Fotoreportage

Ui & Peen manifestatie mikt op uiennieuws

26 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op woensdag 26 augustus organiseerde Agrifirm Plant en PPO op hun locatie in Lelystad de jaarlijkse Ui & Peen manifestatie. De focus dit jaar lag op de uienteelt. Geplande rooidemonstraties konden gezien de weersomstandigheden helaas niet plaatsvinden. De focus lag daarom vooral op het middelengebruik en de rassenkeuze.

  • Ui & Peen manifestatie 2014 01 Op woensdag 26 augustus organiseerde Agrifirm Plant & PPO weer de jaarlijkse Ui & Peen manifestatie in Lelystad. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het droog. Opwarmen kon op het overdekte bedrijvenplein.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 02 Het meeste nieuws werd op de demovelden getoond. Daar was het, dankzij de flinke regenval van de afgelopen periode, goed nat. De aangekondigde rooidemonstraties konden dan ook niet plaatsvinden.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 03In een van de proefvelden toont Agrifirm het nut van een meeldauwbespuiting nog eens. Het veld zonder bescherming zal zo"n 20 ton minder opbrengen, verwachten de onderzoekers. Dankzij het natte weer is de druk van bladvlekkenziektes momenteel erg hoog.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 04De rooiers bleven op de kopakker staan omdat het gewoonweg veel te nat was. Holaras nam een 2.25m setje mee naar Lelystad.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 05Holaras levert steeds meer 2.25m rooiers af met transportbandjes aan de achterzijde, in plaats van de glijgoten. Dat voorkomt ophoping van grond en zorgt ervoor dat het zwad iets is te sturen. Vooral handig bij een spuitspoor.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 06De Groot & Slot presenteert een nieuw ras, dat dit jaar voor het eerst in de praktijk wordt getest: Hysky. Dit ras heeft als grote pluspunt dat het een grote fusarium tolerantie heeft.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 07Een oude bekende van het zaadhuis is de Red Baron. Links is met 3,4 eenheden gezaaid en rechts 3,8. Niet alleen zijn de uien grover, maar ook de rijpheid verschilt sterk.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 08In een proef met herbicide toont Cebeco nogmaals het nut van een juiste onkruidbespuiting. Hier het onbehandelde veld. De proef toont duidelijk aan dat contactmiddelen broodnodig zijn tegen kruiskruid.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 09Hoza Uienzaad uit Oudenhoorn (Z-H) heeft eveneens een nieuw ras om te laten zien. De Saskia. Dit jaar wordt hij voor het eerst in de praktijk geteeld. De ui is middelvroeg.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 10De laatste jaren hebben machinefabrikanten een nieuw segment gevonden voor uienladers. De voorraad geschikte gebruikte aardappelrooiers droogt langzaam op. Nieuwe machines zijn vaak te aggresief. VSS Amac bouwt daarom een speciale lader.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 11Fabrikant Ellens uit Nagele toont hun Samon uienlader. Vorig jaar werd deze voor het eerst in de praktijk getest. De eerste machines zijn voor dit seizoen in Nederland verkocht. Opmerkelijk is de optionele aangedreven rooias.
  • Ui & Peen manifestatie 2014 12Ook Samon was aanwezig met een uienrooicombinatie, in dit geval voor 1.50m, maar die bleef onder het dak staan.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden