Fotoreportage

Eerste wintergerst tussen de buien door geoogst

24 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Op dinsdag 24 juni is in Flevoland het eerste perceel wintergerst geoogst. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier zelfs om het eerste perceel in Nederland dat oogstrijp is. Akkerbouw Jan van Bavel startte dinsdagmiddag met de oogst in Biddinghuizen. De wintergerst wordt geteeld voor de productie van zaaizaad en geleverd aan Syngenta. Met een vochtgehalte van 14 procent was het gewas prima oogstrijp. Een onverwachtte bui gooide rond vier uur "s middags echter wat roet in het eten. Het vochtgehalte steeg echter minimaal waardoor de oogst met twee maaidorsers gewoon door kon gaan.

  • Oogst wintergerst Flevoland 1 Akkerbouwer Jan van Bavel begon op 24 juni al met de oogst van zijn wintergerst in Biddinghuizen. Nog niet eerder werd zo vroeg begonnen aan het graangewas.
  • Oogst wintergerst Flevoland 2 Van Bavel teelt de wintergerst voor Syngenta, die het gebruikt als zaaizaad. Omdat in Flevoland geen reguliere teelt van wintergerst plaatsvindt is deze regio ideaal voor de vermeerderingsteelt. Op het perceel staan zowel mannelijke als vrouwelijke planten, die met aparte maaidorsers worden geoogst.
  • Oogst wintergerst Flevoland 3Het gaat bij de zaaizaadteelt niet om de kilo"s maar de kwaliteit. De opbrengst per hectare wordt bovendien nog verder gedrukt omdat tussen de stroken met mannelijke en vrouwelijke planten een baan van één meter wordt weggemaaid. Dit voorkomt vermenging. Met een opbrengst van 1.500 kg/ha is Syngenta al tevreden.
  • Oogst wintergerst Flevoland 4Het vochtgehalte bedroeg aan het begin van de middag slechts 14 procent, waardoor de oogst kon beginnen. Een klein buitje gooide roet in het eten maar het vochtgehalte steeg slechts een halve procent. Wel is aan de maaidorsers duidelijk merkbaar dat het stro vochtig is.
  • Oogst wintergerst Flevoland 5Om zeven uur werd meer regen voorspeld, waardoor beide maaidorsers hun best doen om het stuk er op tijd af te krijgen. Hierna moet namelijk nog 20 hectare worden geoogst.
  • Oogst wintergerst Flevoland 6De wintergerst staat op een perceel gediepploegde grond waardoor de afrijping in de laatste weken erg snel ging.
  • Oogst wintergerst Flevoland 7Maaidorser nummer twee in actie. Voor een leek is het verschil in sekse moeilijk te zien maar beide maaidorserchauffeurs hebben er weinig moeite mee.
  • Oogst wintergerst Flevoland 8Terwijl de lucht steeds grijzer wordt en meer regen valt gaat de oogst gewoon door.
  • Oogst wintergerst Flevoland 9Met de komst van hybride rassen kweekt Syngenta steeds meer interesse in de teelt van wintergerst. Nieuwe rassen, met opbrengsten van 10 ton of meer, kunnen goed meekomen met wintertarwe. Problemen uit het verleden geleden zijn eruit geselecteerd. Bovendien biedt de van nature vroege gerst de mogelijkheid een goede groenbemester te telen.
  • Oogst wintergerst Flevoland 10Twee trekkers en kippers kunnen de maaidorsers prima bijhouden. Het is slechts een paar honderd meter rijden over het kavelpad om het geoogstte product op te slaan in een schuur op het bedrijf.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Reacties
2 reacties
bookeskook 25 Juni 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotos/foto/item/10852783/Eerste-wintergerst-tussen-de-buien-door-geoogst]Eerste wintergerst tussen de buien door geoogst[/url]
Het gaat in principe wel om wintergerst, maar specifiek om de inteeltmoederlijnen dat is toch effe wat anders hetgeen blijkt uit de opbrensten. Dus daarom ook extreem vroeg rijp en 2 combines om de lijnen apart te houden. Verder is het nog steeds niet zo, zoals in de tekst gesuggereerd wordt, dat de hybride wintergerstrassen zo uitblinken in opbrengst ten opzichte van traditioneel gekweekte rassen. Wel is het zaaizaad duurder. De rassenproeven van de onafhankelijke duitse landwirtschaftskammer en het franse arvalis wijzen uit dat tot nu toe de traditionele rassen ook nog top meedraaien in opbrengsten die inderdaad boven de 10 ton per hectare uitkomen. Alleen jammer dat in Nederland het overschot aan zaad van de slechtverkopende buitenlandse rassen wordt verkocht en niet de nieuwe toprassen van net over de grens. Ook het verdwenen onafhankelijke rasonderzoek zoals dat vroeger op de proefboerderijen plaatsvond is een duidelijk gemis in waardebepaling van nieuwe rassen.
Het lijkt er nu soms zelfs op dat vooral ziektegevoeligerasen door de handel naar voren geschoven worden om vooral ook nog flink wat omzetverhogende fungiciden te kunnen verkopen.
Syngenta 25 Juni 2014
@bookeskook, bedankt voor u reactie, echter een aantal zaken willen wij wel weerleggen:

1 Het grootste voordeel van hybride rassen -groeikracht, zowel boven als onder de grond- ziet men beter op praktijkschaal dan in kleine proefveldjes waar de omstandigheden vaak veel optimaler zijn. Tevens dient de teelt van hybride wintergerst volgens een aangepast protocol plaats te vinden. Vandaar dat Syngenta in Europa honderden proeven op praktijkschaal laat uitvoeren met de juiste teelthandleiding door onafhankelijke instellingen.

2. Syngenta Nederland is vrij in de keuze van rassen voor de Nederlandse markt. Op basis van meerjarig vergelijkend rassenonderzoek kiest Syngenta het ras dat het beste past in ons land. Echter door het relatief kleine areaal wintergerst kiest Syngenta er wel voor om slechts een beperkt aantal rassen aan te bieden. De rassen die afgelopen jaar zijn uitgezaaid zijn passen bij de Nederlandse omstandigheden, 1 ervan is zelfs wereldwijd het meest verkochte hybride wintergerst ras. Van 'afdankers' dus geen sprake.

3. Syngenta is geen voorstander van ziektegevoelige rassen en Syngenta staat erom bekend vaak juist gezonde rassen te ontwikkelen. Gezien de druk op gewasbeschermingsmiddelen is het positief dat middelen in lagere frequentie toegepast kunnen worden zodat deze over een langere periode werkzaam blijven en toegelaten blijven.
bookeskook 25 Juni 2014
Gaat U nou hiermee beweren dat de duitse landwirtschaftskammer en arvalis in frankrijk niet onafhankelijk zijn? Het zijn in die landen de leidende onafhankelijke landbouwonderzoeksinstellingen grotendeels door de overheden aldaar gefinancierd!
Verder vraag ik mij af waarom in die landen die wel grote wintergerstarealen kennen de teelt van hybriderassen tot nu toe dan geen grote vlucht maakt? ! In dit kader is het wellicht interessant om de resultaten van het rassenonderzoek dat vorig jaar op SPNA lag en waarvan ook syngenta opdrachtgever was te bekijken. Hier brachten de traditionele rassen 700 kg per hectare meer op dan de hybriderassen.
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden