Ook dit jaar weer rooidemonstraties met suikerbieten en, voor het eerst, ook aardappelen. De vier rooiers leverde schoon rooiwerk. Opvallend was wel dat de grond behoorlijk vochtig was.
Vooraf werden bezoekers ingelicht over de verschillen per machine. Opvallend is dat Holmer en Vervaet hun rooier met opbrengstmeting kunnen uitrusten. Dat moet zich dit jaar in de praktijk nog gaan bewijzen.
Nog meer rooiernieuws bij Vervaet. Helaas niet in actie en letterlijk vers uit de fabriek is de geheel nieuwe Q-616. Q staat voor quad, wat de wielconfiguratie aanduidt en tevens voor quality. De rooier is ook op rupsen leverbaar. De bunkerinhoud bedraagt 16 ton.
De voorzijde is bekende techniek van Vervaet, afkomstig van de Beet Eater 617 die hij gaat vervangen. Met de rooier hoopt Vervaet in te springen op de vraag naar minder bodemdruk maar toch een hoge capaciteit.
Nieuw dit jaar is het heftruckplein waar mensen met verschillende heftrucks konden rijden, waaronder elektrische modellen. De animo leek niet bijzonder groot.
Ondanks het wegblijven van sommige fabrikanten schermde de organisatie met het feit dat er meer merken aanwezig waren. Een daarvan is is Mercedes-Benz met hun Unimog.
Een andere nieuwkomer in Biddinghuizen is Rebo. Een Duitse John Deere dealer die viercilinder trekkers ombouwt tot werktuigdrager.
Kubota perkte haar stand niet in en pakte flink uit. Dat toont de visie van het merk in Nederland, en elders in Europa, wel aan. Ook stond de stand vol met Kverneland machines in de Kubota kleuren. Wat heeft de toekomst in petto?
Bij Claas viel deze bijzondere Lexion 750 combine op in een zilveren kleurstelling. De fabrikant uit Harsewinkel bouwde dit enige model om te vieren dat inmiddels 50.000 Lexions van de band zijn gerold.
Zusteronderneming Kaweco toonde een mestopbouw voor de Xerion 4000 systeemtrekker.
Op de stand van Mechan Groep was echt nieuws te bespeuren. Fendt lanceerde hem afgelopen week al maar wel voor het eerst in Nederland; de 500-serie Tier 4 final. De trekker voldoet niet alleen aan de nieuwste emissie eisen maar krijgt ook meer features van zijn grotere broers.
Veenhuis sleepte de Bronzen Sikkel award binnen met haar Nutriflow systeem. Een NIR-sensor meet het NPK-gehalte in de mest en voegt vervolgens kunstmest toe om de partij homogeen te maken. Veenhuis werkt al jaren aan de techniek, voor zowel transport als uitrijden. In 2018 moet het commercieel beschikbaar zijn.
In 2014 toonde Veenhuis al een prototype op de Agritechnica. Dit seizoen is met een loonwerker in de praktijk getest, wat ook in 2017 zal gebeuren. Naast precies bemesten hoopt Veenhuis met realtime meten ook de traditionele monstername te vervangen. Daar moet de politiek echter over beslissen. Lastig in een verkiezingsjaar.
Ook het Nederlandse Vredo had mestnieuws. Om aan de emissie eisen te kunnen voldoen vernieuwt het haar twee modellen. Die gaan nu als VT4556 en VT 7028-3 door het leven. De tandemasser heeft een Scania 450 pk motor. De drie asser een Deutz 687 pk blok. Beide zijn met een NIR-sensor uit te rusten.
De drie asser is het paradepaardje van Vredo uit Dodewaard, waarvan er nog geen in Nederland rijdt. Erbovenop ligt een 32.000 liter tank. De machine en bemester zijn beide RTK-GPS gestuurd.
Deutz-Fahr had nieuws om te tonen. Recent vernieuwde het haar zescilinder middenmoot, die qua design meer in lijn ligt met de 9-serie. het agressieve design is overgenomen. Naast een T4F motor veranderde andere subtiele zaken.
Ook de 7-serie is vernieuwd, maar die was niet aanwezig. De vermogens in de 6-serie lopen van 149 tot 226 pk. Ze hebben allemaal een 6,1 liter Deutz motor met EGR, SCR en DPF.
Schuitemaker viel in de prijzen met haar Innovado voerrobot en behaalde een tweede plek bij de Bronzen Sikkel award. Sinds 2008 wordt al aan het automatisch voersysteem gewerkt maar hij is inmiddels praktijkrijp. Vooral aan de veiligheid is veel gewerkt.
De derde plek bij de sikkels was voor fabrikant Duport uit Dedemsvaart met haar Liquiliser rijenbemester. De bekende spaakwielbemester combineerde het met veldspuittechniek om tussen de maïsplanten kunstmest toe te dienen.
Ook bij Case IH nieuwe trekkers die aan Tier 4 Final voldoen. Daarvoor is de Maxxum onder handen gepakt, met onder andere ook een licht nieuw design.
Ook nieuw bij Case IH is de Luxxum, de opvolger van Farmall 100 U Pro serie. Een luxe viercilinder die onder de Maxxum valt. Hij won de award beste Boerentrekker.
Mechan Groep besloot, gezien het economisch klimaat binnen de landbouw, in afgeslankte vorm present te zijn. Daarmee overdreef het niet. Het trekkerpark was bescheiden, met uiteraard de 1050 als hoogtepunt. Fendt liefhebbers konden ook bij Abemec terecht, de importeur voor Zuid-Nederland.

Fotoreportage

Trekkers en machines kijken op snikhete ATH

7 September 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Snikheet. Zo kan de eerste beursdag van ATH 2016 in Biddinghuizen wel genoemd worden. Maar, dat het beter dan regen was daar valt niet over te twisten. Dus de bekende modellen waren ook wat nieuwtjes uit binnen- en buitenland te bespeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bassie 10 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/foto/fotoreportage/10871438/Trekkers-en-machines-kijken-op-snikhete-ATH]Trekkers en machines kijken op snikhete ATH[/url]
een grote aanfluiting de gehele beurs!!!
Jk 11 September 2016
Wat dan Bassie? Als je van te voren even uitzoekt of wat je wil zien er ook staat, dan kan het nooit een aanfluiting zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden