Schuitemaker greep de demo aan om hun Rapide gamma te showen, bestaande uit drie series met opraapwagens. De drie asser is het grootste model en tevens van een NIR-sensor voorzien. De wagen draait sinds dit jaar in de praktijk bij een melkveehouder.
Naast de sensor in de voorwand is deze machine voorzien van weegpennen. Die zitten in cilinders onder het wielenstel. De dissel en het trekoog of kogelkop zijn van rekstrookjes voorzien, om de dissel en pick-up te kunnen wegen.
De sensor doet iedere 5 seconde een meting en ziet 5 mm. Omdat het product in het zwad al gemengd is zijn de meetgegevens representatief genoeg. Aan iedere meting wordt een GPS locatie gekoppeld. Daarvoor gebruikt het een gratis GPS signaal. Vooraf moeten percelen worden ingemeten. Dat kan op de PC, of met de trekker.
Achter deze beschermkap bevindt zich de NIR-sensor. Enkele wagens heeft Schuitemaker voor volgend jaar al voorbereidt. Meer fabrikanten werken aan het systeem, maar Schuitemaker is de eerste die het in de praktijk kan leveren. Per wagen worden 150 tot 200 metingen uitgevoerd.
Op de flinke kast in de cabine zie je de actuele meetwaardes en de theoretische waardes. In dit geval 51,5% drogestof. Erg droog dus. Dat resulteert in een bruto opbrengst van 4907 kg DS in deze vracht. De chauffeur moet handmatig vrachten goedkeuren. Ook halve vrachten kunnen worden gelogd.
Het gras voor deze demo lag lang in de hitte en dat is direct terug te zien. Gegevens worden naar een cloud account gestuurd en op de PC terug te zien. Gegevens inladen met een USB-stick kan ook. De volgende stap is met deze gegevens plaatsspecifiek bemesten. Echter, zover is Schuitemaker nog niet.
Op de demo werd ook een mesttank met zodebemester getoond die door RTK-GPS wordt aangestuurd. NIR(S) techniek wordt ook op de mesttank gebruikt, maar bij Schuitemaker zijn ze daar nog niet mee bezig.
Een witte lijn in het land geeft de perceelsgrens aan. Ieder element schakelt automatisch in- of uit. Dat levert een besparing van 10% op. Er zijn drie uitvoeringen leverbaar. De goedkoopste werkt met 2 tot 4 secties. Basic Plus schakelt per sectie, maar tilt ze niet op. De Pro versie doet dat wel.
Bij geheven stand is goed te zien dat de elementen individueel kunnen worden opgeheven. De GPS techniek levert Agrometius. Bij uitschakeling van een element wordt ook de mestgifte aangepast. Hiervoor is een job computer gemonteerd.
Eén verticale cilinder trekt het element op. Zes cilinders op deze machine van 8,7m knijpen de toevoerslang dicht wanneer geen mest meer hoeft worden gegeven. Het geheel wordt automatisch gesmeerd.

Fotoreportage

Schuitemaker meet droge stof in opraapwagen

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op dinsdag 30 juni organiseerde Schuitemaker uit Rijssen samen met een aantal dealerbedrijven de eerste van drie demonstraties in het Friese Smallingerland. Tijdens deze demo worden hun opraapwagen met NIR-sensor en mesttank op GPS geshowd. Met de NIR-sensor is tijdens het oprapen direct het gehalte drogestof en de bruto opbrengst.

Iedere 5 seconde meet de NIR sensor het actuele gehalte drogestof

NIR staat voor Near InfraRed, ofwel nabij infrarood. Deze familie van sensoren wordt binnen de landbouw al langer gebruikt voor o.a het meten van drogestof op de hakselaar en recent ook op techniek voor mestaanwending. Schuitemaker test voor het tweede jaar een NIR-sensor op hun opraapwagen. Dit werkt volgens de fabrikant accurater dan meetgegevens op de hakselaar, wanneer gras wordt gehakseld. De maximale afwijking bedraagt volgens de fabrikant 2 procent. Hij is daarmee accuraat genoeg.

De techniek betrekt Schuitemaker van het Italiaanse Dynamica Generale. Omdat de sensor zonder de juiste ijkregels waardeloos is worden ook deze daar ingekocht. Hier wordt nog veel aan gesleuteld. Zo blijkt veel verschil te zitten tussen gras uit bijvoorbeeld Nederland, Denemarken of Engeland. Ook de software komt uit Italië. Dit jaar draait een tweede prototype in Nederland. Vanaf volgend jaar is het systeem als optie leverbaar.

Naast de ingebouwde NIR-sensor is Schuitemaker ook exclusief importeur van de Agrinir. Dit is een draagbare handbediende sensor van dezelfde fabrikant. Ook wordt gekeken of de sensor bij het voeren kan worden gebruikt. Zo weet je wat de kuilverliezen zijn. Over een prijs laat de fabrikant zich nog niet uit. Naar verwachting ligt dit tussen de 20 en 25.000 euro. Schuitemaker hoopt dat de techniek snel in zal burgeren binnen de landbouw, wat de prijs ten goede komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden