Fotoreportage

Water en hagel decimeren gewassen

28 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op verschillende plekken in Nederland hebben donderbuien voor water- en hagelschade gezorgd. Slechts in enkele minuten viel tot meer dan 40 millimeter water en flink wat hagel. Vernietigend voor de pas bovengekomen gewassen. Het eiland Voorne-Putten, in Zuid-Holland, werd vrijdagavond zeer plaatselijk door zware buien getroffen.

 

  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 2Op dit perceel van Meindert den Ouden in Zuidland staat maïs. In slechts enkele minuten viel 45 millimeter water en veel hagel. Op andere plekken van het bedrijf viel "slechts" 19 millimeter.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 3De hagel zorgde ervoor dat de hele polder even wit kleurde. De jonge uien- en bietenplantjes zijn op veel plekken afgeslacht.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 4Het is niet meer te zien welk gewas hier op het land staat door het vele water. Modder en hagel stromen van het percele de sloot in. Gelukkig liep het water nu wel snel weg. Vorig najaar was dat niet het geval.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 5Dit perceel zaaiuien kan waarschijnlijk als verloren worden beschouwd. De jonge uienplantjes kunnen maar weinig hebben.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 6Den Ouden freesde diezelfde dag dit perceel aardappelen. De bedden zijn na 40 millimeter water direct weggespoeld.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 7Vorig seizoen viel in oktober veel water, wat de oogst bemoeilijkte of soms onmogelijk maakte. Dit jaar is het wel erg vroeg raak. Den Ouden heeft al geregeld de bedden opnieuw op te bouwen met een eco-ridger.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 8Het water staat bijna net zo hoog als de bedden op sommige plekken. Op de voorgrond is te zien hoeveel hagel er viel.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 9De weg is groen door het afgeslagen blad van de bomen. Als zo"n hagelbui later in het seizoen was gevallen dan had de schade waarschijnlijk vele malen erger zijn geweest. Nu heeft de natuur nog voldoende tijd zich te corrigeren.
  • Wateroverlast april 14 Voorne-Putten 10Waterschade op een perceel van collega-akkerbouwer Henk Nobel uit Oudenhoorn. Maandagochtend werd vastgesteld dat het perceel geheel verloren is en moet worden overgezaaid.


Ironisch genoeg werd het eiland vorig najaar ook al getroffen door zeer zware regenval. Verspreid over het eiland viel vrijdag tussen de 20 en 45 millimeter, in slechts enkele minuten tijd. De buien gingen bovendien gepaard met veel hagel. Maandagochtend is het water op de meeste plekken weggezakt. Dankzij langzaam handelen van het waterschap duurde dat afgelopen najaar veel langer. Volgens akkerbouwer Meindert den Ouden werd nu wel adequaat gehandeld. ‘Enkele uren na de regen begonnen de sloten al te stromen.’

Hoe erg de percelen zijn getroffen bij Den Ouden hangt sterk af van hun ligging. ‘Bij mijn perceel suikerbieten stond één hoek onder water. Aan de andere kant van het stuk stonden alleen de spuitsporen onder water. Meer naar het dorp Zuidland toe viel meer regen, tot 45 millimeter. Wel zag je de drainagebuizen direct gaan lopen. De sloten hebben het water snel afgevoerd.’ Andere akkerbouwers zijn er minder goed doorgekomen. Teler Henk Nobel uit Oudenhoorn verwacht dat zijn uien verloren zijn. De toekomst van de suikerbieten is nog onzeker. Den Ouden freesde diezelfde dag zijn aardappelen. De ruggen spoelde bijna helemaal weg. ‘Met een niet-aangedreven aanaarder  wil ik de aardappelbedden opnieuw vormen’, verteld hij.

Verschillende telers in en rondom de polders van Zuidland ploegen niet meer, maar werken met een systeem van niet kerende grondbewerking (NKG). Opvallend is dat de schade hier minder groot lijkt. ‘Het lijkt erop of de grond minder is dicht geslagen en minder modder de sloot ingestroomd’, meent Den Ouden. Het is inmiddels de tweede keer in zeven maanden dat het eiland door noodweer wordt getroffen. Het is lastig te beoordelen wat voor maatregelen kunnen worden getroffen om de schade te beperken. ‘Misschien moeten we van de kopakkers overal 20 centimeter grond afschuiven. Het water kan dan makkelijker de sloot inlopen. Nu zie je dat de plassen pas 20 tot 30 meter in het land ontstaan’, zegt Den Ouden.

Foto"s: Meindert den Ouden

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Reacties
1 reactie
Meteo Hellevoetsluis 28 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotos/foto/item/10849330/Water-en-hagel-decimeren-gewassen]Water en hagel decimeren gewassen[/url]
Mooi artikel en duidelijke foto's. Ik heb het artikel gedeeld op de facebook meteopage en twitter niet om reden van sensatie maar om de gevolgen van zo'n buitje voor de ondernemers die getroffen zijn in onze regio onder de aandacht te brengen. Het is tenslotte niet allemaal zonneschijn.

Succes met het herstel!
Maartje
Kees smalheer 29 April 2014
Dit doet mij denken aan voorjaar 1981 ,op zondag avond 32 mm in 15 min en op dinsdag morgen nog 13mm in 10 min dat de zelfde beelden als hier ,het is achteraf nog mee gevallen wij hadden toen geen of bijna geen hagel ,wat we hebben gedaan is de eerst volgende zaterdag alle percelen met een schoffel machine de korst open geschoffeld de bieten ,uien ,mais en bonen daar was de meeste schade , we zijn een hele zaterdag met twee man bezig geweest van s morgens 6 tot s avonds 10 bezig geweest ,na een week kende je de gewassen bijna niet meer terug ,wat ik nu vaak doe in uien is de spoorbalken opensnijden met een soort mini woel poot , 15 tot 20 cm diep het is een werkje wat je rustig moet doen tussen 2 en 4 km per uur niet in de spuit sporen ,hij mag niet de grond op breken bij het rooien hebben wij nooit problemen gehad je moet niet alleen de lage plaatsen niet doen , we doen het ook op percelen waar we problemen verwachten preventief je kan het ook op Harry s farm zien die doet de zaai sporen. Wij hebben er al meer dan 10 jaar ervaring mee en het is succes vol
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden