Fotoreportage noodweer

Schade Zuid-Duitse aardappelen erg plaatselijk

30 Mei 2016 - Clarisse van der Woude

Hoewel het nog te kort is na het noodweer in Duitsland om iets te kunnen zeggen over de exacte gevolgen van de vele regen in aardappelen, is er wel wezenlijke schade. Boerenbusiness kreeg foto’s in handen die maandagochtend in de Palts zijn gemaakt.

Het zuidwesten van Duitsland is afgelopen weekend getroffen door hevige regenval, onweer, hagelbuien en overstromingen. Hier en daar liepen aardappelpercelen onder water. ‘In het Rijnland is geen schade, maar in de Palts wel wat. Ook in Beieren is er lokaal wat schade. Veel neerslag ook in het oostelijk Ruhrgebied, maar daar staan geen aardappelen’, licht Ferdi Buffen van Agrarhandel Weuthen toe die benadrukt dat de schade erg plaatselijk is.

‘Sommige telers hebben wel 60 mm gehad, terwijl het bij anderen meevalt.’ Ook maandagochtend regent het nog steeds. ‘Het heeft weinig zin om het water weg te pompen. Als de aardappelen 24 uur onder water staan, zijn ze toch kapot.’ Hoe groot de schade precies is, durft hij nog niet in te schatten, maar verlies is er. Ook de phytophthora druk is hoog.

Dat zegt ook Christopf Hambloch van het Duitse bureau voor Agrarische Marktinformatie (AMI). ‘De vroege (tafel)aardappelen komen door de vele regen in de problemen. Vandaag en morgen kunnen de telers de percelen niet op om de gewassen dood te spuiten. Bovendien nemen vitale gewassen het middel niet goed op. Telers zullen een paar dagen moeten wachten of genoegen nemen met een minder huidvast product.’  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden