Fotoreportage

Hanteren precisietechniek op akkerbouwbedrijf

2 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op woensdag 2 juli werd wederom de jaarlijkse Precisielandbouwdag bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten georganiseerd. Fabrikanten, mechanisatiebedrijven en andere toeleveranciers kunnen er hun producten tonen en demonstreren. Het middagprogramma werd helaas niet overmatig veel bezocht. Het evenement lijkt vooral interessant voor telers uit het midden van Nederland, die nuttige informatie voor hun akkerbouwbedrijf zoeken.

De organisatie is in handen van DLV Plant. Onder leiding van verschillende voorlichters werden machines als bodemsensoren, gewassensoren en andere technieken gedemonstreerd in de zandbak van het Praktijkcentrum. Gezien de omstandigheden is het echter lastig om echt iets te kunnen laten zien. Het gaat hierbij vooral om het idee en om de machines van dichtbij te kunnen bekijken.

Nieuwe technieken zijn er tijdens de Precisielandbouw helaas niet of nauwelijks te vinden. Dat is jammer, want de opzet is goed. Boeren die graag meer willen weten over het toepassen van nieuwe techniek op hun bedrijf zijn wel aan het juiste adres. Zeker wanneer zij uit de regio Flevoland kwamen.

  • Precisielandbouwdag 2014 2Om 13.00 opent Herman Krebbers van DLV-Plant de Precisielandbouwdag op het Ares Praktijkcentrum. Voorlichters van DLV gaven uitleg bij verschillende machines uit de praktijk. Ook konden bezoekers verschillende workshops volgen en het bedrijventerrein bezoeken.
  • Precisielandbouwdag 2014 3Veel aandacht was er voor het gebruik van bodemsensoren, zoals de Veris van Agrometius en loonbedrijf Thijssen. De machine meet een groot aantal bodem eigenschappen. Door bijvoorbeeld de pH-waarde te meten kan variabel kalk of gips worden gestrooid om de zuurtegraad op peil te brengen. Hiervoor werkt Agrometius samen met Agrifirm, om een pasklare oplossing te bieden.
  • Precisielandbouwdag 2014 1Van den Borne Aardappelen bracht hun EM38-MK2 bodemsensor mee, die gemonteerd is op een slee van kunststof en hout. Ook deze sensor meet de elektrische geleidbaarheid. Hieruit zijn het vochtgehalte van de bodem te halen, het gehalte organische stof, zoutgehalte, temperatuur en de porositeit. Van den Borne gebruikt de gegevens om de opbrengstpotentie van het perceel te bepalen.
  • Precisielandbouwdag 2014 4Jammer genoeg waren de twee gewassensoren in het perceel aardappelen er vooral voor de show. Het ging hier om de Trimble Greenseeker en Fritzmeier Isaria. Beide kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld plaatsspecifiek kunstmest te strooien of te spuiten.
  • Precisielandbouwdag 2014 5Trimble-importeur Agrometius liet hun eBee UAV (drone) ook in het veld zien en trok daarmee veel bekijks. De interesse in deze technologie is groot maar hun toepasbaarheid nog klein. De potentie is echter wel aanwezig. Ook de nieuwe UX5 drone van Trimble was op hun stand te zien. Zusterbedrijf Geometius gebruikt de appareten vooral in de grond-, weg-, en waterbouw.
  • Precisielandbouwdag 2014 6Ook was er aandacht voor precisiebemesting in verschillende gewassen met emissie arme technologie. Akkerbouwbedrijf Stokman uit Biddinghuizen monteerde een hydraulisch aangedreven slangenpomp op hun rijenfrees. De techniek is afkomstig van Raven en SBG, de pompjes van Bartlema. Via een taakkaart is plaatsspecifiek te bemesten.
  • Precisielandbouwdag 2014 6De kunstmest wordt hier met twee kouters per bed voor het aanaarden geïnjecteerd. Ook is het bij deze machine mogelijk twee elementen uit te schakelen wanneer een spuitspoor wordt gefreesd. dealer Van Arendonk bouwde het systeem op. De afgifte wordt via een snelheidssensor en regelbaar hydraulisch ventiel geregeld.
  • Precisielandbouwdag 2014 7Een van de noviteiten in Dronten was deze veldspuit van CHD. De 33 meter brede boom is voorzien van individuele dopafsluiting. Door het rondpompsysteem en de hoeveelheid slangen aan te passen is de hoeveelheid restvloeistoef sterk verminderd. Uit onderzoek van het Duitse DLG blijkt dat dit slechts 20 liter is. Hiermee naar eigen zeggen is CHD uniek.
  • Precisielandbouwdag 2014 De elektronica voor de dopafsluiting is afkomstig van Müller. Deze wordt aangestuurd via hun nieuwste terminal. CHD heeft de pompen, slangen en kranen inmiddels vernieuwd. Van dit nieuwe model zijn nu drie exemplaren in de praktijk actief, waarvan dit de eerste is met dopafsluiting is. Vanaf volgend voorjaar volgt ook een facelift van ondermeer de tank.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Reacties
1 reactie
Rik van Bruggen 2 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotos/foto/item/10853325/Hanteren-precisietechniek-op-akkerbouwbedrijf]Hanteren precisietechniek op akkerbouwbedrijf[/url]
Aanvulling bij het precisiebemestingssysteem van Akkerbouwer Stokman:
De componenten voor de afgifteregeling zijn afkomstig van Raven.
De Raven Envizio Pro computer met SwitchPro module past op basis van GPS-snelheid en een eventuele VRA-kaart de dosering automatisch aan.
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden