Fotoreportage sojateelt

Oogst sojabonen in Flevoland

2 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Op 1 oktober werd in Dronten het eerste perceel sojabonen van Nederland geoogst. Eerder al werden ervaringen opgedaan met proefvelden maar nog niet eerder werd een heel perceel beteeld. Stichting Schoolboerderij Dronten zaaide dit voorjaar 4,5 hectare in.

  • Sojabonen oogst 1Op 1 oktober dorst Philip Kroes van het bedrijf Farm Coaching uit Dronten voor Ton Kempenaar, directeur van Stichting Schoolboerderij Dronten, een perceel met sojabonen. Tekst & Foto"s: Niels van der Boom
  • Sojabonen oogst 2Kempenaar zaaide de sojabonen op 10 mei. Per hectare werd 150 kg gezaaid. De bonen gaan naar Agrifirm toe, waar in een proefopstelling, zal worden geprobeerd er olie uit te winnen. "Het meest rendabel zou namelijk zijn om de sojabonen voor consumptie te telen", legt Kempenaar uit. "Het schroot kan wel gebruikt worden voor veevoer."
  • Sojabonen oogst 3Er werd geëxperimenteerd met verschillende rijafstanden op het perceel. Enkele banen zijn op afstanden van 12, 36 en 48 centimeter gezaaid. De rest van het perceel is op 24 centimeter gezaaid. Op het eerste gezicht lijken de planten op 48 centimeter het dikste en grootste.
  • Sojabonen oogst 4Of het klimaat in Nederland geschikt is voor de sojabonenteelt moet nog blijken. Een groot probleem is de late afrijping. Dankzij het prachtige nazomerweer kon nu onder goede omstandigheden worden geoogst. Hoe het gewas zich tijdens een koud en nat najaar houdt is nog maar de vraag. De gewashoogte is een ander probleem. Veel peulen bevinden zich vlak bij de grond, waar het maaibord niet kan komen.
  • Sojabonen oogst 5Een strook bonen die op 48 centimeter zijn gezaaid. Momenteel vinden ook in Nederland proeven plaats om te zien welk ras het meest geschikt is voor uitzaai in ons land.
  • Sojabonen oogst 6Het resultaat van de proefstroken gaat in kisten en zal eerst worden gewogen. Ton Kempenaar helpt de combine een handje bij het mikken.
  • Sojabonen oogst 7Het product ziet er goed uit. Toch zitten er nog verschillende groene bonen in het monster. Drogen zal in Nederland vrijwel altijd noodzakelijk zijn. Kempenaar behandelde het zaad met de rhizobium bacterie. Deze moet ervoor zorgen dat de plant (vlinderbloemig) stikstof uit de lucht aan zich bindt.
  • Sojabonen oogst 8Philip Kroes oogst de sojabonen met een maaibord zonder aanpassingen. Wel is het mes in lengte verstelbaar, voor een betere invoer.
  • Sojabonen oogst 10Het grootste probleem is om laag genoeg te komen met de machine. De grond is gediepploegd en gaat snel bulldozeren. Een vlak zaaibed is vereist om ook de laatste peulen mee te kunnen pakken. De sojabonen zijn goed droog en laten zich gemakkelijk dorsen.
  • Sojabonen oogst 10De omstandigheden op 1 oktober lijken veel op die in Canada of Noord-Amerika. "Als me wordt gegarandeerd dat ik ieder jaar zo kan dorsen wil ik wel 100 hectare doen", merkt Kroes op.
  • Sojabonen oogst 11Kroes, zelf akkerbouwer in Dronten, dorst al het graan voor Stichting Schoolboerderij Dronten. De combine, een Claas Lexion 600, werd dit jaar uit Groot-Brittannië geïmporteerd. De juiste instellingen voor het dorsen kon hij via een kaart naar de computer uploaden. De combine stelt zo zichzelf helemaal in.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Reacties
6 reacties
Anko Postma 2 Oktober 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10835571/Oogst-sojabonen-in-Flevoland]Oogst sojabonen in Flevoland[/url]
De bijschriften bij de fotoreportage over de oogst van sojabonen in Dronten zijn volstrekt onleesbaar door het uitzonderlijk kleine lettertype. Ik heb jullie hier al eens eerder op geattendeerd en het ging een hele tijd goed. Graag aanpassen !
poetsiemoo 2 Oktober 2013
Wat deed het gewas qua opbrengst? Liefst wil je hier een flexibel maaibord voor gebruiken... of 1 van 3 meter.
AMerikaan 2 Oktober 2013
welke onverlaat gaat er nu soyabonen telen in nederland.
Tinus 3 Oktober 2013
Oogsten zoals de bruine bonen in het zuidwesten van nederland werkt misschien wel beter.
Niels van der Boom 3 Oktober 2013
Anko Postma: Als het goed is zijn de problemen nu opgelost?

Amerikaan: Momenteel wordt alle soja geïmporteerd dus waarom zou je het niet proberen?

Poetsiemoo: Tijdens de oogst was dit nog niet bekend. Ik meen dat 3 tot 4 ton werd verwacht.
H B 3 Oktober 2013
Goed , dit is vooruit zien.
Laat dit ook de consument lezen,zij zijn daar gevoelig voor.
Twan van Berloo 7 Oktober 2013
Ik ben benieuwd hoeveel % er nu op het weiland blijft liggen omdat de peulen laag bij de grond zitten. Waar gaan ze de bonen taosten?

mvgr Twan
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden