Bij Blitterswijk V.O.F in Zeewolde wordt een perceel gras net voor de opraapwagens uit bij elkaar geharkt.
Op dit stuk zit een prima eerste oogst. Bij een temperatuur van 27 graden Celsius en een stevige wind droogt het product enorm snel. Het lijkt al bijna hooi.
Veel (melk)veehouders in Flevoland zijn bezig met schudden. Zondag 10, of maandagochtend 11 mei is er gemaaid. Dinsdag 12 mei hopen de meeste te kunnen kuilen. Grote schudders van 15 meter of meer zijn niet langer een exces.
Bij akkerbouw- en loonbedrijf B. Hut in Zeewolde is het topdrukte. Het bedrijf rijdt met drie opraapwagens en twee hakselaars. Eén van de wagens staat voor de werkplaats om een klein mankement op te lossen. Gelukkig duurt de pitstop niet lang.
Een collega is ondertussen bij veehouderijbedrijf Blitterswijk gras aan het oprapen. De twee wagens hebben samen een behoorlijke capaciteit.
De trekker moet inhouden om de dikke zwaden naar binnen te krijgen. Naast dit perceel worden ook gedeeltes van de bermen aan de Wulpweg en Vogelweg ingekuild.
Eveneens in Zeewolde is melkveehouder Van der Louw bezig er nog een perceel af te maaien. In totaal wordt nu 24 hectare gemaaid. Dinsdag 12 mei gaat het de kuil in.
Zodra de kopakkers los liggen arriveert de schudder al. Van der Louw hoopt dat één keer schudden volstaat.
De opbrengst van dit perceel is gewoontjes. Van muizenschade heeft de veehouder geen last. Op zijn huiskavel wel. De kneuzer staat agressiever ingesteld, wat een extra ronde met de schudder moet besparen.
Het Case bloed zit bij ons diep, legt Van der Louw uit. Op het bedrijf zijn zes rode trekkers te vinden. Ook de oldies rijden nog mee, gewoon omdat het prachtig is.
Het is aardig droog in Flevoland. Na 60 millimeter eind maart ontsprong de provincie veelal de dans. Op de zware klei in Zeewolde zijn flinke scheuren te zien.
Loonbedrijf Hut is bij een andere klant bezig gras te hakselen met een van hun twee machines. De grasopbrengst is gewoontjes. Op het perceel is ook muizenschade te vinden.
Hut werkt drie dagen lang dag en nacht om al het gras in de bult te krijgen. Daarna is er weer even rust en tijd om mest te injecteren. Alle boeren willen in dezelfde periode kuilen, wat het voor het bedrijf extra lastig maakt.
Deze melkveehouder krijgt een kwalitatief goed product in de kuil. Alle grond ligt achter het bedrijf, maar de shovel heeft voldoende tijd om alles goed vast te rijden.

Fotoreportage

Kwalitatief goed gras verdwijnt in de kuil

12 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op veel plaatsen in Nederland wordt deze week de eerste snede gras gemaaid en ingekuild. Zo ook in Zuidelijk Flevoland. Ook daar wordt over muizenschade gesproken, maar de grasopbrengst lijkt hier niet noemenswaardig onder te lijden. De kwaliteit is prima.

Stuur ook uw eigen foto's van de grasoogst naar Boerenbusiness via ons Whatsapp nummer: 06 - 123 129 42. Of, voeg het nummer direct toe aan uw contactenlijst middels deze link.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden