Vooral de graangewassen in Polen tekenen als gevolg van droogte. In april en mei viel nauwelijks neerslag. Op de zandgronden hebben de gewassen flink te lijden.
De graanoogst start naar verwachting 2 weken eerder. De wintergerst rijpt versnelt af.
Een perceel fritesaardappelen eind april gepoot. De 90 centimeter ruggen warmen bij temperaturen van 30 graden enorm op en hebben geen bedekking.
Het blad van de tarwe is onderin het gewas volledig weg geschroeid. De opbrengstverwachtingen liggen fors lager.
De oogst van conserven is in volle gang, als gevolg van de droogte.
Onderin het gewas is goed te zien wat de droogte doet. Zandkoppen haal je nu gemakkelijk uit het perceel. Ook de grote bedrijven en percelen hebben met schade te kampen.
Een perceel aardappelen in Centraal-Polen, gepoot op 18 april. De gewasontwikkeling is enorm geweest, maar de aardappelen vragen nu om water.

Inside Akkerbouw

Droogte Polen neemt extreme vorm aan

5 Juni 2018 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De droogte in Polen neemt extreme vormen aan. Eind mei schreef Boerenbusiness over de situatie in het land. Officiële cijfers tonen geen droogte aan maar, volgens insiders is de situatie inmiddels extreem aan het worden. De gewassen zijn zichtbaar getekend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Polen heeft een zeer bijzonder voorjaar achter de rug. De start was niet ideaal en na een natte herfst en winter bleef het lang koud. De vroege aardappelen zijn hierdoor enkele weken later geplant dan gebruikelijk. Echter, de maanden april en mei waren warm (met weerrecords). De gewassen hebben zich toen explosief ontwikkeld. De oogst van primeuraardappelen, in het vroege aardappelgebied rond Poznan, is daardoor niet verlaat.

Schreeuwen om water
Inmiddels tekent droogte in heel het land de gewassen. De granen op de zandgrond schroeien letterlijk weg. Een insider laat weten rond 20 juni te starten met de oogst van wintergerst. Dat is 2 weken eerder dan normaal. De aardappelgewassen schreeuwen om water, net als de andere groentegewassen (zoals uien en wortelen). Waar mogelijk wordt volop beregend.

2

weken

eerder start de graanoogst door de droogte

Door de forse groei hebben aardappelen nu veel water nodig. Al dagen op rij is het 30 graden, in combinatie met een stevige oostenwind. Vooral in het zuidwesten van het land is de situatie ernstig. Daar viel de afgelopen 2 maanden nauwelijks regen. Lokaal zijn echter wel onweersbuien geweest, waardoor de situatie per gebied kan verschillen.

Oogst vroeg gestart
In het noorden van Polen is het eveneens droog, maar niet extreem. Hier is later gepoot, waardoor de gewassen niet direct om water vragen. In Centraal-Polen is het wel droog, maar daar kan worden beregend. De oogst van vroege aardappelen is deze week volop van start gegaan, wat zijn impact heeft op de import van tafelaardappelen. De primeuraardappelen, die onder fleecedoek worden geteeld, moeten nu uit de grond zodat een tweede gewas als kool geplant kan worden.

Opbrengstverlaging
Opbrengstderving in granen is inmiddels onherroepelijk. In de belangrijke periode voor de korrelvulling heeft het gewas geen vocht gehad. Voor koolzaad werd al een lagere opbrengst verwacht, als gevolg van het grillige voorjaar. Hierdoor is het gewas nauwelijks uitgestoeld. Op de lichte grond lijdt ook maïs onder de droogte. Die ging dit jaar juist vroeg de grond in. Veehouders vrezen voor een tekort aan kuilgras en hooi.

Volgens het Poolse statistiekbureau GUS neemt het areaal granen dit jaar met 3% toe, tot 7,2 miljoen hectare. Wel is er minder wintergraan gezaaid of verloren gegaan door de natte herfst. De oppervlakte zomertarwe en gerst is hierdoor groter. Het areaal koolzaad is met 13% afgenomen.

Of de droogte op dit moment voor blijvende schade zorgt in de aardappelen, is koffiedikkijken. Toch denken insiders dat dit waarschijnlijk wel het geval is. In West-Europa zijn juli en augustus de allesbeslissende groeimaanden. Dat moment ligt in Polen iets vroeger. De ruggen zijn veelal niet volledig bedekt. Vooral bij 90 centimeter bedden, waardoor temperaturen in de rug flink kunnen oplopen.

Verwachting
De komende dagen wordt een iets lagere temperatuur voorspeld. Echter, vanaf het weekeinde gaat deze weer richting de 30 graden. Neerslag van betekenis staat voor de eerste helft van juni niet op het programma, waardoor de situatie weinig verbetert. De recente onweersbuien hebben lokaal voor een ravage gezorgd, maar weinig regen gebracht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden