Niet iedereen denkt aan droogte. In het Noordoosten van Polen en het Russische Kaliningrad hebben akkerbouwers met zeer veel neerslag te maken. De graanoogst staat er pas in de kinderschoenen.
Deze akkerbouwer in de Russische Kaliningrad heeft 3.000 hectare tarwe en koolzaad. Na drie weken regen is er veel uitval. Oogsten is een drama.
Een voordeel van veel combines is in ieder geval dat er hopelijk minimaal één rijdt wanneer de rest vast zit.
Een perceel Innovators in Zuid-Holland. De teler schat de opbrengst momenteel op 40 tot 45 ton per hectare.
Links het ras Victoria. Rechts Agria op dit perceel in West-Brabant. Met dit hete weer vliegen ze achteruit, zo laat de inzender weten.
Dit perceel Markies van dezelfde boer lijkt nog wel mooi groen. Het ras Agria kwam in de laatste proefrooiing van een week terug op 51,5 ton na 15% aftrek. De Markies op 45 ton. Victoria is inmiddels uitgegroeid en staat op 44 ton.
Ook in Flevoland raken de gewassen behoorlijk op hun retour. Hier een perceel Agria op kleigrond. Dit perceel is vroeg gepoot. De opbrengst valt niet tegen.
Toch is te zien dat de hitte zeker effect heeft. Het taait nu hard af, zo laat de inzender weten.
Het probleem van dit perceel is vooral groeischeuren. Gemiddeld tien procent of meer.
Ook deze Fontanes op de zandgrond in Zuidoost-Brabant laten het deze week afweten. De beste percelen bij deze teler halen 50 ton/ha. Alle percelen waar water heeft gestaan komen niet verder dan 25 tot 30 ton max.
Ook dit perceel Victoria aardappelen in Oostelijk-Flevoland is aan zijn retour bezig met het hete weer.
Een perceel doodgespoten Orchestra. Door slecht pootgoed heeft het gewas zich matig ontwikkeld, zo laat de teler weten. Ze zijn niet beregenend.
De uien van deze akkerbouwer staan er nog aardig op. Hij verwacht een goede opbrengst maar, tarra is bepalend. Het gewas is dit seizoen niet beregend.
Het ras Challenger op hetzelfde bedrijf op de Zuid-Hollandse Eilanden. Het knollental is met 15 goed te noemen. Over de verwachtte opbrengst is de teler niet ontevreden.
Van dit perceel Innovators in Zuid-Limburg wordt weinig nagroei meer verwacht van de teler.