Akkerbouwers ongerust

Doorwas vormt landelijk probleem

19 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Doorwas in aardappelen lijkt een steeds groter probleem te worden. Telers uit heel Nederland komen doorwasknollen en uitgelopen aardappelen tegen in hun gewassen, zo blijkt uit diverse twitterberichtjes. Naast de lage opbrengsten is dit de tweede tegenslag voor veel telers.

Doorwas vd Borne.jpg

Akkerbouwer Jacob van den Borne uit Reusel (N-B.) tweet onder @jacobvdborne deze foto van zijn fritesaardappelen. "Ook op de Kempische zandgronden hebben we last van doorwas", schrijft hij.

Doorwas vd Eijk.jpg

"Huidige stand van zaken in bintjes #Aardappelmarkt #Doorwas", tweet Joost van der Eijk onder @JoostvdEijk. Het gevoelige ras Bintje heeft veel te kampen met doorwas dit jaar. De eerste doorwasknollen vormen zich bij de akkerbouwer in Dordrecht, Zuid-Holland.

Doorwas Rommens.jpg

Ben Rommens (@benrommens) is adviseur voor gewasbeschermingsmiddelen bij toeleverancier Theunisse B.V. in Steenbergen. Op 31 juli maakte hij deze foto van doorwas in Bintjes. Ondanks dat er tweemaal is beregend hebben deze aardappelen in West-Brabant er last van. Met een MH bespuiting wordt verdere verspreiding tegengegaan.

Doorwas v Beusichem.jpg

Akkerbouwer Gerard van Beusichem (@VOFvBeusichem) uit Dronten ziet in zijn beregende Agria aardappelen hetzelfde probleem.

Dat de doorwasproblematiek door veel telers goed in de gaten wordt gehouden blijkt wel uit de tweets die over het onderwerp voorbij komen:

@WBrooymans:  Vanavond rondje polder dinteloord, kruisland gedaan. Veel percelen aardappelen opnieuw in bloei #doorwas is denk ik toch veel aan de orde.
@Vario820: Mijn aardappelen staan ook te bloeien toch geen #doorwas #fontane #aardappelmarkt.
@MaartenvHal: Loop nu mee bij schaap b"huizen en komen in de agria"s toch regelmatig doorwas tegen. Beregend & niet beregend.
@GeDuHo: Niet beregende Agria"s groeien goed, 1 stoel. Doorwas is nog niet te vinden.
@Jossloot: MH spuiten bintje #aardappel aardappelmarkt veel doorwas. #achterhoek

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden