekul en met een paar rijplaatjes opgelost. Juist met deze omstandigheden had je je rooier als fabrikant kunnen bewijzen. Bedroevend vind ik deze beslissing van de organisatie. Pluspuntje was voor de bussen de aan en afvoer was prima. Het niet rooien een GROTE Misser !!!!

De grondeigenaar heeft het stil gelegd, niet de fabrikanten, die wilden wel graag aan de gang...
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden