Woensdagochtend 7 uur start loonbedrijf Breure uit Swifterbant met het nieuwe mestseizoen. Een melkveehouder in Dronten heeft de mestopslag overvol zitten. Om ruimte te creëren tot het seizoen voor grasland opent (15 februari) wordt nu alvast wat uitgereden op een perceel bouwland van een collega akkerbouwer. Foto's Niels van der Boom
Het is voor Breure niet ongewoon om op de eerste dag van het seizoen te beginnen met bemesten. 'Ieder jaar hebben we wel klanten waar de mestopslag vol zit', zegt planner Marten van den Hoek.
De omstandigheden om te injecteren viel de loonwerker nog niet erg mee. De nood is echter hoog. Op dit perceel stonden vorig jaar uien. Dit jaar komt er maïs op.
Breure beschikt in totaal over 6 pompwagens voor het sleepslang bemesten. Naast 6 zodebemesters zijn er nog een bouwlandbemester - die hier wordt ingezet - en een strokenbemester. Ook is er nog een zelfrijdende bemester. In een kort tijdsbestek moeten veel kuubs worden geïnjecteerd.
Het is niet de enige klant die de loonwerker deze week aan doet. 'We gaan bij een aantal akkerbouwers mest injecteren op doodgespoten grasland. Dit wordt vervolgens direct geploegd waardoor het als bouwland meetelt', zegt Van den Hoek. 'Daarvoor gebruiken we echter de zodebemester.'
Het is voor de medewerkers van Breure even wennen op de eerste dag van het nieuwe seizoen. Voor de bemester heeft het bedrijf deze winter een eigen bedieningskast met computer ontwikkeld. Ook de GPS werkt nog niet helemaal naar behoren.
Om 7 uur werd met het bemesten gestart. In totaal wordt ongeveer 2.000 kuub uitgereden zodat de putten voldoende opslagcapaciteit hebben tot het seizoen voor gras opent. Zijn de omstandigheden goed, dan wordt tussendoor misschien nog wat geïnjecteerd.

Hoge nood verlicht

Eerste kuubs drijfmest op bouwland uitgereden

1 Februari 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Vanaf vandaag, 1 februari, is het weer toegestaan drijfmest te injecteren op bouwland. Dat is vooral interessant voor veehouders die hun opslag bomvol hebben zitten. Loonbedrijf Breure trok er woensdagochtend vroeg op uit voor een nieuw seizoen bemesten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
kweetnie ? 1 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/foto/fotoreportage/10873227/Eerste-kuubs-drijfmest-op-bouwland-uitgereden]Eerste kuubs drijfmest op bouwland uitgereden[/url]
als je nu mest uitrijdt heb je volgens mij nog teveel gebruiksruimte, maar in ieder geval geen gevoel voor goede landbouwpraktijk, deze veehouder zal ook het hardste om de derogatie schreeuwen denk ik
wim v/d molen 2 Februari 2017
Veel teveel vee in verhouding tot opslag Zal ook wel een grote groeier zijn en lid van de lto natuurlijk
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden